Duizend-en-één gaten pannenkoek van Mounir Toub
Publicatiedatum: 28 december 2017
Mounir maakt speciaal voor Oud en Nieuw een zoete traktatie. En niet zomaar een traktatie een dromerige, heerlijke duizend-en-één gaten pannenkoek met mascarpone-oranjebloesemcrème.
Ingrediënten:
Voor de pannenkoek:
- 350 gram bloem
- 150 gram griesmeel
- 7 gram droge gist
- 7 gram bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 750 milliliter water
Voor de mascarpone-oranjebloesemcrème:
- 200 milliliter slagroom
- 250 gram mascarpone
- 1 vanille stokje
- 2 eetlepels oranjebloesemwater
- 50 gram witte basterdsuiker
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten in een blender goed met elkaar mixen tot een gladde mengsel (zeef ze eventueel van tevoren). Laat het beslag zeker 1 uur rijzen op een warme plek. Als het beslag voldoende (zichtbaar) is gerezen niet meer doorroeren of mixen (= luchtigheid verlies!)
Schep een eetlepel beslag in een koude antiaanbaklaag bakpan en zet op het vuur. Verwarm op een hoog vuur en wacht tot de randjes van de pannenkoeken droog beginnen te worden (korter dan 1 minuut). Zet het vuur lager en laat de pannenkoek verder garen tot de bovenkant helemaal droog is en aan de onderkant goudbruin. Spoel na het bakken van elke pannenkoek de pan met kous water en droog af.
Druk de gebakken pannenkoeken direct zo tegen elkaar aan, dat er een soort pannenkoek hoorntje ontstaat. Laat de ‘pannenkoek hoorntjes’ op een groot bord afkoelen om ze later te vullen met de crème.
Van de mascarpone-oranjebloesemcrème:
Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit.
Klop de slagroom met het merg en de suiker tot yoghurt-dikte. Voeg de mascarpone en het oranjebloesemwater toe en klop kort mee totdat het een mooie, gladde massa is.
Doe de mascarpone-crème in een spuitzak en bewaar koel tot gebruik.