Dome tatin van Hans Spitsbaard
Publicatiedatum: 4 juni 2021
Hans heeft van de bekende tarte tartin zijn eigen variant gemaakt, de dome tatin. De taart is meer verfijnd, gemaakt in een bolvorm met heel fijn gesneden appel. De taart laat hij opstijven in de koelkast.
Ingrediënten:
Voor het Bretons zanddeeg:
- 100 gram boter (kamertemperatuur)
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 175 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 2 gram zout
Vaoor de appelvulling:
- 3 appels (Goudreinet of Jonagold)
- 50 gram honing
- 15 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram boter
1 eetlepel kaneel
Voor de karamelsaus
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 45 milliliter slagroom
- 2 blaadjes gelatine
Voor de topping:
- 100 milliliter slagroom
- 10 gram fijne kristalsuiker
Extra nodig:
- bakringen van 8,5 centimeter doorsnede
- bakbodempjes van 8 centimeter doorsnede
Bereidingswijze:
Begin met het maken van het zanddeeg. Doe de boter, de suiker en de dooiers in de mengkom van de keukenmachine en mix een aantal minuten tot een romig geheel. Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe. Voeg tot slot het zout toe. Meng tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal een uur in de koeling rusten.
Laat de gelatine weken in ruim koud water.
Verhit voor de karamelsaus de suiker met een klein scheutje water op middelhoog vuur tot deze een goudbruine kleur heeft. Blus de karamel af met slagroom. Laat de saus ongeveer 5 minuten afkoelen in de pan en voeg daarna de uitgeknepen gelatine toe.
Schil de appels en snijdt ze in blokjes. Voeg de kaneel en de suiker toe en meng kort door elkaar. Smelt de boter en de honing op middelhoog vuur in een ruime pan. Voeg de appelblokjes toe en gaar deze al roerend zo’n 8 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de karamelsaus toe. Vul de vormpjes met de appelvulling en laat ze minimaal een uur in de vriezer opstijven.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kneed het deeg kort door en rol het uit tot zo’n 4 millimeter dikte. Steek cirkels uit met bakringen (8,5 centimeter) en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de bakringen in en plaats deze om de deegcirkels. Bak de bodempjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat de bodempjes afkoelen en haal de halve bollen van appelvulling voorzichtig uit de vorm. Plaats de halve bollen met de platte zijde op de bodempjes en garneer ze met een rozetje slagroom.
(Bron: Hans Spitsbaard)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik vraag me af hoeveel mensen het met me eens zijn dat Hans zelf eigenlijk het meest smakelijke gerecht is, ooit door zijn ouders bereid.