3 stronken witlof op een plank.

Dit kan er allemaal met witlof: bekijk de verschillende manieren om het te bereiden

Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Dat maakt het een goede groente om zelf eens te bereiden. Het is ook een veelzijdige groente. Dit zijn de verschillende manieren om het te bereiden.

De veelzijdigheid van de groente

Witlof wordt in het donker geteeld, net zoals champignons. Naast de witte variant bestaat er ook roodlof en radicchio. De groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. De bekendste gerechten zijn wel de witlofsalade en witlof met ham en kaas uit de oven. Maar u kunt het ook bakken, wokken, roosteren en stoven.

Witlof schoonmaken

Wanneer u witlof gaat eten, is het goed om de stronken eerst nog even schoon te maken. Zitten er bruine plekken op de buitenste bladeren? Haal deze dan weg. Spoel daarna de groente onder de kraan af. Het handigste is om dit met de punt naar beneden te doen. Snijd vervolgens een randje van de onderkant. Dit is bitter en dat vindt niet iedereen lekker. Vroeger moest de harde kern in het midden ook verwijderd worden, omdat het erg bitter was. Maar dat is lang niet meer zo bitter als toen, dus kan ook blijven zitten.

smaak
Lees ook: Smaak: hoe komt het dat we iets wel of niet lekker vinden?

Witlof koken

Daarna ligt het eraan wat u met de witlof gaat doen, hoe de bereidingswijze verder is. Wilt u witlof koken? Houd dan een kooktijd van 12 tot 15 minuten aan. Zorg dat het water eerst kookt, voordat u de groente toevoegt. Bij halve of kleine stronken kunt u 12 minuten aanhouden. Prik na die tijd even met een vork in de groente, wanneer dit makkelijk gaat is het gaar. Voor wie de smaak van witlof te bitter vindt, kan nu een klein beetje melk toevoegen. Dat verzacht de smaak. Tijdens het koken kleurt de groente vaak wat geel. Om de witte kleur te behouden, kan wat citroensap toegevoegd worden.

Witlof uit de oven

Gaat u de witlof in een ovenschotel verwerken? Ook dan kunt u het even koken, houd dan een kooktijd van ongeveer 5 minuten aan. Zorg dat de groente goed uitgelekt is, anders krijgt u een hele natte ovenschotel. Dep de blaadjes af met keukenpapier. Of kook de witlof een dag van te voren en laat goed uitlekken. Bewaar in de tussentijd in de koelkast.

Naast een ovenschotel kunt u de groente ook los in de oven roosteren. Maak dan bijvoorbeeld een dressing van olijfolie, honing, mosterd en tijm. Snijd de stronken in de lengte door en schenk de dressing tussen alle blaadjes. Rooster 30 tot 40 minuten in de oven op 180 graden. Of besprenkel halve stronken met honing, olie en balsamico azijn en leg in een ovenschaal. Rooster zo’n 30 minuten.

witlof
Lees ook: Breng de witlof terug!

Wokken met witlof

Wie niet zo houdt van de zachte witlof, kan het ook wokken of roerbakken. Hierdoor houdt de groente een knapperige structuur. Ook krijgt het een iets zoetere smaak. Helemaal wanneer u op het laatst een beetje honing toevoegt. Maar met paprika en een Oosterse saus met noedels maakt u een gemakkelijke Aziatische maaltijd. Of combineer de groente met kip en kerrie.

Wees voorzichtig met kruiden en specerijen

Witlof heeft van zichzelf al smaak, dus gebruik niet te veel kruiden en specerijen erbij. Een lekkere saus kan natuurlijk wel. Een kaassaus is de bekendste. Maar er zijn meer variaties. Kijk eens op onze receptenpagina voor alle recepten met witlof.

(Bron: Jumbo, Culy, Veggipedia, Albert Heijn, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    JokeG says:

    Je kunt witlof ook heel lekker rauw eten met zelfgemaakte mayonaise en gehakte walnoten