Naar cookieinstellingen

Een laagje olie op de pindakaas? Met deze truc roert u hem makkelijk door

Tegenwoordig zijn er vele soorten pindakaas in de winkel te vinden. Met nootjes, zonder nootjes, met extra smaken (zoals karamel zeezout) én 100 procent pindakaas. Die laatste is alleen van pinda’s gemaakt en heeft geen toegevoegde ingrediënten. Daardoor kan er na verloop van tijd een olielaag bovenop de pindakaas ontstaan. Met deze truc roert u hem dan makkelijk door.

Een laagje olie op de pindakaas

Wie geen 100 procent pindakaas in huis heeft, zal het probleem niet zo snel herkennen. Wie dat wel heeft en het niet dagelijks eet, zal de olie geregeld bovenaan de pot zien drijven. In ‘gewone’ pindakaas worden ingrediënten toegevoegd, die onder andere deze scheiding van olie tegengaan. Daardoor zijn die varianten altijd goed smeerbaar.

pindakaas
Lees ook: Pindakaas, een geliefd broodbeleg met een eigen Nationale Pindakaasdag

Pindakaas doorroeren om het smeuïg te krijgen

Wanneer de laag olie in uw pot ontstaan is, kunt u die het beste weer doorroeren om een smeuïge pindakaas te krijgen. Maar dat is nog niet zo’n eenvoudig klusje. Met een mes of lepel is veel kracht vereist en wordt het vaak ook een knoeiboel. Daarom heeft de redactie van MAX Vandaag eens wat uitgeprobeerd thuis. Zo komen we op de volgende truc.

Een handmixer met gardes.

Gebruik de truc met de handmixer

Pak uw handmixer met de gardes. Doe hier maar 1 garde in de mixer, in plaats van allebei. Steek de stekker in het stopcontact en zet de garde in de pot pindakaas. Houd met uw ene hand de pot pindakaas vast en zet met de andere hand de handmixer op de laagste stand aan. Roer zo door de pot heen, totdat de olie en pindakaas goed gemengd zijn. In het begin zal dit iets zwaarder zijn, maar het wordt steeds lichter.

Zit er veel olie in de pot en is de eerste stand van de mixer al best snel? Zet de pot dan voor de zekerheid in een grote, hoge bak. Mocht er dan iets olie wegvliegen door de snelheid, wordt het opgevangen in de bak. Het werkt ook door de pot in de gootsteen te zetten, dat scheelt wat in hoogte.

Gebruik een kneedhaak

Een andere optie is de kneedhaak van een (staande) mixer te gebruiken en deze met de hand rond te draaien in de pot. Maar dit kan wel wat zwaarder zijn, aangezien u zelf de kneedhaak rond moet draaien.

Recepten met pindakaas

Pindakaas is natuurlijk lekker op brood, maar u kunt het ook verwerken in gerechten. Bak er bijvoorbeeld eens pindakaaskoekjes van of gebruik het als dressing voor een salade. En wat dacht u van ontbijtmuffins of banaan pindakaasijs? Wilt u het smeerbare beleg zelf eens maken? Dat kan met het recept van Heel Holland Bakt!

Pindakaaskoekjes

Pindakaasdressing

Ontbijtmuffins

Banaan pindakaasijs

(Bron: eigen ervaring, Culy, Libelle. Foto’s: Shutterstock)  

Geef een reactie

Reacties (5)

    EdwinS says:

    Gewoon pot 30 – 60 seconden in de magnetron. Dan wordt de pindakaas meer vloeibaar en roer je hem makkelijk door. Werkt prima.

    Maartje70 says:

    Ik doe het gewoon altijd met een houten pollepel, niks geen electra gebruiken. Waarom 100% pindakaas, en het dan vervolgens met mixer of magnetron afwerken?

    F. van Deelen says:

    Ik bewaar mijn pot pindakaas (100% pinda’s) op zijn kop. Het olielaagje komt dan bovenin terecht (dus bij de bodem van de pot). Bij gebruik draai ik de pot om, de olie zit dan onderin. Deksel eraf, roeren niet nodig en de pindakaas is nog steeds goed smeerbaar…

    aqualung says:

    bij calve heb je daar geen last van. blijft smeuig en niks geen olie

      Emiel says:

      Is niet 100% van pinda’s gemaakt ,veel toevoegingen. Zie artikel.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.