Naar cookieinstellingen
peulvruchten

Dit is waarom we vaker peulvruchten moeten eten?

‘Ik bid niet veur brune bonen’ zei Bartje tegen zijn vader begin jaren 70 in de gelijknamige serie. Aan het eten van bonen hangt voor sommige van ons misschien nog een negatief gevoel. Niet geheel terecht, want met peulvruchten is eindeloos te variëren en ze zijn hartstikke gezond. 

Wat is een peulvrucht?

Over wat een peulvrucht is, bestaan nog wat misverstanden. Want hoewel sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes en tuinbonen ook peulvruchten zijn, worden zij doorgaans als groente gegeten. Bruine-, witte- en zwarte bonen, kapucijners, linzen en kikkererwten worden meestal als vervanging voor aardappels pasta en rijst gegeten. Het Voedingscentrum maakt om die reden onderscheid en noemt de eerst groep peulen groenten en de tweede groep peulvruchten. Pinda’s zijn formeel ook peulvruchten, maar worden gerekend tot noten.

Louter voordelen

Peulvruchten zitten vol eiwit, vezels en ijzer. Daarnaast bevatten ze een stofje wat het LDL-cholesterol verlaagt en onze bloedvaten gezond houdt. U kunt ze in de winkel gedroogd en in pot, blik of zak kopen. In principe zijn deze bonen net zo gezond als de gedroogde. Ze kunnen in blik wel meer zout bevatten. Kijk hiervoor goed op de verpakking en spoel ze altijd af voor gebruikt. Het nadeel van gedroogde bonen is dat u ze eerst moet wellen (behalve rode linzen) en daarna nog moet koken. Hoe lang, dat verschilt per boon.

Peulvrucht mag vaker op tafel

Toch staan bonen niet vaak op ons menu. Uit een groot onderzoek naar wat Nederlanders eten, blijkt dat we gemiddeld maar 1 keer in de 3 weken een maaltijd met peulvruchten op tafel zetten. Dat is niet vaak en dan te bedenken dat in de nieuwe Schijf van Vijf er zo’n 200 gram per week wordt geadviseerd.

Variëren

Zonde volgens diëtist Mary Stottelaar. Zij vertelt aan Gezondheidsnet dat zij vermoedt dat het zo weinig gegeten wordt, omdat we niet goed weten hoe we de peulvruchten lekker klaar kunnen maken. “Zomaar een blik bonen opentrekken, opwarmen en opeten, daar is niets aan.” Zoals al eerder gemeld zijn peulvruchten veelzijdig en kunt u er eindeloos mee variëren. Van éénpansgerecht tot soep en salades. Ze laten zich ook gemakkelijk combineren met de restjes uit de (koel)kast. Want veel laat zich met peulvruchten combineren. Nog een bijkomend voordeel, peulvruchten zijn heel betaalbaar en ook nog eens goed voor het milieu. Ze worden in Nederland geteeld en er komen nauwelijks bestrijdingsmiddelen bij aan te pas. Reden genoeg om eens wat vaker peulvruchten op tafel te zetten.

Inspiratie:

(Bron: Voedingscentum/Gezondheidsnet/archief)

Geef een reactie

Reactie

    Agatha says:

    Wij verbouwen al een aantal jaren rode krobbebonen. Ze zijn het kleine zusje van de grotere gele woudbonen.
    Beide komen uit de Friese Wouden en worden hier elk najaar ook aangeboden. Mijn man eet ze graag als capucijners met spek en gebakken uien. Soms met gehaktballen (grotere balletjes) met capucijnersaus.
    Net als andere bonen 1 nacht voorweken, maar dat kende ik al van mijn moeder.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.