Naar cookieinstellingen
pompoen

Een pompoen schillen, hoe doet u dat het makkelijkst?

De pompoen wordt in de herfst veelvuldig gebruikt. Ter decoratie, maar ook vooral om te verwerken in gerechten. De schil is vaak hard en dat maakt het moeilijk om hem te snijden. Maar er zijn trucjes voor waardoor het gemakkelijker gaat.

Eetbare pompoenen

Eerst is het goed om te weten dat niet alle pompoenen eetbaar zijn. De meest voorkomende die wel erg lekker zijn, zijn de flespompoen, de oranje Hokkaido en de muskaatpompoen. De schil van deze soorten is eetbaar, maar vaak wel hard. Ook kan die bitter smaken. Daarom kiezen veel mensen er toch voor om de schil eraf te snijden.

Pompoen schillen

Dat kan op verschillende manieren. U kunt de pompoen schillen door hem eerst in kleinere stukjes te snijden. Als u een soort heeft die een soort bolling of ribben heeft, dan kunt u uw mes hier tussen zetten en zo kwarten snijden. Het handigste is om de pompoen dan op een plank te leggen met daaronder een theedoek. Zo kan de plank niet wegglijden als u met een groot, scherp mes aan de slag gaat. Als u de pompoen in de oven wilt roosteren is het handiger om dunne partjes te snijden, zoals bij een meloen bijvoorbeeld. Dan wordt het sneller gaar. De schil verwijderen hoeft dan niet per se vooraf. Dit kunt u ook daarna makkelijk verwijderen.

pompoenEven warm maken

Vindt u dit een te zware klus? Dan kunt u er ook voor kiezen om de pompoen even warm te maken. De schil wordt dan zachter en is daarna makkelijker te snijden. Pak een pan waar de pompoen in zijn geheel in past en vul hem met water. Breng het water aan de kook en laat een paar minuutjes doorkoken. Laat hem daarna eerst afkoelen, anders kunt u uw vingers verbranden. Dit kan ook in de oven of magnetron. Voor de magnetron is het belangrijk om eerst een paar gaatjes in de pompoen te prikken met een vork, anders ontploft hij door de binnendruk. Op vol vermogen 1 tot 2 minuten aanzetten is al voldoende om de schil zacht te maken. In de oven kan dit ook, maar dat duurt wel een stuk langer. Dan moet de pompoen zo’n 20 tot 25 minuten op 200 graden. Voor zowel de magnetron als de oven geldt ook: laat hem eerst afkoelen, anders brandt u uw vingers.

magnetron-pompoenPitten bewaren

Daarna kunt u de pitten en draadjes weghalen en de pompoen verder snijden waar u hem voor wilt gebruiken. Gooi die pitten trouwens niet weg, want deze kunt u nog verder gebruiken en ze zijn ook nog eens gezond. De pitten meteen opeten is overigens niet zo’n goed idee. Snijd ze eerst helemaal los, meng ze met olijfolie en rooster ze 20 tot 25 minuten in de oven.

Kant-en-klare blokjes

Voor wie het schillen van een hele pompoen dan nog te zwaar is, zijn er tegenwoordig bijna het hele jaar door gesneden pompoenblokjes in de supermarkt verkrijgbaar. Dat scheelt in sommige gevallen toch net wat werk ook. Al zal dit in prijs wel verschillen met een complete pompoen. Mocht u nog inspiratie op willen doen voor gerechten met pompoen, kijk dan eens bij onze recepten.

Ideeën voor niet eetbare pompoenen

Heeft u onverhoopt een pompoensoort in huis gehaald die niet eetbaar is? Dan hebben we nog ideeën en tips voor herfstdecoraties voor binnen en buiten.  Denk aan het uithollen van een pompoen, er een krans mee maken, het als lantaarn gebruiken of als vaas. Want tegenwoordig is de pompoen meer dan een versiering voor Halloween.

(Bron: AD, Lekker en Simpel, Albert Heijn. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Doriet says:

    Dank voor deze nuttige tips heb toevallig deze week weer zo’n harde pompoen geschild voor een heerlijke soep die ik er graag van maak. En die soep is zo lekker dat ik altijd hetzelfde recept neem met kokosmelk verse gember rode peper ketoembar knoflook sinaasappelsap en rasp kippenbouillon en wortel,vanaf nu gaat de pompoen eerst in een heetwaterbad !

    Inky59 says:

    Dank voor de tips om pompoenen makkelijker te snijden, heel fijn.
    Wat de pitten betreft: ik had pompoenpitten van zo’n oranje pompoen laatst geroosterd met olie en kruiden. Op internet van alles opgezocht en de pitten zouden zo te eten zijn. Niet dus, de buitenkant was erg houtig. Het is wel een geweldige lijnmethode, want het duurt even eer je die pitten open hebt. En die binnenste pitjes, zijn zo klein dat je wel een flink aantal moet pellen wil je een lekker bakje vol hebben.
    Niet zo’n succes dus. Misschien heeft iemand nog tips.
    Overigens ben ik wel fan van pompoensoep in diverse varianten.

    Jiji says:

    Ik eet alleen maar biologische pompoenen en die hoeven niet geschild te worden, na het koken is ook de schil zacht. Ook van de groene biologische pompoenen kan alles gegeten worden. Van de pitten en binnenste draden kook ik bouillon, dus ik gooi niets weg. Ooit geprobeerd de pitten te roosteren, maar dat was een fiasco. Ik rooster bio pompoenpitten die ik in de Biowinkel koop.

    Ferruccia says:

    Waarom pompoen schillen? Nergens voor nodig! Goed afboenen en eventuele lelijke plekjes wegsnijden. Schillen zijn gekookt prima te eten, in soep en in puree. Je hebt meer en het is gezonder als je de pompoen eet mèt schil en al.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.