Naar cookieinstellingen
voedselallergie

Een voedselwaarschuwing op een etiket: hoeveel is dat waard?

Mensen met (ernstige) voedselallergie passen natuurlijk goed op wat zij eten of drinken. Iets binnenkrijgen waar zij allergisch voor zijn kan immers dramatische gevolgen voor hebben. Om dit te voorkomen zijn voedselwaarschuwingen verplicht, maar die schijnen vaak niet te kloppen, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

Allergische reactie

Ziekenhuis UMC Utrecht en Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) volgen een jaar lang 157 mensen met een voedselallergie. Deze personen behoren tot de half miljoen Nederlanders die gezondheidsproblemen krijgt zodra zij bijvoorbeeld pinda’s, noten, melk of eieren eten. Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de deelnemers  aan het onderzoek binnen het jaar tóch een allergische reactie krijgen, ondanks het feit dat zij goed op de voedseletiketten hebben gelet. Bij 6 mensen was het zelf zo erg dat zij naar de eerste hulp moeten.

‘Geen peil op te trekken’

Aan de testpersonen wordt vervolgens gevraagd om een monster op te sturen van het product dat de reactie opwekt en zodoende hebben de wetenschappers kunnen concluderen dat de etiketten vaak niet kloppen. In 4 van de 10 onderzochte producten blijkt tóch de allergene stof te zitten waarvan het etiket pretendeert dat het er niet inzit. “Er is geen peil op te trekken’’, aldus Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht in een reactie tegenover het Algemeen Dagblad.

 Verplichte waarschuwingen

Hoewel er in de praktijk geen peil op te trekken is, zijn er wel verplichte richtlijnen vanuit de overheid die Nederlandse voedselproducten moeten handhaven. Die regels luiden dat er per producten gekeken moet worden hoeveel ze van een bepaalde allergene stof bevatten. Als dit boven een bepaald percentage uitkomt, moet er een waarschuwing op het product worden geplaatst. U kent ze wel, de tekstjes als ‘kan sporen van … bevatten’ en ‘is gemaakt in een fabriek waar ook … wordt verwerkt.’ Ondanks de gemaakte afspraken en de waarschuwingen, kan er tijdens het productieproces nog van alles gebeuren waardoor er toch te veel allergenen stoffen in de producten terecht komen. De risico’s zijn onder de huidige regels onvermijdelijk en daarom pleiten de onderzoekers ook voor Europese regelgeving, zodat er in de hele EU dezelfde standaarden worden gehanteerd.

 Verkeerde etiketten

Een ander probleem voor mensen met een voedselallergie komt uit de hoek van de verkeerd geplakte etiketten. Wat voorbeelden: het label van de pindakaas belandt op een pot appelstroop, of die van een bakje zalmsalade op de tonijnsalade. Dit kan bijzonder gevaarlijk zijn, want daardoor klopt vaak de gehele ingrediëntenlijst niet. De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit controleert hierop en publiceert waarschuwingen rondom fout geplakte etiketten op haar website.

(Bron: Foodwatch Nederland, ANP, Algemeen dagblad, UMC Utrecht, TNO, NVWA)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.