Duur 07:16
Gepubliceerd op 21 februari 2024

Dit kookt MAX Vandaag: knapperige boerenkooltaart met gebakken winterpeen

Boerenkool behoort tot de familie van de spruitjes, bloemkool, broccoli en kool. Maar boerenkool springt er uit, gekeken naar de voedingswaarden, echt een superfood! Het schijnt dat het boerenkool heet omdat het een grote, forse, boerse kool is. Maar helemaal juist is dat niet, want de blaadjes zijn eigenlijk heel sierlijk. Emina maakt er een knapperige boerenkooltaart van en serveert er frietjes van winterpeen bij. 

Ingrediënten:

  • 300 gram boerenkool
  • 125 gram feta
  • 2 eieren
  • peper, zout
  • 6 filodeegvellen
  • olijfolie
  • 2 grote winterpenen
  • 1,5 theelepels gerookt paprikapoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwarm een scheutje olie in een grote pan of wok en bak de boerenkool circa 10 minuten. Doe de boerenkool in een grote kom. Verbrokkel de feta en voeg samen met de eieren toe. Breng op smaak met peper en zout.

Vet de ovenschaal in. Bestrijk 3 filodeegvellen met olie en leg ze op elkaar in de vorm. Het deeg mag over de randen hangen. Verdeel het boerenkoolmengsel over de vellen en leg hier weer 3 met olie bestreken filodeegvellen op. Vouw de randen naar binnen en bestrijk deze met olie. Bak in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan. Schil de winterpenen en snijd in dunne frietjes. Bak al roerende circa 10 minuten. Voeg de paprikapoeder toe en bak nog circa 1 minuut mee. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de boerenkooltaart met de gebakken winterpenen.

Nooit meer een excuus om niet te koken, want de gerechten van Dit kookt MAX Vandaag blinken uit in eenvoud en zijn ook nog eens voedzaam. We koken met de seizoenen mee en alle recepten zijn voor 2 personen en staan binnen 20 tot 30 minuten op tafel.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer