Naar cookieinstellingen
brood

Dit eten we al eeuwen lang en staat nog dagelijks op het menu

In 2021 is de Week van  de Klassieken van 8 tot 18 april.  Het is een landelijke manifestatie met als doel de klassieke oudheid onder de aandacht te brengen aan de hand van een jaarlijks thema. Dit jaar is dat “De inclusieve oudheid”. Dit thema prikkelde Emina Zorlak om zich nog meer te verdiepen in het eten van de oude Grieken en Romeinen. Ze ontdekte dat er iets is wat door de eeuwen heen amper is veranderd en wat we nog steeds dagelijks eten. Wereldwijd! En dat is… brood. 

Brood

Brood is al tijdens de prehistorie ontstaan. Toen men nog moest jagen werd er onderweg gekauwd op graankorrels. Zo ontdekken de jagers en verzamelaars dat het speeksel er een soort papje van maakt dat langzaamaan zoeter wordt in de mond. Dat smaakte naar meer. “Toen we op een gegeven moment zelf graan konden verbouwen, werden we wat bekwamer en werd het graan tussen 2 stenen plat gewreven, met water gemengd en in de zon gebakken op hete stenen. Het waren voornamelijk een soort platte, ongerezen koeken die eerst zacht waren, maar na een dag hard, waardoor ze de volgende dag weer met water tot pap werden vermalen.”

Zuurdesem

Het schijnt dat ongeveer 2500 jaar voor Christus zuurdesem, de natuurlijke gisting, per ongeluk is ontdekt, omdat een slaaf uit Egypte die verantwoordelijk was voor het brood een restje oud deeg bij het nieuwe deeg had gedaan. Dat brood blijkt smaakvoller en luchtiger; het rijst zelfs! De Grieken nemen deze techniek over en later ook de Romeinen.

Brood delen

Brood werd bij de Egyptenaren en Grieken al geofferd aan de goden. Vandaag de dag heeft het nog steeds iets magisch; het ritueel van het kneden met de handen, het warme mondgevoel en de geur… U hoeft de deur amper open te doen en u trekt er meteen gasten mee aan. Het is dan ook niet voor niets dat het woord “compagnon” wat vriend betekent, uit het Latijn komt, van “com pani”, oftewel “met brood”, wat verwijst naar “degene met wie u uw brood deelt”.

Brood & Spelen

Broden werden soms in slechtere tijden door Keizers zelfs uitgedeeld, om het volk koest te houden. Daar komt ook de uitspraak “brood & spelen” van, die de Romeinse schrijver Juvenalis sarcastisch gebruikte, omdat hij vond dat het volk een beetje gepiepeld werd. “In deze coronatijd snakken wij ook naar brood & spelen. Veel mensen om me heen zijn zelf brood gaan bakken en hebben de spelletjes weer uit de kast getrokken voor vermaak bij gebrek aan cafés en voorstellingen.”

Gist

Pas in de 19e eeuw ontdekken we gist en het effect ervan in brood. Maar vandaag de dag is er weer een nieuwe herwaardering voor de smaakvolle natuurlijke gisting van zuurdesem. “Hoewel ik zuurdesem heerlijk vind, ben ik ook wel blij met gist, dus daarom hierbij een snel recept van gevuld brood, binnen een kwartier gemaakt; de ultieme meditatie met een gelukzalig eindresultaat. Nodig een compagnon uit, pak een spel uit de kast en deel samen dit panbrood.”

Zelfgemaakt (en snel) panbrood met doperwten-muntvulling

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 75 gram doperwten (diepvries)
  • 50 gram feta
  • 5 muntblaadjes
  • snufje chilivlokken
  • peper, zout
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram Griekse yoghurt

Bereidingswijze:

Breng een pannetje water met een beetje zout aan de kook. Kook de doperwten circa 3 minuten. Giet af en stamp tot grove puree.

Verkruimelen de feta boven de doperwten. Hak de muntblaadjes fijn en voeg toe. Breng op smaak met een snufje chilivlokken en peper en zout en roer goed door.

Meng het bakmeel met de yoghurt en zout tot soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 delen. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot twee dunne plakken. Verdeel de doperwtenpuree over de helft van de plakken en vouw er de andere helft overheen.

Verhit een pan. Bestrijk de 2 gevulde deegplakken met olie en bak een voor een in circa 5 minuten om en om goudbruin en gaar.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.