Dit zijn de voordelen van losse thee ten opzichte van theezakjes
Publicatiedatum: 14 oktober 2024
Theezakjes zijn in Nederland al jarenlang een stuk populairder dan losse thee. Een theezakje is misschien praktischer, maar losse thee biedt nog altijd verschillende voordelen. Wat zijn deze voordelen en hoelang kunt u het eigenlijk bewaren?
Theezakje praktischer
Een kopje thee drinken is, zeker tijdens de koude maanden, altijd een goed idee. Het kan dan heerlijk zijn om een warme drank te drinken en tegelijkertijd uw handen te warmen aan uw glas of mok. Wie graag thee drinkt kan kiezen tussen theezakjes en losse thee. Hoewel losse thee er leuker uitziet, is een theezakje simpelweg praktischer. Uw thee is een stuk sneller klaar, omdat u deze niet eerst hoeft te wegen. U hangt simpelweg het zakje in uw theeglas met heet tot kokend water, dompelt deze een paar keer onder of laat het even trekken en vervolgens kunt u de thee al drinken. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken dat de smaak van keer tot keer verschilt, aangezien elk zakje dezelfde hoeveelheid thee bevat.
Voordelen losse thee
Ondanks de praktische voordelen van theezakjes, valt er zeker wat te zeggen voor het drinken van losse thee. Allereerst geeft het een andere ervaring. Hoewel u er wat meer tijd aan kwijt bent, is het wel een traditionelere manier van thee zetten dan simpelweg een zakje in een glas water hangen. Bij losse thee kunt u de afgewogen thee direct in het kopje of de pot doen. U kunt de thee ook in een theezeef doen en boven de pot of op het kopje leggen en het warme water daaroverheen gieten. Veel gemakkelijker nog zijn de zogeheten thee-eieren of theeknijper. Doe de afgepaste hoeveelheid thee in het ei of de knijper en hang of doe deze in de pot of het kopje. Laat de thee even trekken en dan is het klaar om te drinken.
Losse thee is over het algemeen van betere kwaliteit, wat ook de smaak ten goede komt. Daarnaast is het ook nog eens gezonder dan theezakjes. Dat komt doordat het enkel uit natuurlijke ingrediënten bestaat en er geen suikers of andere (zoet)stoffen zijn toegevoegd, wat bij theezakjes die u in de supermarkt koopt nog wel eens het geval kan zijn. Een bijkomend voordeel is dat losse thee zijn voedingsstoffen behoudt, terwijl deze in zakjes nog wel eens (gedeeltelijk) verloren gaan.
Losse thee is ook nog eens duurzamer dan theezakjes. Er is namelijk een stuk minder verpakkingsmateriaal voor nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het touwtje en zeker bij de thee-for-one (thee voor 1 kopje) is het theezakje per stuk verpakt. Met een beetje geluk in (herbruikbaar) papier, maar soms ook in plastic. Wel kunt u de theezakjes naderhand nog hergebruiken, zoals we in een eerder artikel uitleggen.
Hoe en hoelang kunt u losse thee bewaren?
Als u losse thee op een juiste manier bewaart, blijft het in principe zo’n 2 jaar goed en op smaak. Daarna is de thee waarschijnlijk nog wel goed, maar de smaak kan naar mate te tijd vordert wel afnemen. De thee blijft langer op smaak als u deze goed bewaart. Dit doet u idealiter op een donkere, droge en relatief koele plek, bijvoorbeeld op kamertemperatuur. Zorg dat de pot of doos waar u het in bewaart goed afgesloten is.
(Bron: Margriet, De Theespecialist, De Theewinkel en Embreze. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb glazen pot met plastic deksel.
Achterzijde kleine gaatjes met boortje 2mm gemaakt en als ik die verkeerd om zet is dat prima zeefje
En als visite deksel goed doet kregen een laag bagger!
Losse Thee, doe pot vol en tap sterke thee naar wens + kokende water erbij tappen.
Dan 1 of 2 dagen lang prima blijven staan.
Wat een raar artikel! Ik drink zowel losse thee als theezakjes en dit artikel doet het voorkomen dat losse thee veel extra tijd kost.
Je hebt een theeschepje, maar je kunt ook een theelepel gebruiken. Je doet de thee in de theezeef of los theezakje en je giet er water over, even laten trekken en klaar. Dat kost net zoveel tijd als het theezakje uitzoeken, uit de verpakking halen, water overgieten en laten trekken.
Daarnaast staat dat in losse thee geen suikers zitten. Dat klopt ook niet, er zijn zeker theemelanges waarbij dat namelijk wel is, voornamelijk de soorten met gedroogd fruit.
Jammer dat het financiële stukje hierin niet meegenomen is, dat is namelijk ook best interessant!