Een volle buik na het eten? Een toetje past er áltijd in
Publicatiedatum: 6 september 2022
Heeft u lekker zitten eten, maar zit uw buik vol na het hoofdgerecht? Dan past er eigenlijk altijd nog een toetje bij. Het lijkt wel alsof we een losse maag voor toetjes hebben. En dat klopt ook nog wel, een soort van. We leggen het uit.
Het uitzetten van de maagwand
Onze maag werkt als een soort ballon. Is de maag leeg, dan is het niet zo groot. Gaan we eten en drinken, dan zet het uit. Hoe ver de maag kan uitzetten hangt af van de druk in de buik en hoever de maagwand uit kan zetten. 2 Noorse wetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan. Ze kwamen uit op 3 factoren die ervoor zorgen dat een maag zich uit kan zetten. Dit gebeurt bij het zien en ruiken van eten, wat voor eten er verder al in de maag zit en de twaalfvingerige darm speelt een rol. Deze informatie wordt naar de hersenen gestuurd en die geeft weer een signaaltje naar de maag om te ontspannen. Veel toetjes bevatten suiker of glucose. Dit heeft hetzelfde effect op de maag; het ontspant de maag.
Denken aan een toetje
Marieke de Witt, diëtist en lifestyle coach bij Voedingsgroep Utrecht zegt tegen Women’s Health dat alleen al aan zoet eten dénken ervoor zorgt dat de maag zich ontspant. “Je dacht dat je vol zat van je bord warm eten, maar de ontspanning van de maag zorgt ervoor dat het toetje altijd past. Je hoeft er alleen maar aan te denken.” En zo ‘ontstaat’ dus eigenlijk een toetjesmaag. Ze zegt ook dat ons lichaam van baby af aan van zoet en vet eten houdt. “Als baby wordt je gevoed met melk, dat bestaat uit suiker en vet. Een bijzondere combinatie vanuit de natuur en bedoeld om een zuigeling snel te laten groeien.”
Sensorische verzadiging
Eerder in 2022 onderzocht Anouk Hendriks van de Universiteit Maastricht waarom we altijd nog ruimte hebben voor een toetje. “Daar is een verklaring voor en die heet sensorische verzadiging”, vertelt ze bij MAX’s Nieuwsweekend op NPO Radio 1. Tijdens het eten raakt u verzadigd door sensorische kenmerken zoals smaak, textuur en geur. “Het eten gaat je een beetje vervelen. Daardoor denk je dat je vol bent, maar als het toetje op tafel komt, heb je daar toch nog ruimte voor omdat het een andere smaak en textuur heeft.”
Conclusie
Zo spelen meerdere factoren dus mee met waarom we áltijd ruimte voor een toetje hebben. Onze maagwand zet zich uit, als we alleen al aan een toetje denken. We worden van jongs af aan geconditioneerd met zoetigheid. En de andere smaak en textuur van een toetje maakt dat onze maag graag ruimte maakt voor iets extra’s. Heeft u trek gekregen in een toetje? Kijk dan eens bij onze diverse toetjesrecepten.
(Bron: RTL Nieuws, Willem-Wever, Women’s Health, NPO Radio 1. Foto: Shutterstock)