Dit kookt MAX Vandaag kerstmenu: zoete preisoep, tagliatelle met zalm en gebakken peertjes
De kerstdagen staan voor de deur. Gaat u zelf in de keuken aan de slag en bent u nog op zoek naar inspiratie? We hebben voor u een kerstmenu samen gesteld met hele lekkere en alledaagse ingrediënten. Een voorgerecht van preisoep met mais, als hoofdgerecht tagliatelle met een saus van knolselderij, pesto en zalm en als toetje gebakken peertjes met speculaas en een bolletje ijs. Feestelijke gerechten die ook nog eens in ongeveer een half uur op tafel staan. Emina Zorlak laat in de video stap voor stap zien hoe u dit 3-gangenmenu maakt.
(De recepten zijn gemaakt voor 2 personen)
Ingrediënten zoete preisoep met kruidenroomkaas en gerookte amandelen:
- klontje roomboter
- 2 preien
- 500 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
- 1 blikje mais à 140 gram
- 2 eetlepels kruidenroomkaas
- 20 gram gerookte amandelen
Bereidingswijze:
Om te beginnen het voorgerecht van dit kerstmenu. Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd de prei in reepjes. Smelt de boter in een soeppan en bak de prei circa 5 minuten. Voeg het water, bouillonblokje en de mais toe en laat circa 5 minuten pruttelen. Pureer de soep met de staafmixer. Zeef de soep en druk met de bolle kant van een soeplepel alles goed door de zeef. Verdeel de soep over borden. Lepel er de kruidenroomkaas over. Hak de amandelen en bestrooi over de roomkaas.
Ingrediënten pesto-tagliatelle met knolselderijsaus en gebakken zalm:
- 1 kleine knolselderij
- olijfolie
- peper, zout
- 2 zalmmoten
- 150 gram tagliatelle
- 125 milliliter slagroom
- 1 potje pesto alla Genovese
Bereidingswijze:
Verwarm voor het hoofdgerecht van het kerstmenu de oven voor op 180 graden.
Schil de knolselderij, snijd ik kleine blokjes en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en breng op smaak met peper en zout. Rooster circa 20 minuten in de oven. Haal de knolselderij uit de oven en leg de zalmmoten op de bakplaat erbij. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout en bak circa 10 minuten.
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de tagliatelle volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Doe de knolselderijblokjes in een hoge maatbeker en pureer met de slagroom tot een gladde, iets dikkere saus. Schenk in een pannetje en verwarm kort door.
Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht. Voeg de pesto toe aan de tagliatelle en eventueel een scheutje kookvocht en verwarm nog kort door.
Schep wat van de knolselderijsaus in het bord en verdeel daarover de pesto-tagliatelle. Leg hier schuin de zalm op. Decoreer de zalm eventueel met wat gesneden peterselie of een paar takjes basilicum, als u dit in huis heeft. En dan nu naar het laatste onderdeel van het kerstmenu: het dessert.
Ingrediënten gebakken peertjes met speculaasjes en ijs:
- 2 peren
- klontje roomboter
- 2 bollen vanille-ijs
- een aantal speculaasjes
Bereidingswijze:
En dan de laatste onderdeel van het kerstmenu: het dessert. Schil de peren, snijd in kwarten en verwijder de klokhuizen. Smelt de boter in een koekenpan en bak de peren in circa 4 minuten om en om goudbruin. Verdeel de warme peren in een rondje over de borden en lepel in het midden een bolletje ijs. Verkruimel de speculaasjes en bestrooi over het ijs.
Wij hopen dat dit kerstmenu bijdraagt aan een smakelijke kerst!
(Bron: Emina Zorlak. Foto: MAX)