Dit is waarom u vaker roggebrood zou moeten eten
Publicatiedatum: 18 mei 2020
Roggebrood lijkt soms wat op de achtergrond geraakt, maar dat is niet terecht. Want net als volkorenbrood zit het boordevol vezels. Maar daarnaast is het een belangrijke bron van vitamines en mineralen die ons lichaam hard nodig heeft. Reden genoeg om vaker roggebrood op het menu te zetten.
Bron van voedingsvezels
Eén van de belangrijke kenmerken van roggebrood is dat het vol zit met voedingsvezels. Deze vezels helpen bij een goede stoelgang en zorgen voor een beter verzadiging. U heeft dus langer het gevoel dat u nog vol zit. Daarnaast bevat roggebrood minder koolhydraten dan bijvoorbeeld volkorenbrood. En dat is weer goed voor diabetici die daar op moeten letten of voor wie een koolhydraat-arm dieet volgt.
Vitamine en mineralen
Wat u misschien nog niet wist is dat roggebrood ook een bron van vitamine en mineralen is. Zo staat het bol van ijzer en vitamine C. Maar het bevat ook 2 keer zoveel vitamine B6 dan volkorenbrood. Vitamine B6 draagt bij aan een goede spijsvertering en verhoogt de weerstand. Daarnaast is het een belangrijke leverancier van vitamine E die we ook voor de weerstand nodig hebben.
Bloeddrukverlagende werking
Roggebrood bevat nog een ander element dat voor ons van belang is: kalium. Kalium heeft een gunstig effect op onze bloeddruk en zorgt voor een goede vochtbalans. Het werkt onder andere het bloeddrukverhogende effect van zout (natrium) tegen. En kalium hebben we ook nodig voor sterke spieren en het draagt bij aan een goed werkend zenuwstelsel.
Pas op voor suiker
Er is wel één kanttekening, want sommige roggebroden bevatten suiker. Fries roggebrood is er daar één van. Aan de Brabantse of Limburgse variant wordt doorgaans geen extra suiker toegevoegd. Omdat er bij deze broden gebruik wordt gemaakt van zuurdesem in plaats van gist, zijn ze vochtiger en minder zoet van smaak. Sterker nog, dat is de reden dat deze varianten waar zuurder van smaak zijn.
Eindeloos variëren
Het is niet alleen gezond, u kunt er ook eindeloos mee variëren. Bekend is met een plakje kaas, maar doe er eens wat hüttenkäse op of haring. Maar ook met jam is het heerlijk. Vraag ook eens bij uw bakker naar vers roggebrood.
(Bron: Voedingscentrum, Margriet)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb een dieet zoutarm ik heb er wel eens opgelet toen zag ik dat er best veel zout in zit is dat nog zo of is dat aan het veranderen
Klopt, er zit relatief meer zout in dan in “gewoon” brood. Maar de grote(re) vochtigheidsgraad is één van de redenen waarom roggebrood minder gebruikt wordt: het beschimmelt daardoor veel sneller!
er zijn best veel broden -ook in supers- waarin een gedeelte rogge zit en die dan wat luchtiger zijn dan echt roggebrood van alleen rogge.
wat betreft zout schimmelen: daarvoor helpt het om het brood in de koelkast te bewaren, evt zelfs in de vriezer, om de schimmel minder kans te geven.
Hoeveel additieven zijn er aan toegevoegd ? Ik ben ooit gestopt met roggebrood eten omdat er E621 aan toegevoegd was. Ik zie dit E-nummer ook terug in brood en crackers. Onbegrijpelijk.
Ik heb te veel ijzer in mijn bloed en moet daardoor eens in de 8 maanden een aderlating doen. Roggebrood eet ik daardoor weinig. Ik vind het wel erg lekker. Pech.
Aderlaten anno 2020. U is een grapjurk, Hyacinthe: hoed u of u gaat over de knie!
Jan Coenraats u heeft blijkbaar geen idee dat er dagelijks vele mensen een aderlating krijgen. Het lijkt middeleeuws maar is anno 2022 nog steeds het middel om van te veel “ijzer” of rode bloedlichaampjes af te komen . Er zijn meerdere ziekten waarvoor een aderlating gedaan wordt.