Dit is alles wat u wilt weten over oranje wijn
Publicatiedatum: 24 april 2025
Op steeds meer plekken wordt het geschonken: oranje wijn, ook wel orange wine genoemd. En hoewel het op Koningsdag ongetwijfeld op verschillende plekken te bestellen is, heeft het verder niks met de feestdag zelf te maken. In dit artikel vertellen we u alles wat u wilt weten over deze (alcoholische) drank.
Witte gemaakt op dezelfde manier als rode wijn
Eigenlijk is oranje wijn niets meer dan een witte wijn, maar dan gemaakt op dezelfde manier als rode wijn. Dat zit zo. Normaliter worden bij de productie van witte wijn, de schillen en pitjes gescheiden van het sap. Wat er vervolgens gaat gisten, is dus alleen het druivensap.
Maar bij rode (en dus ook oranje) wijn gaat dit net even anders. Hier gisten de druiven namelijk wel samen met de schillen en de pitjes. Dit heeft vervolgens invloed op de kleur, geur en smaak. Licht gekoeld, denk aan zo’n 14 graden, is de drank vaak het lekkerst.

Oranje wijn wordt al duizenden jaren gemaakt
Het lijkt misschien een trend van de laatste tijd maar oranje wijn wordt al duizenden jaren gemaakt. De methode waarbij wijnmakers de schillen, steeltjes en pitten laten meegisten met het sap komt oorspronkelijk uit Georgië. Hier wordt bij de traditionele techniek (die inmiddels UNESCO erfgoed is) gebruik gemaakt van aardewerken amforen in plaats van houten vaten of stalen tanks.
Een licht bubbeltje met een frisse tot zure smaak
Verwar de oranje wijn overigens niet met oranjebitter, want dit heeft een heel andere smaak. Het verschilt uiteraard per fles, maar over het algemeen proeft u bij oranje wijn een licht bubbeltje en heeft het verder vaak een frisse tot bijna zure smaak. Ook kan de smaak wat nootachtig zijn.
Probeer de wijn eens bij een nootachtige kaas of een worstje van de barbecue
Zoekt u bij de wijn nog iets lekker om te eten? Gerechten waar deze wijnsoort goed bij past komen vaak uit Azië. Denk bijvoorbeeld aan een rijke curry of een soep met miso. Oranje wijn kan verder goed smaken bij nootachtige kazen, hartige snacks en zo’n beetje alles van de barbecue.

(Bron: Foodies, Libelle, HLN, Foto: Shutterstock)