Naar cookieinstellingen
eclairs

Eclairs van de 1e afvaller van Heel Holland Bakt seizoen 10

Zondagavond 18 december is het 10e seizoen van Heel Holland Bakt begonnen. De 1e aflevering van het nieuwe seizoen staat daarom in het teken van dit jubileum. Helaas moest 1 bakker de tent aan het einde van de aflevering al verlaten. Dat is de benjamin van de groep geworden: Fons. In Tijd voor MAX mag hij nog 1 keer laten zien wat hij kan. Hij maakt eclairs! Het recept is voor 12 stuks.

Ingrediënten eclair deeg

  • 115 gram boter
  • 240 milliliter water
  • 0,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel suiker
  • 225 gram bloem
  • 4 eieren

Ingrediënten voor witte chocolade vulling

  • 400 milliliter crème fraîche
  • 180 gram witte chocolade, gesmolten en goed afgekoeld

Ingrediënten voor sesam praline

  • 4 eetlepel wit sesamzaad
  • ½ theelepel zoutvlokken
  • 4 eetlepel zwart sesamzaad
  • 100 gram fijne kristalsuiker

Ingrediënten dulche de leche

  • 2 blikjes gecondenseerde melk

Ingrediënten voor de hazelnoot karamel spikes en suikerspin

  • 20 hazelnoten
  • 200 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • Satéprikkers

Instructies voor eclairs

Verwarm de oven voor op 220°C. Vet 1 bakplaat in en bekleed met bakpapier.

Doe de boter met het water, de suiker en het zout in een (steel)pan met dikke bodem en verwarm op hoog vuur tot het kookt. Haal van het vuur en voeg de bloem in 1 keer toe en roer voortdurend met een pollepel tot je deeg krijgt dat loskomt van de wand van de pan. Zet daarna de pan weer 30 seconden op het vuur terwijl je roert. Doe het mengsel in een kom en klop met de mixer 3 eieren om de beurt erdoor; klop steeds goed na elk ei. Roer het 4e ei los in een kleine kom en klop dit theelepel voor theelepel erdoor tot je een glad, glanzend en spuitbaar deeg krijgt dat langzaam van de mix haken afglijd.

Doe het deeg in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit hiermee lijntjes van 9 centimeter op de bakplaten, hou genoeg tussenruimte. Bak eerst 15 minuten op 220 graden en verlaag dan naar 180 graden en bak ze in ongeveer 15 min goudbruin.

Instructies witte chocolade vulling

Smelt de witte chocolade au bain-marie en laat iets afkoelen. Klop de crème fraîche tot niet al te stijve pieken. Klop de witte chocolade erdoor en laat ongeveer 10 minuten opstijven in de koelkast.

Instructies sesam praline

Bekleed voor de praline een bakplaat met bakpapier en bestrooi met het sesamzaad en ½ theelepel zoutvlokken. Verwarm de suiker met 3 el water in een koekenpan op matig tot hoog vuur onder af en toe schudden tot de suiker is gesmolten. Breng aan de kook en laat onder af en toe schudden in een paar minuten goudgeel karamelliseren. Schenk vlug over het sesamzaad, laat uitharden en breek in stukken. Verkruimel in de vijzel.

Instructies dulche de leche

Doe de blikjes in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin ongeveer 3 uur koken. Let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft! Vul het water indien nodig aan. Haal het blikje uit het water en laat het afkoelen voordat je het open maakt. Als je de dulce de leche minder stevig wilt kan je de blikjes ook wat korter koken, zo’n 2 tot 2,5 uur.

Instructies hazelnoot karamel spikes en suikerspin

Prik elke hazelnoot aan de punt van een satéprikker of tandenstoker en zet apart. Leg een snijplank, zwaar boek of marmeren plank langs de rand van een aanrecht, en leg een met bakpapier beklede bakplaat op de grond recht onder de rand van dat aanrecht om de karameldruppels van de hazelnoten op te vangen. Kook de suiker en het water in een middelgrote pan met dikke bodem op matig vuur, tot de suiker is opgelost.

Blijf de suiker koken, zonder te roeren, tot het aan de kook komt. Laat de suiker koken tot hij lichtbruin van kleur wordt, ongeveer 5 minuten; haal van het vuur. Laat de siroop zitten tot hij licht is afgekoeld, ongeveer 8 tot 10 minuten.

Prik de hazelnoten op een stokje tussen snijplank, het boek of de marmeren plaat. Schep met een lepel de karamel er over, bedek de hazelnoot volledig en laat de overtollige karamel op de bakplaat druipen. Laat drogen. De gebruik de hazelnoten als decoratie en de gevallen karamel heeft als het goed is nu een suikerspin achtige structuur. Deze kan je ook als decoratie gebruiken.

Instructies vulling

Roer in een kom 1 blikje dulce de leche los met 1 eetlepel water. Het moet ongeveer dezelfde consistentie hebben als het crème-fraîchemengsel. Zet een klein bakje witte chocolade vulling apart voor later. Schep de rest om en om 1 lepel van dit mengsel en 1 lepel van de dulche de leche in een spuitzak met soezenvulspuit (als je deze niet hebt kan je de bovenkant er af snijden en ze op deze manier vullen).

Instructies in elkaar zetten

Spuit de vulling in de eclairs. Klopt het 2e blikje dulche de leche ook los met een eetlepel water en bestrijk hier de bovenkant van de eclairs mee. Besprenkel met je sesam praline. Gebruik nu de rest van je witte chocolade mengsel in een spuitzak om een mooi toefje op de eclair te maken. Steek hier een hazelnoot karamel spike in of gebruik de overgebleven suikerspin als decoratie.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina. Wilt u weten hoe het nu met Fons gaat? Lees dan zijn interview bij Heel Holland Bakt

(Bron: Fons Dijksma. Foto: Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.