Naar cookieinstellingen
roggebrood

Dit is waarom u vaker roggebrood zou moeten eten

Roggebrood lijkt soms wat op de achtergrond geraakt, maar dat is niet terecht. Want net als volkorenbrood zit het boordevol vezels. Maar daarnaast is het een belangrijke bron van vitamines en mineralen die ons lichaam hard nodig heeft. Reden genoeg om vaker roggebrood op het menu te zetten. 

Bron van voedingsvezels

Eén van de belangrijke kenmerken van roggebrood is dat het vol zit met voedingsvezels. Deze vezels helpen bij een goede stoelgang en zorgen voor een beter verzadiging. U heeft dus langer het gevoel dat u nog vol zit. Daarnaast bevat roggebrood minder koolhydraten dan bijvoorbeeld volkorenbrood. En dat is weer goed voor diabetici die daar op moeten letten of voor wie een koolhydraat-arm dieet volgt.

Vitamine en mineralen

Wat u misschien nog niet wist is dat roggebrood ook een bron van vitamine en mineralen is. Zo staat het bol van ijzer en vitamine C. Maar het bevat ook 2 keer zoveel vitamine B6 dan volkorenbrood. Vitamine B6 draagt bij aan een goede spijsvertering en verhoogt de weerstand. Daarnaast is het een belangrijke leverancier van vitamine E die we ook voor de weerstand nodig hebben.

Bloeddrukverlagende werking

Roggebrood bevat nog een ander element dat voor ons van belang is: kalium. Kalium heeft een gunstig effect op onze bloeddruk en zorgt voor een goede vochtbalans. Het werkt onder andere het bloeddrukverhogende effect van zout (natrium) tegen. En kalium hebben we ook nodig voor sterke spieren en het draagt bij aan een goed werkend zenuwstelsel.

Pas op voor suiker

Er is wel één kanttekening, want sommige roggebroden bevatten suiker. Fries roggebrood is er daar één van. Aan de Brabantse of Limburgse variant wordt doorgaans geen extra suiker toegevoegd. Omdat er bij deze broden gebruik wordt gemaakt van zuurdesem in plaats van gist, zijn ze vochtiger en minder zoet van smaak. Sterker nog, dat is de reden dat deze varianten waar zuurder van smaak zijn.

Eindeloos variëren

Het is niet alleen gezond, u kunt er ook eindeloos mee variëren. Bekend is met een plakje kaas, maar doe er eens wat hüttenkäse op of haring. Maar ook met jam is het heerlijk. Vraag ook eens bij uw bakker naar vers roggebrood.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet)

Geef een reactie

Reacties (7)

    Gerard van der Meulen says:

    Ik heb een dieet zoutarm ik heb er wel eens opgelet toen zag ik dat er best veel zout in zit is dat nog zo of is dat aan het veranderen

      J S Koolschijn says:

      Klopt, er zit relatief meer zout in dan in “gewoon” brood. Maar de grote(re) vochtigheidsgraad is één van de redenen waarom roggebrood minder gebruikt wordt: het beschimmelt daardoor veel sneller!

      Groenleven says:

      er zijn best veel broden -ook in supers- waarin een gedeelte rogge zit en die dan wat luchtiger zijn dan echt roggebrood van alleen rogge.

      wat betreft zout schimmelen: daarvoor helpt het om het brood in de koelkast te bewaren, evt zelfs in de vriezer, om de schimmel minder kans te geven.

    johanna78 says:

    Hoeveel additieven zijn er aan toegevoegd ? Ik ben ooit gestopt met roggebrood eten omdat er E621 aan toegevoegd was. Ik zie dit E-nummer ook terug in brood en crackers. Onbegrijpelijk.

    Hyacinthe says:

    Ik heb te veel ijzer in mijn bloed en moet daardoor eens in de 8 maanden een aderlating doen. Roggebrood eet ik daardoor weinig. Ik vind het wel erg lekker. Pech.

      Jan Coenraats says:

      Aderlaten anno 2020. U is een grapjurk, Hyacinthe: hoed u of u gaat over de knie!

      Costa Tica says:

      Jan Coenraats u heeft blijkbaar geen idee dat er dagelijks vele mensen een aderlating krijgen. Het lijkt middeleeuws maar is anno 2022 nog steeds het middel om van te veel “ijzer” of rode bloedlichaampjes af te komen . Er zijn meerdere ziekten waarvoor een aderlating gedaan wordt.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.