Naar cookieinstellingen
ei schrikken

Een ei laten schrikken, heeft dat zin?

De meningen zijn verdeeld over het laten schrikken van een gekookt ei met koud water. De schrik moet helpen om de schil beter te kunnen verwijderen. Maar hoe effectief is het ‘schrikken’ van een ei eigenlijk?

Perfect ei

Niets lijkt zo eenvoudig als het koken van een ei. Toch is het niet eenvoudig om een echt goed gekookt ei te bereiden. Nu is het perfecte ei natuurlijk een kwestie van smaak. Want de één houdt van een zacht-, de ander van een hard gekookt ei. En de mate van zacht of hard is ook nog weer heel persoonlijk. Gemiddeld gezien wordt er voor een zachtgekookt ei 4 tot 6 minuten aangehouden en voor een hard gekookt ei een minuut of 8.

‘Schrikken’ van een ei

Maar nu de mythe over het laten schrikken van het ei met koud water. Het zou er voor moeten zorgen dat de schil makkelijker loslaat. Maar wat is daar van waar? Aan de NRC vertelt Hjalmar Mulders van de TU Eindhoven dat het laten schrikken van een ei er vooral voor zorgt dat het kookproces stopt. Een gekookt ei dat net uit het water komt bevat nog veel warmte. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er goed aan het af te spoelen met koud water. Dan blijft het eigeel zacht en eiwit hard. Wie voor een hardgekookt ei gaat hoeft het dus niet onder te dompelen in koud water. Voor het beter kunnen pellen van het ei is het schrikken niet nodig. Daarvoor helpt het nauwelijks.

Pellen

Wat veel bepalender is voor het pellen en een ei, is de versheid ervan. Hoe verser, hoe moeilijker het te pellen. Van de wat oudere eieren is het vocht in het ei verdampt. Hierdoor krimpt het eiwit en daardoor laat het makkelijker los nadat het gekookt is. Hoewel vers als muziek in de oren klinkt, is een te vers ei bijna niet te pellen. Wie meer controle over het kookproces wil hebben kan een ei ook pocheren. Breng in een pan water en een scheutje azijn aan de kook. Breek als het water (niet te heftig laten borrelen) kookt, het ei erboven. Door de azijn stolt het eiwit sneller. U zult zien dat het snel samenkomt in de pan. Kook tussen de 3 en 5 minuten, afhankelijk hoe zacht of hard u het ei wilt. Heerlijk op een geroosterde boterham of op een salade.

Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren 

(Bron: NRC/24Kitchen)

 

Geef een reactie

Reacties (7)

    Nelleke reageert says:

    Het enige nut wat schrikken van een ei heeft is dat het niet doorkookt. Het koude water stopt het kookproces. Hetzelfde gaat op voor pasta. Ook pasta moet snel met koud water gespoeld worden anders kookt het door. Zo kan je ook energiezuinig koken. Groente en aardappelen half rauw laten en de warmtebron uitschakelen en in het hete water laten staan. Kookt vanzelf door tot het gaar is, is ook nog energiezuinig. Stomen in de magnetron verkort ook het kookproces. Zijn hele handige pannetjes voor. Vergeet niet om er water in te doen anders stoomt het niet. Pasta en rijst zijn ook heel goed in de magnetron te koken in zo’n stoompannetje. Ook dan de pasta wel naspoelen met koud water. De rijst niet naspoelen. Kook altijd een heel pakje rijst in 1x. Haal eraf wat ik nodig heb en vries de rest in porties in. Bij gebruik na invriezen, ontdooien, klein scheutje water erbij en 1,5 minuut in de magnetron opwarmen.

    Coby Van Roonvan Walsum says:

    Rootzelaar,
    Bedankt voor de goede tips.

    Chris van Goch says:

    Ik ontlucht het ei altijd met een eierprikker en laat de eieren na het koken altijd ff schrikken.
    Het pellen gaat dan veel beter! Dat is al mijn hele leven zo geweest!

    MieKe0608 says:

    We hebben toch allemaal geleerd dat wanneer je een ei laat schrikken het kookproces stopt. De schil komt er pas beter af wanneer je het ei een nacht in een gesloten bakje met koud water in de koelkast laat staan. Overigens moet je eieren niet in gekookt water doen, want dan knapt de schil en loopt het eiwit er uit. Doe dus de eieren direkt met het koude water in de pan en prik eventueel een gaatje in in de bolle kant. Om te weten hoe lang je de eieren moet koken is er een speciale eikoker in de vorm van een en hoe komen ze er toch op….een ei. Deze geeft met de kleur aan hoe lang het ei gekookt moet worden. Je stopt heel simpel de eikoker bij de eieren in het water.

      Adriaan K says:

      Ik doe mijn ei (eren) altijd in gekookt water. Eerst met een naald een gaatje prikken en dan geen geknap. 6 minuten voor een zacht eitje. 8 Voor een hard.

    oosterwijck says:

    Ten overvloede nog een kleine aanvulling. Als je de eieren van de schaal ontdoet onder water, gaat de schaal makkelijker los. De schaal even kneuzen en in het water laten rusten, zodat het water de kans krijgt tussen schaal en inhoud te komen. Het schrikken heeft allen als functie, het kookproces te stoppen en heeft niets te maken met makkelijker pellen. Dat is pure fantasie.

    bijbloem says:

    Heeft dat niet ook te maken met de versheid van een ei?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.