Naar cookieinstellingen
ei pellen

Een ei pellen gaat makkelijker met deze 5 tips

Niet elk ei laat zich even makkelijk pellen. Met soms een gehavend resultaat tot gevolg. Er zijn echter methoden die het makkelijker maken en de kans op succes vergroten.

Des te verser het ei, des te lastiger te pellen

Om te beginnen is het van belang hoe vers de eieren zijn. Verse eieren zijn lastiger te pellen dan eieren die al wat ouder zijn. Dit komt doordat het eiwit bij een vers ei dicht tegen het vlies aan zit en dit vlies dicht tegen de schaal aan zit. Na enkele dagen komt daar meer ruimte tussen en laat het ei makkelijker los van de schaal. U kunt verse eieren dus wat langer laten liggen, maar dat is niet altijd een optie. Hieronder vertellen we wat u dan kunt doen om de schaal makkelijker eraf te krijgen.

Baking soda toevoegen

Kook-website Culy adviseert om een halve theelepel baking soda toe te voegen aan het kookwater. Dit zorgt ervoor dat de PH-waarde van het ei omhoog gaat en de schaal minder snel breekt. Tikt u de schaal vervolgens stuk, dan zal die in grotere stukken loskomen van het ei.

codes
Lees ook: Codes op eieren: hier komen ze vandaan en zo heeft de kip geleefd

Goed laten schrikken

In een eerder artikel vertellen we hoe u het perfecte eitje kunt koken. Vervolgens moet u het laten schrikken, door het onder te dompelen in koud water. Dit is een advies dat dat meeste mensen wel kennen, maar het is ook echt belangrijk om te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat het eiwit iets krimpt en daardoor los komt van de schaal. Dit vergemakkelijkt het pellen aanzienlijk.

Met een eetlepel

Wanneer u met een mes het kopje van het ei afsnijdt, kunt u vervolgens een eetlepel onder het vlies, tussen het ei en de schaal, bewegen en de schaal grotendeels in zijn geheel verwijderen.

Schudden

Kookt u meerdere eieren tegelijk, dan kunt u ze na het koken en schrikken in de pan laten zitten en die even goed schudden. Spoel de eieren vervolgens nog eens met koud water en het grootste gedeelte van de schalen komen vanzelf los. Heeft u maar 1 ei gekookt, dan kunt u dit in een glas met koud water doen, dat u met uw hand op de bovenkant goed schudt. Of gebruik er een afsluitbaar potje voor, zoals een oude jampot. Dat is laten schrikken en schudden ineen en het zorgt ervoor dat de schaal er vervolgens gemakkelijk vanaf komt. Doe dit wel alleen met een hardgekookt ei, een zachtgekookt ei is hier te kwetsbaar voor.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Gaatje in het ei prikken

Prik voor het koken een gaatje in het ei. Niet alleen barst het ei dan minder snel tijdens het koken, het zorgt er ook voor dat er tijdens het schrikken water terecht komt tussen het ei en de schaal. Hierdoor komt de schaal makkelijker los tijdens het pellen.

In water pellen

En een bonustip, naar aanleiding van de reacties op dit artikel: eieren pellen in koud water.

(Bron: Culy, 24Kitchen, RTL Nieuws, FavorFlav, Kookfans, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (11)

    RoosKe says:

    Ik pel eieren altijd onder water, gaat altijd perfect.

      baarsmamannee says:

      Inderdaad, ik heb dit in 1971 gezien tijdens mijn diensttijd, als er eieren werden gepeld en dan waren dat er altijd heel veel en deed de keukenhulp dit altijd in een emmer met koud water!

      MAX Vandaag says:

      Bedankt voor uw reacties. We hebben het in het artikel verwerkt. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

      sofia says:

      Goedzo

    CharlotteB says:

    Ik gebruik tegenwoordig een eierkoker, nooit meer problemen met pellen. En ik gebruik een stuk minder water daardoor.

      sofia says:

      Goed bezig charlotte

    Dulles says:

    Hoi,
    Hoe kook je snel eieren.
    Doe 1 cm water met een scheutje azijn in een pannetje met deksel. Twee eieren in het pannetje. Warmtebron aan. En na 7,5 minuut heb je een zacht gekookt ei waarvan de dooier nog zacht is en in zijn geheel eruit kan halen.
    Dan laten schrikken want anders gaart hij door.
    Als deksel heb ik een aluminium pannetje met 2 liter water. Dit water is na de kooktijd ruim 60 graden. Daar was ik dan mijn ontbijtspullen in af.
    Succes.

    Jojo52 says:

    Het hangt er ook vanaf hoe groot het eitje is.

      L van Toer says:

      Kijk naar mijn gebruik groot of klein geen probleem

      sofia says:

      Ok

    L van Toer says:

    Ik gebruik een eierkoker hou van harde eieren als de zoemer gaat eieren laten schrikken met koud water en kapot slaan even in het koude water laten liggen en de schil is heel makkelijk te verwijderen en je heb toch nog een warm ei

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.