Naar cookieinstellingen
gekookt ei

Een perfect gekookt ei? Prik er een gaatje in

Bijna iedereen kan wel een ei koken. Eitje, kokend water en naar gelang u hem hard of zacht wilt de kooktijd instellen. Maar om een echt perfect ei te krijgen is nog iets nodig. Een gaatje in de eierschaal. Maar hoe doet u dat zonder het ei te breken en wat is het voordeel van zo’n gaatje?

Warm of koud water

Er zijn kort gezegd 2 manieren om een ei te koken. In koud of warm water. Het voordeel van eieren in koud water koken is dat de schaal minder snel barst. Het ei kan immers ‘wennen’ aan de oplopende temperatuur. Het nadeel is dat u de pan in de gaten moet houden, want als het water kookt, is het moment pas aangebroken om de wekker in te stellen. Kookt u de eieren in warm water, dan kunt u direct de wekker zetten. Het nadeel is dat de schaal eerder barst door de temperatuurverschillen.

Eitje
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

Tijd

Behalve de temperatuur van het water en de grootte van het ei is de tijd die het ei in het water ligt natuurlijk bepalend hoe hard of zacht hij wordt. Hieronder een overzicht van de tijden in koud en warm water. De tijd bij koud water is gemeten vanaf het moment dat het water kookt.

In koud water:

  • Zacht, 3 minuten
  • Halfzacht: 4 tot 5 minuten
  • Hard: 7 minuten

In warm water:

  • Zacht, 3 tot 4 minuten
  • Halfzacht, 5 tot 7 minuten
  • Hard, 8 minuten
bruine en witte eieren
Lees ook: Is er een verschil tussen bruine en witte eieren?

Gaatje prikken in het ei

Maar hoe voorkomt u nou dat het ei kapot gaat in de pan? Door er een gaatje in te prikken. Soms is het zo simpel. Het gaatje dient meerdere doelen. U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet. Dit gaatje heeft nog een functie. Want door het ei aan het einde van de kooktijd af te spoelen met koud water, komt er iets van het water in het ei terecht, dat wordt erin gezogen. Dit zorgt er weer voor dat het loskomt van de schaal. Om het u makkelijke te maken zijn er speciale eierprikkers te koop, maar het kan ook met de punt van een scherp mesje.

(Bron: 24Kitchen, Culy, archief)

Geef een reactie

Reacties (8)

    jjijdema says:

    Voor het prikken van een gaatje kunnen de diabetes prikkers
    ook gebruik maken van de prikpen voor bloedsuiker kontrole

      sofia says:

      Wat

    Adriaan K says:

    Water in de pan. Water aan de kook brengen. Gaatje prikken in ei. Ei in de pan. Eitje 6 (!) minuten koken voor een perfect zacht eitje!

    RReim says:

    Gaatje prikken doe ik al lang niet meer. Koud water in de pan, eitje er in. Langzaam aan de kook brengen. Zor dat de vlam goed onder het pannetje brand. Als het water kookt gas uit. Spaart energie. 4 min. voor een zacht en 6 /7 minuten voor een hard ei.

    Toos 56 says:

    Ik heb een eierkoker, ideaal…

      sofia says:

      Trots op je

    pk49 says:

    ik kook al tijden in een magnatron mijn eieren perfect. Wel met een hulpmiddel, een z.g. magnatron eierkoker. Daar kun je 4 eieren in koken. In 5/6/7 minuten klaar, afhankelijk van hoe hard je ze wilt hebben. Alleen de grote koker voor 4 eieren werkt goed. Daar kun je ook 1 ei in koken.De kleine koker voor één ei werkt niet. De ei ontploft bij te lange kookktijd en vervolgens moet je je magnatron grondig schoonmaken en restjes ei overal uitpulken.

    RReim says:

    Om energie te besparen. Doe het of eieren in koudwater. Verhit water tot het kookt en draai dan de warmtebron uit. Verdere tijd zoals je het ei wilt hebben.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.