Naar cookieinstellingen
invriezen

Een stamppot (of aardappelpuree) invriezen, zonder dat het waterig wordt

Houdt u weleens een restje stamppot over, of maakt u graag extra veel, om dat vervolgens in porties in te vriezen? Dan heeft u misschien wel gemerkt dat het soms wat waterig kan worden. Nadat u het eenmaal weer heeft laten ontdooien voor gebruik. Hetzelfde geldt voor aardappelpuree. We vertellen in dit artikel hoe u het best te werk kunt gaan bij het invriezen, ontdooien en bereiden van deze gerechten.

Stamppot of aardappelpuree invriezen

Vooral in het geval van stamppot gebeurt het helaas al snel dat het geheel waterig wordt, nadat een portie ervan ingevroren is geweest. Dat gebeurt het meest bij andijvie en spinazie, aangezien deze groenten veel water bevatten. Door een klontje boter en een scheut melk toe te voegen tijdens de bereiding, wordt dit enigszins voorkomen.

Laat het eten vervolgens goed afkoelen en bewaar het in een goed af te sluiten verpakking in de vriezer. Stamppot en aardappelpuree kunnen in de vriezer uitdrogen, wanneer ze in aanraking komen met lucht. Dit wordt vriesbrand genoemd. Door de bovenkant van het voedsel te bedekken met huishoudfolie kunt u dit voorkomen. In een eerder artikel geven we nog meer tips tegen vriesbrand.

Hoe lang zijn stamppot en puree ingevroren te bewaren?

Restjes stamppot of puree zijn in de koelkast 2 dagen te bewaren, maar in de vriezer een stuk langer. Namelijk 3 maanden.

invriezen
Lees ook: Feiten en fabels over het invriezen van eten

Stamppot of aardappelpuree opwarmen

Haal de stamppot of aardappelpuree bij voorkeur tijdig voor gebruik uit de vriezer en laat langzaam ontdooien. Dit kunt u bijvoorbeeld doen, door het een dag van tevoren al uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Bent u dit vergeten of heeft u er geen tijd voor, dan kunt u er ook voor kiezen het gerecht in een pan op laag vuur te laten ontdooien. Pas dan wel op dat de onderkant niet aanbrandt. Of verwarm het eten ongeveer een half uur in een oven op 180 graden.

Toch nog waterig?

Blijkt het eten waterig te zijn? U kunt dan voorzichtig wat van het vocht weggieten en nog wat (warme) melk en een klont boter toevoegen. Ook het toevoegen van zure room of crème fraîche zijn mogelijkheden. Dit voorkomt dat het gerecht smaak verliest of juist droog wordt. Boter zorgt er ook voor dat het geheel minder snel aankoekt.

Het is mogelijk om stamppot of aardappelpuree in de magnetron op te warmen. Maar het is lekkerder om dit in een koekenpan of in de oven te doen. Op die manier wordt het geheel ook minder papperig.

Restjes aardappelpuree

Als u restjes aardappelpuree niet wilt invriezen, dan zijn er ook nog andere, smakelijke opties. In een eerder artikel vertellen we wat u er allemaal mee kunt doen. Zoals het maken van gnocchi of aardappelkroketjes.

(Bron: Culy, Unox, Voedingscentrum, Huishoudplaza, eteninvriezen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    marianne says:

    Als bij mij de ontdooide stamppot iets te waterig is gaat er nadat hij in de magnetron s opgewarmd, wat pureepoeder door tot hij goed is van structuur

    Elenitsa says:

    Wat Marianne schrijft, klopt helemaal. Ik doe dit ook bij soep of saus die te dun is geworden.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.