Naar cookieinstellingen
Hierop moet u letten bij het invriezen van voedsel.

Dit moet u allemaal weten over het invriezen van eten

Voedsel invriezen: het lijkt simpel, maar toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Want wat kunt u beter niet in de diepvries leggen, wat is de beste temperatuur voor een vriezer en hoe zit het met opnieuw invriezen? Wij vertellen u er alles over in dit artikel.

Invriezen effectieve manier om voedsel langer te bewaren

Invriezen is handig om verschillende redenen. Het is allereerst een eenvoudige en effectieve manier om voedsel langer te bewaren zonder dat de kwaliteit, smaak of voedingswaarde drastisch achteruitgaat. Daarnaast gaat het voedselverspilling tegen en kan het u soms veel tijd schelen als u een keer niet hoeft te koken.

Zorg voor een schone en koele vriezer

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden of kouder. Bij deze temperatuur stopt de groei van bacteriën. Houd de vriezer verder goed schoon en ontdooi deze eens in de 3 maanden. Heeft u een ‘no frost’ vriezer, dan is ontdooien in principe niet nodig, maar maak wel regelmatig de lades schoon.

Vul de vriezer voor ongeveer 75 procent

Een vollere vriezer kan de kou beter vasthouden dan een lege vriezer. Het apparaat hoeft dan minder hard te werken om de temperatuur laag te houden. Let er wel op dat u de vriezer niet tot de nok toe volstopt, want dit kan het koelproces juist vertragen. Als leidraad kunt u het beste aanhouden dat de diepvries voor ongeveer 75 procent gevuld is.

Warm eten niet meteen in de vriezer

Het kan soms gemakkelijk zijn om een extra portie eten na het koken meteen in de vriezer te doen, maar zorg ervoor dat het voedsel eerst goed is afgekoeld. Warm eten in de vriezer stimuleert namelijk de groei van bacteriën, waar u ziek van kunt worden.

Gebruik luchtdichte deksels en diepvrieszakjes

Gebruik altijd diepvriesbakjes met luchtdichte deksels. Als u dit niet doet, kan het zijn dat uw eten een stuk minder lekker smaakt na het ontdooien. Voedsel kan dan namelijk uitdrogen en taai worden. Mocht u diepvrieszakken gebruiken, druk er dan zoveel mogelijk lucht uit en voorkom dat ze te vol raken.

Niet alles is in te vriezen

Niet alle producten zijn geschikt om in te vriezen. Dit kunt u beter niet invriezen:

  • sommige groenten

De meeste groenten, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kunt u invriezen. Maar vermijd het invriezen van groenten die veel water bevatten, zoals komkommer, courgette, sla en tomaten. De groenten verliezen dan namelijk hun knapperige textuur.

  • zachte kaas

Ook veel zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, ricotta, brie of camembert bevatten veel water dat na het invriezen kristalliseert. Hierdoor krijgen de kazen een korrelige structuur. Harde kazen kunt u wel invriezen.

  • eieren

Hele eieren barsten in de vriezer open en gekookte eieren krijgen een rubberachtige structuur.

  • zuivel

Zuivel zoals melk, kwark, yoghurt of room gaat schiften na het invriezen ervan

  • mayonaise en dressings

Bij het invriezen van mayonaise en dressings scheidt het vet zich van het water en verandert de emulsie in een geschifte, klonterige saus. Invriezen is hiervoor daarom niet geschikt.

Mayonaise
Lees ook: Waarom mayonaise in elk land anders smaakt
  • Aardappelen

Rauwe aardappelen bevatten veel vocht en daarom zijn ze net als sommige groenten niet geschikt om in te vriezen. Invriezen is wel mogelijk als u ze eerst 5 minuten voorkookt en daarna direct laat afkoelen in een kom met ijskoud water.

Niet alles is even lang te bewaren in de vriezer

Het is handig om op ieder item te schrijven wanneer u dit heeft ingevroren. Zo voorkomt u dat producten te lang in de vriezer blijven liggen, want dat verschilt per soort. Dit is hoe lang u verschillende soorten voedsel in de vriezer kunt bewaren:

  • 1 maand: brood
  • 2-3 maanden: vette vis (bijv. zalm en makreel), varkensvlees, kip en kalkoen, gehakt, lamsvlees, peulvruchten (geweekt en gekookt), rijst
  • 3-6 maanden: magere vis (bijv. kabeljauw, koolvis en tonijn)
  • 6-9 maanden: rundvlees, fruit
  • 1 jaar: groente (geblancheerd)

Let op de manier van ontdooien

Tijdens ontdooien wordt voedsel blootgesteld aan hogere temperaturen en verliest het vocht. Hierdoor kan de groei van bacteriën snel toenemen. Sommige voedingsmiddelen, zoals kip, vis en vlees kun je daarom beter in de koelkast laten ontdooien. Minder bederfelijke producten zoals brood, fruit of groenten kunt u wel prima op het aanrecht zetten om te laten ontdooien.

vlees uit de vriezer pakken om te ontdooien
Lees ook: Vlees vergeten te ontdooien? Zo doet u dat alsnog snel

Vries maaltijdresten niet voor een tweede keer in

Een maaltijdrestje dat eerder ingevroren en opgewarmd is, kunt u beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien. De kans op een voedselinfectie wanneer u dit eet neemt dan namelijk toe. Vlees en groenten uit de vriezer die u gebruikt in een maaltijd kunt u daarna wel nog een keer invriezen, zolang het niet al eerder verhit is.

(Archief, Voedingscentrum, Foodies, Santé Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Joris Driepinter says:

    Ik vries ontzettend veel in, brood, groente en vlees… brood kan er zomaar 3 maanden in liggen en pak ik steeds per pakje van 4 snede uit, omdat dat mijn ontbijt is… dus kleine pakjes die je dan ook makkelijker kwijt kunt dan een héél brood (en de vriezer hoeft minder open en dicht).
    Er ligt ook het nodige (varkens)vlees en kip in, dat ik makkelijk een half jaar of langer bewaar… het is dan wel al allemaal gebakken (en vanzelfsprekend afgekoeld) zodat ik het later als ik het gebruiken wil, makkelijk kan pakken.
    Groente als prei gaat uitstekend en vind ik zelfs lekkerder dan ‘vers’… maar dan niet eerst laten ontdooien, maar zó vanuit de vriezer in de pan… tomaten, de natte groente, gaan er bij mij gesneden in, per bakje of zakje wat voldoende is om zó toe te voegen aan de tomatensoep.

    Wat ook belangrijk is; een kwalitatief goed invries zakje (die van schone groente gebruik ik overigens vaker, ze gaan direct weer leeg terug in de vriezer)…

    En, waar veel mensen geen rekening mee houden: er zit een invries knop op de vriezer !
    Officieel is het de bedoeling dat je, als je invriest, deze knop tijdelijk gebruikt !
    En daarbij is het beter om de invries ruimte te gebruiken boven de metalen delen, waarna je het product daarna naar beneden verplaatst… alleen brood invriezen doe ik niet op die metalen delen, maar lager in de vriezer.

    Yenk says:

    Er staat dat je melk niet kunt invriezen. Wij vriezen al jaren (rauwe)melk in. Hebben nog nooit iets gemerkt dat de melk gaat schiften oid. Wij vriezen wel enkel echte boerenmelk of soms rauwe melk in. Onze vrieskisten staan afgesteld op -23 graden.

    Holiday420 says:

    Jammer dat er niets geschreven wordt over pasta’s. Wij maken vaak pasta’s en vriezen de rest in voor twee of drie dagen, ook stampotten maken wij voor meerdere dagen en alles gaat goed in de vriezer.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.