Dit kookt MAX Vandaag: flammkuchen met rode biet, pastinaak en gorgonzola
Pastinaak behoorde vroeger tot het basisvoedsel, maar is lange tijd in vergetelheid geraakt. Hij maakt nu gelukkig een comeback en Emina Zorlak gaat er iets heel bijzonders mee maken: flammkuchen. Een feestelijk gerecht wellicht bekend van de wintersport of op kerstmarktjes, maar nu gewoon bij u thuis!
Ingrediënten:
- 300 gram bloem
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 165 milliliter lauwwarm water
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels crème fraîche
- 250 gram gekookte rode bieten
- 400 gram pastinaak
- 1 stuk gorgonzola
- 1 rode ui
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Meng de ingrediënten en kneed tot een glad deeg. Verdeel het deeg in twee porties, vorm er balletjes van en zet ongeveer 15 minuten afgedekt in de koelkast.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Laat de bieten goed uitlekken en snijd in plakken. Schil de pastinaak en snijd in de lengte in dunnen plakken.
Rol het deeg heel dun uit op een met bloem bestoven vel bakpapier. Bestrijk met de helft van de creme fraiche en beleg met de rode biet, pastinaak, rode ui en gorgonzola. Schuif de flammkuche inclusief het bakpapier op een bakplaat en bak in de oven in circa 10 minuten krokant. Herhaal met de rest.
Nooit meer een excuus om niet te koken, want de gerechten van Dit kookt MAX Vandaag blinken uit in eenvoud en zijn ook nog eens voedzaam. We koken met de seizoenen mee en alle recepten zijn voor 2 personen en staan binnen 20 tot 30 minuten op tafel.
(Foto: © MAX)