komkommer snijden

Een komkommer bevat meer dan water: hierom is hij zo gezond

Komkommer is één van de populairste groentes in Nederland, maar is het ook een gezonde optie? Of is de groente vooral goed voor de vochtvoorziening? We zoeken het voor u uit.

Vruchtgroente

De komkommer behoort tot dezelfde familie als de meloen, augurk, pompoen en courgette en is een vruchtgroente. Hij is heel smakelijk als hij rauw gegeten wordt, maar kan ook op verschillende manieren in gerechten toegepast worden. Hij kan gestoofd, gebakken of gekookt worden. Verhit hem echter niet langer dan 10 minuten, anders gaat de structuur verloren.

Meer dan water

Wie denkt dat komkommer vooral veel water bevat heeft het helemaal goed. Inderdaad, hij bestaat voor zo’n 95 procent uit water, maar daarnaast bevat hij gezonde voedingsstoffen en vezels. Tel daarbij op dat hij slechts weinig calorieën bevat. Alles bij elkaar is hij daarmee een gezonde keuze in uw dagelijkse groentevoorziening. In een komkommer met schil, van zo’n 300 gram zitten 45 calorieën en 0 gram vet. Verder bevat de groente antioxidanten, proteïne, vitamine K, vitamine C, magnesium, kalium en mangaan.

Antioxidanten

Antioxidanten verhogen de weerstand en hebben een ontstekingsremmende werking. Komkommer bevat er verschillende van. Fisetin in komkommer blijkt een positieve werking te hebben op de hersenen en zou de hersenen beschermen tegen neurologische ziekten. Polyfenol, zou het risico op kanker en hartziekten verminderen en flavonoïden in komkommer lijken pijn te bestrijden.

Sterke botten en spieren

Vitamine K verbetert de opname van calcium in het lichaam en staat erom bekend botten te versterken. Magnesium houdt botten en spieren sterk, kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk en mangaan heeft een gunstige werking op de energiestofwisseling.

Met of zonder schil?

Een komkommer kan zowel met of zonder schil gegeten worden, afhankelijk van de eigen voorkeur en de vereisten van het recept. Was hem goed als u hem niet schilt en snijd de uiteindjes eraf. De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.

Hydraterend

Daarnaast is komkommer dus ideaal om het vochtgehalte in het lichaam op pijl te houden, door het vele water dat hij bevat. Naast komkommer eten, kunt u er ook schijfjes van aan een kan of flesje water toevoegen, voor een lekkerder smaakje.

Frisse adem

Tenslotte heeft de komkommer nog een gunstige werking: het gaat een slechte adem tegen. De vezels en het vocht in een komkommer stimuleren namelijk de aanmaak van speeksel. Hierdoor krijgen bacteriën die een slechte adem veroorzaken minder kans. Daarnaast gaat het kauwen op knapperige groentes de aanmaak van tandplak tegen. Hierdoor verbetert de algehele mondgezondheid.

Bewaren

De koelkast is eigenlijk niet de beste plek om een komkommer te bewaren. Door kou wordt die namelijk al snel wat snotterig en daarom kunt u hem hier maximaal een dag of 2 goed houdbaar in houden. Bewaar hem daarom bij voorkeur buiten de koelkast, op een koele plek. Dan is hij al gauw een week houdbaar. Door hem in folie te verpakken wordt uitdroging voorkomen. Het lijkt niet zo duurzaam, maar biologische komkommers zijn daarom meestal in folie verpakt, omdat ze daardoor een stuk langer houdbaar worden.

Bekijk ook de column van Janny van der Heijden over komkommers en haar recept voor koude komkommersoep.

En lees ook: hoe bewaart u groente en fruit het best bij zomerse temperaturen?
Deze groente- en fruitsoorten kunt u gewoon met schil en al eten.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 27 augustus 2024.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet, dokterdokter.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie