Dit is pumpkin spice en hierin kunt u het gebruiken
Publicatiedatum: 26 oktober 2024
Zodra het herfst is, komen de herfstsmaken weer terug. Denk aan kastanjes, speculaas, pompoen… én aan pumpkin spice. Het is een kruidenmengsel uit Amerika en is in Nederland ook steeds populairder. We leggen uit welke kruiden erin zitten en wat u ermee kunt maken.
Koek- en speculaaskruiden of toch pumpkin spice?
Op het eerste oog lijken onze Nederlandse koek- en speculaaskruiden misschien op de pumpkin spice, maar er zit toch wel verschil tussen. Zo bevat het minder specerijen dan ‘onze’ kruiden. De basis is gemalen kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Verder kan er gevarieerd worden met kardemom, piment, peper en foelie.
Zo maakt u uw eigen pumpkin spice mix
In de supermarkt zijn er kant-en-klare potjes met pumpkin spice te koop. Maar wanneer u de genoemde specerijen al in huis heeft, kunt u ook uw eigen kruidenmix maken! Probeer eerst eens het basisrecept uit en varieer daarna naar eigen smaak.
Volgens Heel Holland Bakt zijn dit de verhoudingen om zelf de kruidenmix te maken:
- 8 theelepels gemalen kaneel
- 4 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels gemalen kruidnagel
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels gemalen piment
Meng alle kruiden goed door elkaar en bewaar in een luchtdicht potje. Zo kunt u het lang bewaren.
Waar kunt u de kruidenmix voor gebruiken?
U kunt het verwerken in diverse baksels. Denk aan een zoete pompoentaart, een cake óf het populaire drankje pumpkin spice latte.
Zelf pumpkin spice latte maken
Het is één van de meest gedronken drankjes in de herfst: de pumpkin spice latte. Een grote Amerikaanse koffieketen staat erom bekend. Maar u kunt het thuis ook maken. Hiervoor heeft u pompoenpuree nodig, (plantaardige) melk, vanille extract, espresso en een klein schepje suiker.
Breng de (plantaardige) melk aan de kook, samen met de pompoenpuree, kruiden en suiker. Zet de espresso zoals u gewend bent. Voeg dit toe aan de pan, samen met het vanille-extract. Meng even door en giet in een kop. Spuit er eventueel nog slagroom bovenop om het helemaal af te maken!
(Bron: Heel Holland Bakt, Margriet, Laura’s Bakery, Delicous Magazine. Foto: Shutterstock)