voedselverspilling

Dit kunt u doen tegen voedselverspilling

Een derde van het het voedsel op aarde belandt niet op een bord, maar wordt weggegooid. Vooral consumenten gooien heel veel weg. Zonde, want veel van dit voedsel kan nog gewoon gegeten worden. Met deze tips kunt u zelf voedselverspilling voorkomen. 

Vries het in

Brood, vlees en kliekjes worden vaak ingevroren, maar het vriesvak is voor nog veel meer voedsel dé ideale bewaarplaats. Wist u bijvoorbeeld dat u avocado’s tot wel 4 maanden kunt bewaren als u ze invriest? Of dat noten wel 2 jaar goed blijven in bevroren toestand? Dat is aanzienlijk langer dan als u ze op een ‘reguliere’ manier bewaart. Let wel op dat u hetgeen wat u invriest vaak vooraf moet bewerken. Dit is echter niet veel werk. Meestal gaat het alleen om het opensnijden en ontpitten van een vrucht, om maar een voorbeeld te noemen. Benieuwd welke producten er precies allemaal langer goed blijven door bevriezing? De redactie van MAX Vandaag heeft een lijst opgesteld.

Voedsel drogen

Naast invriezen, is drogen ook een prima manier om voedsel langer goed te houden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met verse kruiden uit de supermarkt. Vaak heeft u voor een gerecht maar een klein beetje nodig, waardoor de resterende takjes al snel in de afvalbak belanden. Onnodig, want de meeste kruiden zijn geschikt om te drogen, waardoor u ze later nog eens kunt gebruiken. Het drogen kan op verschillende manier. Meer hierover leest u in ons artikel Zo bewaart u kruiden om de hele winter van te genieten. Hierin staat ook een passage over het invriezen van kruiden, wat ook een prima optie is om ze langer houdbaar te houden. Ook handig om te weten: door drogen kunt u niet alleen kruiden langer houdbaar houden. Ook van veel fruitsoorten kunt u op deze manier langer genieten.

De houdbaarheidsdatum is niet altijd wat het lijkt

Op alle verpakte levensmiddelen staat een houdbaarheidsdatum. Dit is verplicht en wordt door veel consumenten gezien al leidraad voor wanneer iets weggegooid moet worden. Dit is echter niet altijd zoals het is bedoeld door de fabrikant. Deze onderscheidt 2 soorten houdbaarheidsdata: ’tenminste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. Die eerste is een kwaliteitsgarantie, zodat mensen weten dat het product vóór die datum het best smaakt. Daarna kan het nog wel gegeten worden, maar is de kwaliteit mogelijk minder. Bij ’te gebruiken tot’ is dit een ander verhaal. Als u dit op een product ziet staan, dan is het verstandig om het de dag daarna weg te gooien in verband met mogelijk bederf.

Beschimmeld? weggooien hoeft niet altijd

Over bederf gesproken: niet al het voedsel hoeft weggegooid te worden als er schimmelplekjes op zitten. Bij verpakt voedsel is het wel noodzakelijk, maar fruit met een harde schil is vaak nog te eten als de schil een beetje schimmelt. U kunt de schimmel er gewoon afsnijden en de vrucht zelf opeten. Natuurlijk is het wel verstandig om te controleren of de vrucht zelf geen schimmelplekken bevat. Ook kaas met een harde, ietwat beschimmelde korst is nog te eten, mits de schimmel eraf wordt gesneden. Voor welke producten deze vlieger nog meer op gaat, kunt u nalezen in een artikel dat wij over dit onderwerp hebben geschreven. Hierin beschrijven wij ook welke levensmiddelen u absoluut moet weggooien zodra deze beginnen te schimmelen.

Het begint bij het weekmenu

Voor veel mensen begint voedselverspilling eigenlijk al in de supermarkt. Aanbiedingen verdwijnen makkelijk in het karretje of mandje, waardoor er bij thuiskomst veel meer is gekocht dan eigenlijk nodig is. De kans dat u niet alles op tijd kunt opeten, is daardoor groter. Het opstellen van een weekmenu is de eerste stap in de goed richting. Daardoor weet u precies wat u ’s avonds op tafel wil zetten en kunt u daarop uw boodschappenlijstje aanpassen. Handig, want een lijstje betekent meer houvast in de supermarkt. Extra tip: kijk tijdens het maken van uw boodschappenlijstje eens in de voorraadkast. Staat daar iets dat u goed kunt gebruiken bij het bereiden van een bepaald gerecht? Dan hoeft u dit in elk geval niet meer te kopen.

Koken met restjes

Heeft u ingrediënten over? Dan kunt u ervoor kiezen om deze samen te voegen en er een nieuw gerecht van te maken. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Zo is een omelet van overgebleven groente zo gemaakt. Het enige wat u hoeft te doen is de groente klein te snijden, wat eieren en melk bij te voegen en te bakken. Natuurlijk is een soep van overgebleven stukken groente ook zo gemaakt, net als een salade of roerbakschotel.

(Bron: archief, Voedingscentrum, NOS)

Geef een reactie