Een Great Aussie Meat Pie van Francis
Een meer Australisch gerecht bestaat er niet: the Great Aussie Meat Pie. In populariteit staat hij in Nederland gelijk aan de kroket. Deze meat pies eten Australiërs werkelijk overal: op het strand, in het voetbalstadion, op het werk, op school, ga zo maar door. Er zijn talloze varianten, maar de originele pie is gevuld met rundergehakt ragout. Hij is het lekkerst met ketchup.
Ingrediënten (voor 1 grote pie of 12 kleintjes):
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui fijn gesneden
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel maïzena
- 175 milliliter runderbouillon
- snufje cayenne peper
- ¼ theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepel tomaten ketchup
- 2 eetlepel Worcestershire Sauce
- 1 runderbouillonblokje
- 1 eetlepel ketjap manis
- peper & zout naar smaak
- bladerdeeg voor pie-deksels
- hartige korstdeeg voor pie-bodems
- 1 ei los geklopt (voor het afstrijken)
Bereidingswijze:
Bak het gehakt en de ui rul in de olie.
Meng 1 eetlepel bouillon met de maïzena in een kom en voeg de rest van het bouillon er ook aan toe. Schenk het bouillonmengsel bij het gehakt, en voeg de Worcestershire saus, ketchup, ketjap, kerriepoeder, cayennepeper en het bouillonblokje toe. Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat het zachtjes doorkoken tot het mengsel is ingedikt. Laat het volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet 1 pievorm in of een 12 muffinvorm.
Bekleed de vorm(en) met de hartige taart deeg. Vul de vorm(en) met de gehaktvulling en leg daarop een deksel van bladerdeeg. Prik een gat in de bovenkant en strijk af met het los geklopte ei.
Bak de pies in 20- 25 minuten goudbruin.
(Bron: Francis Kuijk)