Naar cookieinstellingen
draadjesvlees

Draadjesvlees: met welke vleessoort en bereidingswijze wordt het vlees het meest mals?

Mits goed klaargemaakt, is draadjesvlees, ook wel suddervlees genoemd, een genot om te eten. Het is dan lekker mals en sappig en valt uit elkaar, als u het eet. We vertellen welk vlees u er het best voor kunt gebruiken, hoe u het bereidt en welke ingrediënten het nog smakelijker maken.

Wat is de beste vleessoort voor draadjesvlees?

Voor draadjesvlees moet u een vleessoort gebruiken die zich goed laat stoven. U kunt er riblappen voor gebruiken, maar ook sukade of runderlappen. Riblappen bevatten in verhouding wat meer vet dan sukade- of gewone runderlappen en zijn daardoor het meest mals. Het is ook mogelijk om magere riblappen te gebruiken, maar het resultaat is dan, doordat er minder vet in zit, wel wat minder lekker.

Hoe moet draadjesvlees bereid worden?

Het geheim van goed draadjesvlees is naast het soort vlees, de lange bereidingstijd. Hoe lang het vlees moet sudderen, hangt af van de gekozen vleessoort en de dikte daarvan. Reken bij riblappen op minstens 2,5 à 3 uur stoven en bij sukade op minimaal 1 uur langer. Maar eerst moet het vlees rondom goed bruin gebraden worden. Haal het vlees een uur voor het bereiden alvast uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen. Fruit er vervolgens een in stukjes gesneden uit bij en voeg een kruidnagel en een laurierblaadje toe. Kruid met zout en peper.

afschuimen
Lees ook: Dit is waarom u moet afschuimen tijdens het koken van vlees of bouillon

Voeg er dan 500 milliliter water of bouillon aan toe. Zorg ervoor dat dit op temperatuur is, anders kan het vlees zich afsluiten en het neemt dan geen vocht of smaak meer op. Verwarm het dus in een andere pan of haal het vlees even uit de pan en breng het vocht aan de kook, voor u het vlees weer terugplaatst. Laat vervolgens met de deksel op de pan zo lang zacht sudderen (niet koken, want dan wordt het taai), tot het vlees gaar is. Sluit het deksel erg goed af en gaat die daardoor klepperen, laat het deksel dan op een kiertje staan. Maar voorkom dat er te veel vocht verdampt, want dat vocht is nodig voor het sudderen.

U kunt een (ovengeschikte) pan eventueel ook in de oven zetten, op een temperatuur van 90 graden, boven- en onderwarmte.

Voeg deze ingrediënten aan suddervlees toe voor een nog malser resultaat

Door het toevoegen van iets zuurs, wordt het bindweefsel van het vlees zachter, waardoor het suddervlees uiteindelijk malser wordt. U kunt dit doen door het toevoegen van een scheutje wijn, azijn of citroensap, maar een in blokjes gesneden tomaat of tomatenpuree zijn hier ook zeer geschikt voor.

Ook rozijnen en kaneel zijn heerlijke smaakmakers voor draadjesvlees. Janny van der Heijden maakt er een ovenschotel mee. U vindt het recept hier. Of stoof het vlees met bier, in plaats van water of bouillon.

(Bron: archief, Het Parool, 24 Kitchen, Margriet, Rudolph’s Kitchen, HLN.be, vlees.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    veronica says:

    Hoi,
    Ik doe altijd paar piment korrels toevoegen.
    Zowel bij braden draadjesvlees als bouillon trekken van rundvlees.
    Sedert ik dat toevoeg altijd mals vlees gehad. Het bak/kookproces lijkt ook korter..
    Is niet mijn “uitvinding” maar van een Indonesische vrouw, die kraampje had met kruiden.
    Ben haar nog altijd dankbaar

    a.roelofsen says:

    Ik zou een slowcooker aanbevelen zijn niet duur in de aanbieding bij Aldi of Lidl verder klopt alles maar het ge mak dient de mens duurt wat langer maar je hoeft er niet naar om te kijken een beetje timing.

    yasminodette says:

    Ik maak het sucadelapje op een petroliumstel van mn moeder.Alleen zit er lampenolie in,dit gaat prima.Het suddert dan een uur of 3 ,heerlijk en het is erg duurzaam op deze manier.Kost geen gas of elctra.
    Lekker een ui erbij en een tomaat in stukjes,scheutje bier en water heerlijk voor de jus.
    Eet smakelijk.

    Wiske says:

    U schrijft ‘sudderen met de deksel op de pan’. In het recept van Janny van der Heijden staat weer ‘sudderen met deksel schuin op de pan;’ Wat is juist of beter en waarom ?

      MAX Vandaag says:

      Beste Wiske, bedankt voor uw reactie. In principe kan het beide. We hebben de tekst in het artikel nog wat aangevuld: Sluit het deksel erg goed af en gaat die daardoor klepperen, laat het deksel dan op een kiertje staan. Maar voorkom dat er te veel vocht verdampt, want dat vocht is nodig voor het sudderen. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    Kikki says:

    Draadjesvlees met overheerlijke jus a la Miela
    1 kg Runderlappen lichtelijk insmeren aan beide zijden met een klein beetje mosterd, deze vervolgens aan beide kanten bruin bakken in olijfolie in een pan met een dikke bodem (BK Karaat). Hierbij voeg ik een hele grote ui (grof gesneden), 1 klein teentje knoflook (heel laten), 1 kruidnagel, 8-10 laurierblaadjes, 5 pimentkorrels (jeneverbessen), 2-(3) runderbouillonblokjes (van Knorr en van Maggi), klein snufje witte peper, 10 hele zwarte peperkorrels, ongeveer een halve liter kokend water (vlees moet helemaal ruim onder het water zijn).
    Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer de hele dag op een heel laag pitje pruttelen. Je krijgt een heerlijke jus en het vlees is lekker mals. Heb je teveel jus, vries deze dan in. Proef af en toe of het voldoende gaar is en of de jus dik genoeg is en of het voldoende smaak heeft mbt het zoutgehalte. Eet smakelijk!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.