Droge of sappige mandarijnen, hoe ziet u het verschil?
Publicatiedatum: 22 november 2024
Sappige mandarijnen zijn heerlijk om te eten, maar vaak zitten er ook wel uitgedroogde exemplaren bij. Hoe komt het dat mandarijnen soms uitdrogen en is er een manier om de droge vruchten te herkennen?
Soort mandarijnen
Elke mandarijnensoort heeft zijn eigen rijpingsproces en sappigste periode. Zomers liggen er in Nederland vooral mandarijnen uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika in de winkels. In de overige maanden komen ze zoal uit Spanje en Marokko. Het is voor inkopers de uitdaging om de juiste rassen op het juiste moment te kiezen en over te schakelen op andere soorten als die weer lekkerder zijn. Daar is al een deel mee gewonnen.
Moment van oogsten
Daarnaast maakt het veel uit op welk moment de vruchten worden geoogst. Des te langer ze de kans krijgen om te rijpen, des te zoeter ze worden en des te minder zuur ze zijn. In verband met weersomstandigheden worden ze echter soms al geoogst als ze nog groen zijn. Om ze dan toch die aantrekkelijke oranje kleur te geven, worden ze in een warme ruimte bewaard en vaak behandeld met ethyleen, een natuurlijk rijpingshormoon. Dit proces heeft niet alleen het gunstige effect van de oranjekleuring, maar kan ook een losliggende schil en uitdroging veroorzaken. Ook wordt er soms voor gekozen de mandarijnen langer aan de boom te laten dan wenselijk is. Voor ze verhandeld mogen worden moeten ze namelijk een bepaalde verhouding aan suiker en zuur hebben. Ze zijn dan al behoorlijk rijp als ze geoogst worden en dan liggen ze nog niet eens in de winkel.
Waslaagje
Om mandarijnen langer houdbaar te maken worden ze soms ook behandeld met was. Door dit waslaagje zijn ze tot wel een maand te bewaren. In plaats van vers zijn ze dan dus al enkele weken oud. Daarnaast bewaren handelaren ze weleens in koelcellen tot er een gunstigere prijs geldt en ze dus meer opbrengen. Dit zijn allemaal redenen waarom mandarijnen soms al wat ouder en daardoor wat droger en smakeloos kunnen zijn.
Losse schil, droge mandarijn?
Er is wel een trucje dat kan verklappen dat het om een droge mandarijn gaat en dat is als de schil losjes om de vrucht heen zit. U kunt dit voelen door er voorzichtig in te knijpen. Zit er lucht tussen de vrucht en de schil, dan bestaat de kans dat die uitgedroogd is. Deze methode is overigens niet waterdicht. Er bestaan ook rassen waarbij de schil ook bij verse vruchten al wat losser zit, maar over het algemeen kunt u het zo goed controleren. U kunt natuurlijk ook altijd om advies vragen bij een groentewinkel.
Hoe is uitdrogen te voorkomen?
Meestal is het kwaad al geschied als u een netje in de winkel heeft gekocht, maar ook daarna rijpen mandarijnen nog door. Echt voorkomen dat ze dan uitdrogen is helaas niet mogelijk, maar het proces is wel enigszins te vertragen als u ze in de koelkast bewaart. Bij voorkeur in een groentelade met een systeem om de inhoud langer vers te houden.
Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 22 november 2024.
(Bron: AD, Nu.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb moeite met het advies om de schil van de mandarijnen te raspen. Net als citroenen bevat de schil van mandarijnen veel pesticiden. Uitgezonderd biologische mandarijnen, is het niet verstandig de schil te consumeren.