Dit kunt u nog meer met een ijsblokjesvorm
Publicatiedatum: 17 augustus 2022
IJsblokjes maken van water voor extra verkoeling in een drankje kennen we allemaal wel. U kunt ze kant-en-klaar kopen bij de diepvriesafdeling van de supermarkt of zelf maken met ijsblokzakjes of -vormen. De vormen zijn herbruikbaar en daarom ook beter voor het milieu. En het leuke is, bij de vormen kunt u nog veel meer soorten ijsblokjes maken. Want niet alleen water kan hier goed in.
Koffie en thee als ijsblokje
Bent u een liefhebber van ijskoffie of ijsthee? Dit kunt u gemakkelijk zelf maken door (overgebleven) koffie of thee in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Zodra u dan zin heeft in het verkoelende drankje, pakt u een paar blokjes en kunt u het gemakkelijk verder verwerken. Voor een ijskoffie kunt u de ijsblokjes in de blender stoppen met nog een shot espresso erbij (zo krijgt u geen waterige ijskoffie) en nog wat melk. Voor ijsthee werkt dit eigenlijk hetzelfde. Zet de thee zoals u het lekker vindt en giet het daarna over de ijsblokjes heen.
Ander drinken in bevroren vorm
Ook voor ander drinken geldt dat het als ijsblokje gemaakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan uw favoriete frisdrank. Door het als ijsblokje in datzelfde drankje te doen, wordt het minder waterig en blijft de smaak behouden. Heeft u nog restjes wijn of bier over? Dit kan ook heel goed ingevroren worden in een ijsblokjesvorm. De smaak zal wat afnemen, dus we raden aan deze blokjes vooral voor tijdens het koken te gebruiken. Ook uitgeperst fruit kan goed ingevroren worden. Dit kan makkelijk gebruikt worden in smoothies. Melk kan ook ingevroren worden, maar let dan wel op dat het uitzet in de vriezer. Dus doe de vorm niet te vol.
Hartig eten in ijsblokjesvorm
Naast drinken kan eten ook goed de vriezer in. Heeft u een flinke pan jus gemaakt en nog veel over? Giet het in een ijsblokjesvorm. Hetzelfde geldt voor bouillon, tomatensaus of pesto. Zo kunt u de volgende keer dat u aan het koken bent gemakkelijk 1 of meerdere blokjes pakken. Heeft u kruiden over? Die blijven ook goed in een ijsblokjesvorm. Met een beetje olijfolie of boter vriest dit mooi in. Zo kunt u 1 blokje pakken als u vlees of groenten in de pan bakt. Kaas kan ook ingevroren worden, maar wel als het geraspt is. Anders kan het korrelig worden na het ontdooien.
Zoet eten als ijsblokje
Tot slot zijn ook zoete etenswaren geschikt om in te vriezen als ijsblokje. Dit kan simpel door fruit aan water toe te voegen. Dit staat leuk als u een kan water op tafel zet, met de ijsblokjes met fruit erin. Maar denk ook eens aan chocola met aardbeien erin, kleine cheesecakejes en mini ijsjes met ranja of yoghurt. Gepureerd fruit kan ook handig zijn, voor in een smoothie of voor door een taart.
IJsblokjesvorm voor sushi
Naast het invriezen van eten en drinken kan een ijsblokjesvorm ook nog handig zijn als u zelf sushi wilt maken. Om de nigiri te maken, een blokje rijst met (meestal) rauwe vis erop, is de vorm ook geschikt. Aan te raden is om dan wel eerst wat plastic folie in de vakjes te doen, zodat de rijst niet aan de vorm blijft plakken.
(Bron: Archief, Radar, Tasty, Margriet. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik vries vaak losse druiven in en gebruik ze ipv ijsblokjes, bv in een glas wijn. Gewoon in een plastic ritszakje in de vriezer leggen (zonder water). Los van elkaar leggen zodat ze niet aan elkaar vriezen.
Ontdooid zijn ze nog net zo lekker als vers!