Naar cookieinstellingen
voedselverspilling

Dit kunt u doen tegen voedselverspilling

Een derde van het het voedsel op aarde belandt niet op een bord, maar wordt weggegooid. Vooral consumenten gooien heel veel weg. Zonde, want veel van dit voedsel kan nog gewoon gegeten worden. Met deze tips kunt u zelf voedselverspilling voorkomen. 

Vries het in

Brood, vlees en kliekjes worden vaak ingevroren, maar het vriesvak is voor nog veel meer voedsel dé ideale bewaarplaats. Wist u bijvoorbeeld dat u avocado’s tot wel 4 maanden kunt bewaren als u ze invriest? Of dat noten wel 2 jaar goed blijven in bevroren toestand? Dat is aanzienlijk langer dan als u ze op een ‘reguliere’ manier bewaart. Let wel op dat u hetgeen wat u invriest vaak vooraf moet bewerken. Dit is echter niet veel werk. Meestal gaat het alleen om het opensnijden en ontpitten van een vrucht, om maar een voorbeeld te noemen. Benieuwd welke producten er precies allemaal langer goed blijven door bevriezing? De redactie van MAX Vandaag heeft een lijst opgesteld.

Voedsel drogen

Naast invriezen, is drogen ook een prima manier om voedsel langer goed te houden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met verse kruiden uit de supermarkt. Vaak heeft u voor een gerecht maar een klein beetje nodig, waardoor de resterende takjes al snel in de afvalbak belanden. Onnodig, want de meeste kruiden zijn geschikt om te drogen, waardoor u ze later nog eens kunt gebruiken. Het drogen kan op verschillende manier. Meer hierover leest u in ons artikel Zo bewaart u kruiden om de hele winter van te genieten. Hierin staat ook een passage over het invriezen van kruiden, wat ook een prima optie is om ze langer houdbaar te houden. Ook handig om te weten: door drogen kunt u niet alleen kruiden langer houdbaar houden. Ook van veel fruitsoorten kunt u op deze manier langer genieten.

De houdbaarheidsdatum is niet altijd wat het lijkt

Op alle verpakte levensmiddelen staat een houdbaarheidsdatum. Dit is verplicht en wordt door veel consumenten gezien al leidraad voor wanneer iets weggegooid moet worden. Dit is echter niet altijd zoals het is bedoeld door de fabrikant. Deze onderscheidt 2 soorten houdbaarheidsdata: ’tenminste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. Die eerste is een kwaliteitsgarantie, zodat mensen weten dat het product vóór die datum het best smaakt. Daarna kan het nog wel gegeten worden, maar is de kwaliteit mogelijk minder. Bij ’te gebruiken tot’ is dit een ander verhaal. Als u dit op een product ziet staan, dan is het verstandig om het de dag daarna weg te gooien in verband met mogelijk bederf.

Beschimmeld? weggooien hoeft niet altijd

Over bederf gesproken: niet al het voedsel hoeft weggegooid te worden als er schimmelplekjes op zitten. Bij verpakt voedsel is het wel noodzakelijk, maar fruit met een harde schil is vaak nog te eten als de schil een beetje schimmelt. U kunt de schimmel er gewoon afsnijden en de vrucht zelf opeten. Natuurlijk is het wel verstandig om te controleren of de vrucht zelf geen schimmelplekken bevat. Ook kaas met een harde, ietwat beschimmelde korst is nog te eten, mits de schimmel eraf wordt gesneden. Voor welke producten deze vlieger nog meer op gaat, kunt u nalezen in een artikel dat wij over dit onderwerp hebben geschreven. Hierin beschrijven wij ook welke levensmiddelen u absoluut moet weggooien zodra deze beginnen te schimmelen.

Het begint bij het weekmenu

Voor veel mensen begint voedselverspilling eigenlijk al in de supermarkt. Aanbiedingen verdwijnen makkelijk in het karretje of mandje, waardoor er bij thuiskomst veel meer is gekocht dan eigenlijk nodig is. De kans dat u niet alles op tijd kunt opeten, is daardoor groter. Het opstellen van een weekmenu is de eerste stap in de goed richting. Daardoor weet u precies wat u ’s avonds op tafel wil zetten en kunt u daarop uw boodschappenlijstje aanpassen. Handig, want een lijstje betekent meer houvast in de supermarkt. Extra tip: kijk tijdens het maken van uw boodschappenlijstje eens in de voorraadkast. Staat daar iets dat u goed kunt gebruiken bij het bereiden van een bepaald gerecht? Dan hoeft u dit in elk geval niet meer te kopen.

Koken met restjes

Heeft u ingrediënten over? Dan kunt u ervoor kiezen om deze samen te voegen en er een nieuw gerecht van te maken. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Zo is een omelet van overgebleven groente zo gemaakt. Het enige wat u hoeft te doen is de groente klein te snijden, wat eieren en melk bij te voegen en te bakken. Natuurlijk is een soep van overgebleven stukken groente ook zo gemaakt, net als een salade of roerbakschotel.

(Bron: archief, Voedingscentrum, NOS)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.