Naar cookieinstellingen
Donuts

Donuts van Annemarie Pronk

De letterlijke vertaling van het woord donut is deegklomp. Het verhaal gaat dat een Amerikaanse jongen van 16 jaar het recept bedacht heeft. Eerst was het een donut zonder gat, maar dat vond hij te vet. Het deeg wordt gefrituurd. Volgens deze jonge man, smaakte het beter met een gat erin. Annemarie maakt donuts met kaneelsuiker, chocolade en glazuur met sprinkels.

Ingrediënten:

  • 320 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 50 gram boter
  • 50 gram fijne suiker
  • 1 ei
  • 110 milliliter melk, lauwwarm
  • 2 liter zonnebloemolie

Voor de decoratie:

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • ½ tl kaneel
  • 75 gram pure chocoladecallets
  • 5 gram melkchocoladecallets
  • 200 gram slagroom
  • 5 gram cacao
  • fondantglazuur in verschillende kleuren, verwarmd en afgeslapt, klaar voor gebruik
  • spikkels, sprinkles, hagelslag, etc.

Extra nodig:

2 ronde uitstekers van 8 en 3 centimeter

Bereidingswijze:

Doe de bloem met het zout, de suiker en de gist in de kom van de keukenmachine. Meng de droge ingrediënten kort door elkaar. Voeg het ei en de boter toe. Laat de machine op een lage stand draaien en voeg ten slotte de melk toe. Kneed ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg ontstaat dat net niet aan de vingers blijft plakken.

Bol het deeg mooi op, gebruik een beetje bloem als het deeg teveel plakt. Laat het deeg afgedekt ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Kneed het deeg vervolgens door en rol het uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dikte.

Steek met een ronde steker van 8 centimeter cirkels uit. Leg de cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk met een kleine ronde steker ( 3 centimeter doorsnede) een gat in het midden van de cirkels uit en laat ze afgedekt nog eens 30 minuten rijzen.

Doe de olie in een pan met dikke bodem of in een frituurpan en verwarm deze tot een temperatuur van 180 graden. Frituur de donuts in de olie mooi goudbruin. Keer ze na ongeveer 1 minuut. Ze zwellen op in de frituur en krijgen zo hun kenmerkende donutvorm. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Haal een gedeelte van de donuts door de kaneelsuiker en laat verder afkoelen.

Laat de overige donuts helemaal afkoelen en dip ze in de suiker- of chocoladeglazuur. Versier ze eventueel nog met spikkels , sprinkles, hagelslag etc.

Van de chocoladeglazuur:

Breng 200 gram slagroom tegen de kook aan. Doe 75 gram pure chocolade callets en 75 gram melkchocolade callets met 5 gram gezeefde cacaopoeder in een kom en giet hier de hete room bij. Laat even staan en roer dan tot een gladde chocoladesaus. Laten afkoelen tot yoghurtdikte.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.