Echt lekkere tempé
Tempé is een soort koek van soja en komt van origine uit Indonesië. Om er een koek van te maken worden de sojabonen geweekt, gekookt en vervolgens vermengd met een schimmel. Daarna is er nog ruim 24 uur nodig om de schimmel te laten groeien. Van zichzelf is tempé neutraal van smaak, maar daardoor heel goed in staat om andere smaken op te nemen. Mounir maakt de tempé op smaak met gember, sambal en ketjap.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 150 gram zilvervliesrijst
- 500 gram broccoli
- 150 gram tempé
- zonnebloemolie
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 duimgrootte gember
- 2 theelepels sambal
- 2 eetlepels ketjap manis
Bereidingswijze:
Breng 2 pannen water met een beetje zout aan de kook. Kook in de ene pan de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Snijd de roosjes van de broccoli klein. Schil de stronk en snijd in kleine blokjes. Kook de broccoli in de andere pan circa 4 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud.
Snijd het blok tempé eerst in plakken en vervolgens in repen. Verhit olie in de wok en bak de tempé in circa 5 minuten om en om goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Pel en snipper de sjalot. Pel en snijd de knoflook. Schil en rasp de gember. Verhit een scheutje olie in de wok en fruit de sjalot, knoflook en gember circa 2 minuten. Voeg de broccoli, tempé, sambal en ketjap toe en roerbak nog circa 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rijst over borden en verdeel hier de broccoli en tempé over.
Eet smakelijk!