Dit kookt MAX Vandaag: salade van geroosterde spruiten
In Nederland zeggen wij gewoon spruitjes, wat oorspronkelijk “jonge knop van een gewas betekent”. Niet voor niets wordt een pasgeboren baby ook wel “jonge spruit” genoemd. Ze zitten boordevol vitamine C en verdienen meer eer dan ze nu krijgen. De slechte reputatie danken ze aan het koken van de kooltjes. Want kookt u ze te lang, dan kan dat zo’n weeïge lucht geven. Emina roostert ze en verwerkt ze in een salade. En door het zoete, romige en knapperige van deze salade vindt jong en oud het lekker.
Ingrediënten:
- 500 gram spruiten
- olijfolie
- peper, zout
- 2 zoete aardappelen
- 2 eetlepels hummus
- 50 gram gedroogde vijgen
- 40 gram gerookte amandelen
- zakje veldsla
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de spruiten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schil de zoete aardappelen, snijd in blokjes en voeg toe. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster circa 20 minuten in de oven.
Hak de vijgen en amandelen.
Doe de spruiten, zoete aardappel en hummus in een kom en hussel voorzichtig met de handen.
Verdeel de veldsla over de borden. Verdeel hierover de spruiten en zoete aardappel aardappel. Bestrooi met de vijgen en amandelen. Besprenkel met olijfolie.
Nooit meer een excuus om niet te koken, want de gerechten van Dit kookt MAX Vandaag blinken uit in eenvoud en zijn ook nog eens voedzaam. We koken met de seizoenen mee en alle recepten zijn voor 2 personen en staan binnen 20 tot 30 minuten op tafel.
(Foto: © MAX)