Naar cookieinstellingen
dome tatin

Dome tatin van Hans Spitsbaard

Hans heeft van de bekende tarte tartin zijn eigen variant gemaakt, de dome tatin. De taart is meer verfijnd, gemaakt in een bolvorm met heel fijn gesneden appel. De taart laat hij opstijven in de koelkast.

Ingrediënten:

Voor het Bretons zanddeeg:

  • 100 gram boter (kamertemperatuur)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 175 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 gram zout

Vaoor de appelvulling:

  • 3 appels (Goudreinet of Jonagold)
  • 50 gram honing
  • 15 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram boter

1 eetlepel kaneel

Voor de karamelsaus

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 45 milliliter slagroom
  • 2 blaadjes gelatine

Voor de topping:

  • 100 milliliter slagroom
  • 10 gram fijne kristalsuiker

Extra nodig:

  • bakringen van 8,5 centimeter doorsnede
  • bakbodempjes van 8 centimeter doorsnede

Bereidingswijze:

Begin met het maken van het zanddeeg. Doe de boter, de suiker en de dooiers in de mengkom van de keukenmachine en mix een aantal minuten tot een romig geheel. Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe. Voeg tot slot het zout toe. Meng tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal een uur in de koeling rusten.

Laat de gelatine weken in ruim koud water.

Verhit voor de karamelsaus de suiker met een klein scheutje water op middelhoog vuur tot deze een goudbruine kleur heeft. Blus de karamel af met slagroom. Laat de saus ongeveer 5 minuten afkoelen in de pan en voeg daarna de uitgeknepen gelatine toe.

Schil de appels en snijdt ze in blokjes. Voeg de kaneel en de suiker toe en meng kort door elkaar. Smelt de boter en de honing op middelhoog vuur in een ruime pan. Voeg de appelblokjes toe en gaar deze al roerend zo’n 8 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de karamelsaus toe. Vul de vormpjes met de appelvulling en laat ze minimaal een uur in de vriezer opstijven.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kneed het deeg kort door en rol het uit tot zo’n 4 millimeter dikte. Steek cirkels uit met bakringen (8,5 centimeter) en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de bakringen in en plaats deze om de deegcirkels. Bak de bodempjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Laat de bodempjes afkoelen en haal de halve bollen van appelvulling voorzichtig uit de vorm. Plaats de halve bollen met de platte zijde op de bodempjes en garneer ze met een rozetje slagroom.

(Bron: Hans Spitsbaard)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Ik vraag me af hoeveel mensen het met me eens zijn dat Hans zelf eigenlijk het meest smakelijke gerecht is, ooit door zijn ouders bereid.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.