Naar cookieinstellingen
De eerste pannenkoek die vaak mislukt.

Dit is waarom de eerste pannenkoek altijd mislukt (en zo voorkomt u dat)

De eerste pannenkoek is bij veel thuisbakkers een misbaksel en belandt daardoor (helaas) nogal eens in de afvalbak. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. In dit artikel leggen we namelijk uit waarom de eerste pannenkoek (bijna) altijd mislukt en misschien nog wel belangrijker: hoe u dit voorkomt.

Veel landen kennen een eigen variant op de pannenkoek

Menigeen is er groot mee geworden: pannenkoeken. En zelfs wanneer we volwassen zijn, lusten we de (opgerolde) lekkernij maar wat graag. Sinds 2007 heeft de pannenkoek zelfs een eigen dag, die ieder jaar wordt gevierd op een vrijdag in maart of april. In 2025 is dat op 4 april.

Pannenkoeken worden overigens over de hele wereld gegeten, maar overal op een andere manier. Zo hebben ze het in Rusland bijvoorbeeld over blini (kleine pannenkoekjes van boekweitmeel met een hartige vulling) en in Frankrijk over crêpes (dunne pannenkoeken met een beleg naar keuze). En ook in Japan wordt de lekkernij gegeten, daar noemen ze het okonomiyaki.

Maar of u nu blini’s, crêpes of een traditioneel Nederlandse pannenkoeken bakt, bij de meeste mensen mislukt de eerste variant bijna altijd. Daarom vertellen we u hieronder hoe dit (vaak) komt en wat manieren zijn om dit (zoveel mogelijk) te voorkomen.

Gouden tip van Robèrt van Beckhoven

Allereerst legt Robèrt van Beckhoven in een eerdere aflevering van Tijd voor MAX uit dat we vaak te snel beginnen met bakken. Wanneer u even wacht en het beslag een halfuur tot uur laat staan, krijgen de glutenstrengen van bloem namelijk de kans om een verbinding met elkaar aan te gaan. Hiermee legt u een goede basis voor een perfecte (eerste) pannenkoek.

Begin pas met bakken bij de juiste temperatuur

Een andere reden waardoor de eerste pannenkoek vaak mislukt, is doordat de pan nog niet heet genoeg is. Alleen hoe weet u nu of uw pan de juiste temperatuur heeft? Dit kunt u testen door een paar druppels water in de pan te laten vallen. Als ze rustig verdampen is de pan nog niet heet genoeg. Maar als het water in kleine druppeltjes door de pan begint te springen, kunt u zeker beginnen.

dierenpannenkoekjes
Lees ook: Dierenpannenkoekjes van Robèrt van Beckhoven

Gebruik een pan bij voorkeur alleen voor pannenkoeken

Nog iets anders om op te letten. Wanneer u pannenkoeken bakt in een pan waarin u bijvoorbeeld ook vlees, vis of aardappels bakt, kan beslag achter de restjes blijven plakken. Hoe schoon deze ook lijkt. Koop daarom bij voorkeur dus een goede pan met een anti-aanbaklaag die u alleen gebruikt voor pannenkoeken.

Vermijd zeepsop of afwasmiddel voor het opbouwen van een vetlaagje

Verder kan het helpen om een ‘pannenkoeken pan’ niet af te wassen met afwasmiddel en deze sowieso niet in de vaatwasser te doen. De pan afspoelen met heet water is voldoende. Door het bakken wordt er namelijk een vetlaagje opgebouwd in de pan, die (ook) de eerste pannenkoek ten goede kan komen.

Vet de pan verder ook goed en gelijkmatig in voordat u begint met bakken. Gebruik hiervoor keukenpapier met een mix van boter en olie. Boter is lekker voor de smaak en olie verdraagt hogere temperaturen.

Basisrecept pannenkoeken (voor 2 personen):

  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 500 milliliter melk
  • snuf zout

Tip van de redactie: vervang een deel van de melk voor karnemelk (300 milliliter melk, 200 milliliter karnemelk), voor extra stevige en toch luchtige pannenkoeken.

Bereidingswijze:

Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek hierin de eieren en voeg vervolgens een klein beetje melk toe. Roer door elkaar onder toevoeging van de rest van de melk en wat zout. Voeg verder een klein scheutje zonnebloemolie aan het beslag toe om het vettig te maken. Bak hiervan pannenkoeken, bij voorkeur in roomboter met een beetje olie.

(Bron: Archief, Libelle, Heel Holland Bakt, HLN. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Dockertje says:

    In Indonesië worden nooit een wok of andere pan afgewassen en al helemaal niet met ’n afwasmiddel dat behoud de smaak van de gerechten , enkel afgespoeld .

    heemshames says:

    Scheutje olie door het beslag mengen. Eerste pannenkoek hoef je daardoor niet weg te gooien en je kunt minder boter gebruiken voor de pannenkoeken daarna. Voor de smaak mag boter niet geheel ontbreken natuurlijk!

    Abbie64 says:

    In Rusland zullen ze het zeker niet hebben over blini’s maar over blini. Dat is de correcte meervoudsvorm voor deze kleine pannenkoekjes. Eén blin, twee blini.

      MAX Vandaag says:

      Dank voor uw bericht en u heeft helemaal gelijk. We hebben het aangepast.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.