Naar cookieinstellingen
gerechten lekkerder

Dit is waarom gerechten een dag later vaak nog lekkerder smaken

Wie weleens gerechten 2 dagen achter elkaar eet, kan vast beamen dat veel maaltijden de 2e dag nog wat lekkerder smaken. Hoe komt dat?

Smaken krijgen langer de tijd

24Kitchen heeft uitgezocht wat hiervan de reden van is. Het komt er kort gezegd op neer dat het door chemische processen komt. Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.

Chemische processen

Bij zuivelproducten breekt lactose af naar glucose, wat het gerecht wat zoeter maakt. Dat is ook het geval bij groenten in een maaltijd. Bij vlees worden eiwitten omgezet in individuele aminozuren, wat de smaak versterkt. Daarnaast komt er uit de eiwitten gelatine vrij, wat het geheel dikker maakt. Ook worden de vezels in het vlees losser, waardoor ze beter kruiden en vet opnemen. In het geval van zetmeelrijke producten geldt dat de moleculen tijdens het afkoelen een andere structuur krijgen, waardoor sauzen er beter in kunnen doordringen. En kruiden worden gebalanceerder van smaak, waardoor ze minder overheersen in gerechten en samen een vollere smaak geven.

rijst
Lees ook: 3 methodes voor het opwarmen van rijst en tips voor veilig bewaren

Welke gerechten smaken een dag later beter

Extra handig aan maaltijden die een dag later lekkerder zijn is dat u er daarom ook voor kunt kiezen ze een dag eerder te maken, als u dan bijvoorbeeld meer tijd heeft. Handig als u eters krijgt of laat thuis bent. Gerechten die zich daar uitstekend voor lenen zijn bijvoorbeeld:

Koelkast-etiquette en tips voor het opwarmen

Om gerechten een dag later veilig te kunnen eten is het noodzakelijk ze op de juiste manier te bewaren. In het geval van onder andere rijst- en pastagerechten is het namelijk bekend dat daarin de bacillus cereus bacterie opduikt als dit niet juist of te lang bewaard worden. Het Voedingscentrum adviseert daarom gerechten na de bereiding snel af te koelen tot 4 graden en daarna niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast. Dan krijgen bacteriën en schimmels bijna geen kans. Verwarm het gerecht vervolgens goed en gelijkmatig voordat u het eet. In een eerder artikel beschrijven we hoe u bij verschillende soorten maaltijden te werk moet gaan.

Wat eet u graag een dag later (nog eens)?

(Bron: 24Kitchen, Dagelijkse kost, Leuke Recepten, Blijtijds, Libelle Lekker, archief)

Geef een reactie

Reactie

    witlofknol says:

    Niet alleen erwtensoep smaakt de volgende dag lekkerder. Ook andere soepen zoals groentesoep, kippensoep etc. zijn de volgende dag lekkerder. Doordat bijvoorbeeld de vermicelli wat dikker is geworden. Als je macaroni de volgende dag opbakt in de hapjespan zodat er een klein korstje op komt is ook veel lekkerder dan als je het direct na bereiding opeet. Zijn er mensen die het met mij eens zijn? Groetjes van Jeannet.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.