Een voedselwaarschuwing op een etiket: hoeveel is dat waard?
Publicatiedatum: 18 juni 2018
Mensen met (ernstige) voedselallergie passen natuurlijk goed op wat zij eten of drinken. Iets binnenkrijgen waar zij allergisch voor zijn kan immers dramatische gevolgen voor hebben. Om dit te voorkomen zijn voedselwaarschuwingen verplicht, maar die schijnen vaak niet te kloppen, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.
Allergische reactie
Ziekenhuis UMC Utrecht en Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) volgen een jaar lang 157 mensen met een voedselallergie. Deze personen behoren tot de half miljoen Nederlanders die gezondheidsproblemen krijgt zodra zij bijvoorbeeld pinda’s, noten, melk of eieren eten. Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de deelnemers aan het onderzoek binnen het jaar tóch een allergische reactie krijgen, ondanks het feit dat zij goed op de voedseletiketten hebben gelet. Bij 6 mensen was het zelf zo erg dat zij naar de eerste hulp moeten.
‘Geen peil op te trekken’
Aan de testpersonen wordt vervolgens gevraagd om een monster op te sturen van het product dat de reactie opwekt en zodoende hebben de wetenschappers kunnen concluderen dat de etiketten vaak niet kloppen. In 4 van de 10 onderzochte producten blijkt tóch de allergene stof te zitten waarvan het etiket pretendeert dat het er niet inzit. “Er is geen peil op te trekken’’, aldus Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht in een reactie tegenover het Algemeen Dagblad.
Verplichte waarschuwingen
Hoewel er in de praktijk geen peil op te trekken is, zijn er wel verplichte richtlijnen vanuit de overheid die Nederlandse voedselproducten moeten handhaven. Die regels luiden dat er per producten gekeken moet worden hoeveel ze van een bepaalde allergene stof bevatten. Als dit boven een bepaald percentage uitkomt, moet er een waarschuwing op het product worden geplaatst. U kent ze wel, de tekstjes als ‘kan sporen van … bevatten’ en ‘is gemaakt in een fabriek waar ook … wordt verwerkt.’ Ondanks de gemaakte afspraken en de waarschuwingen, kan er tijdens het productieproces nog van alles gebeuren waardoor er toch te veel allergenen stoffen in de producten terecht komen. De risico’s zijn onder de huidige regels onvermijdelijk en daarom pleiten de onderzoekers ook voor Europese regelgeving, zodat er in de hele EU dezelfde standaarden worden gehanteerd.
Verkeerde etiketten
Een ander probleem voor mensen met een voedselallergie komt uit de hoek van de verkeerd geplakte etiketten. Wat voorbeelden: het label van de pindakaas belandt op een pot appelstroop, of die van een bakje zalmsalade op de tonijnsalade. Dit kan bijzonder gevaarlijk zijn, want daardoor klopt vaak de gehele ingrediëntenlijst niet. De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit controleert hierop en publiceert waarschuwingen rondom fout geplakte etiketten op haar website.
(Bron: Foodwatch Nederland, ANP, Algemeen dagblad, UMC Utrecht, TNO, NVWA)