Naar cookieinstellingen
brood

Een dag geen brood? Dit zijn smakelijke vervangers

De een zegt het is een ‘dikmaker’ of een ‘koolhydratenbommetje’, de ander zegt dat het een onmisbare bron van vezels is en thuis hoort in ons dagelijkse eetpatroon. Over niet veel dingen wordt zoveel gezegd als over brood. Wilt u brood toch af en toe eens laten staan, dan hebben we een aantal smakelijke vervangers voor u. 

Bron van vezels

Laten we toch beginnen met te zeggen dat volkorenbrood een belangrijke bron van vezels, jodium, ijzer en vitamine-B is. De vezels zorgen voor een goede darmwerking en daarom is brood een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks eetpatroon. Brood zomaar weglaten is niet aan te raden, want daardoor kan een jodium tekort ontstaan. Dit kan klachten geven als haar uitval, droge huid, vermoeidheid en lusteloosheid. Bij kinderen kan het zelfs leiden tot een groeiachterstand.

Het veelzijdige ei

Brood af en toe laten staan kan. Het is wel belangrijk om de vezels dan in een ander vorm binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door meer verse groenten te eten en andere volkorenproducten te gebruiken. Denk hierbij aan volkoren pasta en zilvervliesrijst. Maar er zijn ook alternatieven voor brood. Neem het veelzijdige ei. Een ei bevat naast essentiële eiwitten ook jodium. Dus maak eens een omelet en vul dit aan met vers gesneden groenten. Het ei in combinatie met de groente zorgt er voor dat u langer verzadigd bent, en daardoor minder snel trek hebt. Daarnaast krijgt u ook de nodige eiwitten en vezels binnen.

Havermoutpap

Een goede start van de dag is en een kom havermoutpap. Havermout zorgt dat u lang  een vol gevoel houdt, verzadigd bent. U kunt het zelfs een avond van tevoren klaar zetten in de koelkast (overnight-oats) en dan de volgende dag zo opwarmen. U kunt het natuurlijk ook vers maken. Combineer de pap met nog wat noten (niet te veel) en fruit. Dan heeft u een goed begin van de dag. Weet wel dat havermoutpap niet perse calorie-arm is, maar het is wel bijzonder voedzaam.

Een salade als lunch

Groenten zijn een bron vezels. Dus maak eens wat vaker een salade. Neem zoveel mogelijk groene groenten als rucola, spinazie, sperziebonen, bimi (asperge-broccoli) en ook boerenkool. Deze groenten zitten vol vitaminen en mineralen. Kleed de salade aan met wat peulvruchten als linzen, kikkererwten of bonen. De peulvruchten zorgen voor een extra verzadigd gevoel en zitten vol eiwitten. Doe er een handje ongezouten noten door voor de afwisseling en garneer met (verse)kruiden. Maak het af met een dressing op basis van olie en azijn.

Goed gevulde soep

Een ideale vervanger voor de broodmaaltijd is een goed gevulde soep. Bij voorkeur geen gebonden soep, maar één met lekker veel groenten. Steeds meer supermarkten verkopen verspakketten waarmee u in een handomdraai een pan verse soep heeft. Voeg er eventueel zelf nog extra groenten aan toe. Maak een grote pan, dan heeft u daar de rest van de week plezier van, want u kunt soep heel makkelijk invriezen.

Andere alternatieven

Natuurlijk zijn er ook alternatieven voor brood. Roggebrood is er daar één van. Dat zit ook vol vezels. Kijk wel goed op de verpakking, want in sommige soorten zit weer suiker. Daarnaast kunt u eenvoudig zelf lijnzaadcrackers maken. Zeer voedzaam en het bestaat uit niets meer dan zaden en water. U kunt zelf eventueel kruiden toevoegen. Op verschillende websites zijn hiervan recepten te vinden.

Lees ook: Is er een verschil tussen bruine en witte eieren?Sommige soorten brood krijgen binnenkort een andere naamIs brood een dikmaker of een gezonde aanvulling?Is warm lunchen beter dan een broodje kaas?Voedingsmisverstand: hebben we brood echt nodig of niet?

(Bron: Voedingscentrum, Santé, archief)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.