Naar cookieinstellingen
duurzaam

Duurzaam eten wordt heel eenvoudig met deze tips

De Duurzame Week (20 tot en met 27 oktober 2018) is het grootste duurzaamheidsevenement van Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de focus van deze week op het verduurzamen van onze samenleving. U kunt hier ook aan bijdragen, bijvoorbeeld door duurzamer te eten. Hoe u dat doet? Hier een aantal tips.

Eet zo min mogelijk vlees

Bedrijven waar dieren worden gehouden voor de voedselindustrie, stoten behoorlijk wat fijnstof uit. Alleen al het huisvesten van de dieren kost enorm veel energie en is daarom zeer vervuilend. Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling en kan onder meer smog veroorzaken. Door de slechte stoffen die de bedrijven uitstoten, wordt het eten van vlees niet gezien als duurzaam. Als u toch graag vlees wil eten, is biologisch- of scharrelvlees nog de beste keuze. De bedrijven waar deze dieren hebben geleefd zijn vaak niet zo groot, waardoor ze minder uitstoten dan heel grote bedrijven.

Gooi niet zomaar eten weg

Soms zijn de ogen groter dan de maag en koken we meer eten dan dat we eigenlijk op kunnen. De restjes worden door veel mensen nog steeds weggegooid, maar dat is zonde. U kunt deze bijvoorbeeld invriezen, zodat u het later kunt opeten. Sommige maaltijden of producten blijven tot wel een paar weken of maanden goed in het vriesvak.

Drogen is ook een optie

Wie een bakje met verse kruiden in de supermarkt koop, houdt vaak veel over. De restanten kunnen heel goed worden gedroogd, waardoor u er nog tijden van kunt genieten. Ook fruit drogen is een goede manier om het langer te bewaren. Dat drogen kunt u zelf doen in de oven. Zorg er wel voor dat het fruit heel erg rijp is, anders lukt het niet.

Let op welke groente in het seizoen zijn

Groente en fruit zijn erg gezond, maar niet altijd even duurzaam. Aardbeien moeten in oktober bijvoorbeeld helemaal uit Marokko worden gehaald, waardoor ze al vele kilometers over de weg hebben afgelegd voordat ze eenmaal in het schap van de supermarkt liggen. Om zoiets te voorkomen doet u er goed aan om alleen groente en fruit te eten die bij een bepaald seizoen horen. Welke dat zijn, kunt u zien op de website milieucentraal.nl. Het werkt als volgt: u typt een groente of fruitsoort in en selecteert de maand waarin u dit wilt eten. Vervolgens laat de website zien waar het product in die tijd vandaan moet komen en krijgt het een duurzaamheidskenmerk mee. Duurzaamheidskenmerk E staat voor absoluut niet duurzaam en A is duurzaam.

De houdbaarheidsdatum is niet heilig

Bijna al het voedsel op de Nederlandse markt heeft een houdbaarheidsdatum meegekregen van de fabrikant. Deze houdbaarheidsdatum is voor veel consumenten een richtlijn voor wanneer zij iets weg moeten gooien, maar zo is het niet altijd bedoeld. De fabrikant onderscheidt 2 soorten houdbaarheidsdata: ’tenminste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. De 1e is een kwaliteitsgarantie en de 2e een waarschuwing voor de voedselveiligheid. Als er op een pot pindakaas staat dat deze tenminste houdbaar is tot 21-10-2018, dan betekent dit dus niet dat deze op 22-102-18 niet meer te eten is. Als ergens op staat dat het te gebruiken is tot 22-10-2018 en het is al de 23e, dan is het wel verstandig om het weg te gooien.

Let op het keurmerk

Er zijn anno 2018 ontzettend veel duurzaamheidskeurmerken, maar lang niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. Zo wordt er recent nog naar buiten gebracht dat het keurmerk op Iers vlees vaak niets voorstelt. Ook zijn de zogenoemde Fair Trade-keurmerken niet altijd wat ze lijken. De boeren die deze producten leveren krijgen bijvoorbeeld vaak een hongerloontje en werken onder zware omstandigheden. Als u wilt weten of een kenmerk écht betrouwbaar is, kunt u het opzoeken via de keurmerkenwijzer van milieuorganisatie Milieu Centraal.

Beschimmeld eten? Gooi het niet direct weg!

Rottend eten nodigt natuurlijk niet uit tot opeten, maar soms kan dit nog prima. Vaak is het rottend stuk wegsnijden al voldoende. Welke producten u wel en niet in beschimmelde staat kunt eten, hebben wij beschreven in het artikel Beschimmeld eten? weggooien hoeft niet altijd.

Laat plastic links liggen

Hoewel supermarkten steeds vaker duurzamere alternatieven aanbieden, liggen de schappen nog vol met in plastic verpakte producten. Vooral op de groente- en fruit-afdeling wordt dit vaak overvloedig gedaan. U kunt helpen het plasticgebruik te verminderen door bijvoorbeeld zelf een stoffen tasje mee te nemen om groente en fruit in te vervoeren of door alleen groente uit de schappen te kopen en niet uit de koeling. Deze zijn altijd verpakt in plastic.

Meer weten over duurzaam leven? Dan kunt u nog tot 27 oktober 2018 terecht in Utrecht, waar de Duurzame Week wordt gehouden. Tijdens de week worden er verschillende activiteiten en workshops rondom duurzaamheid georganiseerd.

(Bron: Rijksoverheid, Duurzame Week, gezondheidsnet, archief, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.