Dit kan er allemaal met restjes van het gourmetten
Publicatiedatum: 22 december 2021
Iets wat de meeste mensen wel zullen herkennen: er wordt altijd teveel ingeslagen voor het gourmetten. De dag erna nogmaals in de weer met het gourmetstel ziet niet iedereen zitten, maar er zijn meer opties voor wat u met het overgebleven vlees, de groenten en het brood kunt doen.
Tijdig koelen of bakken
Net als zomers met een barbecue mag ook het vlees dat u voor het gourmetten gebruikt niet te lang buiten de koeling liggen. Zet het vlees en andere bederfelijke producten daarom zo snel mogelijk terug in de koelkast. Hebben ze langer dan 2 uur buiten de koelkast gestaan, dan kunt u ze beter niet meer gebruiken. Merkt u tijdens het gourmetten al dat u vlees of vis over gaat houden, dan kunt u er ook voor kiezen de overblijvers aan het eind op de plaat te leggen, zodat u het bereid en al kunt bewaren tot een later moment. In de koelkast is bereid vlees nog 3 tot 4 dagen te bewaren en vis 1 tot 2 dagen.
10 opties voor de restjes van het gourmetten:
Soep
Restjes groenten, vlees en vis kunt u in een soep verwerken. Breng hiervoor water (eventueel met een bouillonblokje) aan de kook en voeg fijn gesneden restjes groenten als paprika en ui toe en eventueel kruiden naar smaak.
Salade
Snijd restjes groenten en bereide stukjes vlees klein en voeg daar sla en / of pasta of rijst aan toe.
Omelet
Snijd restjes groenten en bereide stukjes vlees klein en mix dit met ei, zodat u dit samen als een omelet kunt bakken.
Roerbakken
De restjes van het gourmetten kunt u ook samen met bijvoorbeeld noedels of rijst in een pan roerbakken met eventueel extra smaakmakers als vissaus, kruiden en specerijen.
Nasi goreng
Zeker als u naast groenten en vlees ook nog pindasaus over heeft van het gourmetten, dan is nasi goreng een goede optie. Kook daarvoor rijst en bak dat samen met de groenten en vlees op, eventueel aangevuld met extra ingrediënten als ei en taugé.
Quiche
Met de restjes van het gourmetten, zoals vlees, champignons, cherrytomaatjes en paprika kunt u een lekkere quiche maken. Naast de restjes heeft u daar dan alleen bladerdeeg, ei en eventueel kaas voor nodig.
Tapas
Combineer de restjes van het gourmetten met bijvoorbeeld stukjes kaas en olijven van de borrel en maak daar smaakvolle combinaties van, die u in tapasschaaltjes legt of op een prikker prikt.
Broodje vlees en groenten
Bak de overgebleven groenten en vlees op en voeg eventueel smaakmakers toe als knoflook, kruiden of gember. Beleg een broodje ermee en u heeft een heerlijk lunchgerecht of licht diner.
Pizza
Beleg een (kant-en-klare) pizzabodem met een lekkere combinatie van overgebleven restjes en vul eventueel aan met verschillende soorten kazen van de borrel en bak dit af in de oven.
Croutons
Van stokbrood dat is overgebleven van het gourmetten kunt u croutons maken. Deze kunt u eventueel ook weer toevoegen aan een soep of salade. Snijd het brood daarvoor in kleine blokjes en bak ze met wat olie of boter in een pan goudbruin. Eventueel kunt u voor extra smaak bijvoorbeeld knoflook en / of kruiden toevoegen. Bekijk in een eerder artikel nog veel meer opties voor wat u met overgebleven brood kunt doen.
(Bron: Voedingscentrum, Culy, archief)