Naar cookieinstellingen
Invloed temperatuur op onze smaak, bijvoorbeeld ijsje

Dit doet de (buiten)temperatuur met uw smaakbeleving

Waar we in de winter regelmatig een stoofschotel of stamppot eten, worden deze gerechten in de zomer vaak van tafel geschoven om plaats te maken voor een frisse salade of verkoelende lekkernij. Maar waarom doen we dit? En in hoeverre heeft de temperatuur invloed op onze smaak?

Warmte die vrijkomt

Wanneer u eet, gebeurt er in uw lichaam iets dat ‘dietary induced thermogenesis’ heet. Dit betekent dat er warmte vrijkomt, wanneer er voedsel wordt verteerd. Vooral eiwitrijk voedsel zoals bonen en vlees leveren een verhoogde temperatuur op.

Als het buiten kouder is, vraagt ons lichaam daarom automatisch om een stevigere kost. Wanneer het buiten warm is, willen we dat ons lichaam zo min mogelijk warmte afgeeft. Dan zoeken we meer naar verkoeling en neigen we naar gerechten die het lichaam makkelijk verteert.

Historische verklaring voor stevige kost

Er is ook een historische verklaring waarom we in de winter meer neigen naar stamppot, dan naar een salade. Het feit dat ‘zwaarder voedsel’ het lichaam meer warmte geeft, was vroeger van groot belang toen er nog geen centrale verwarming was. Het was een natuurlijk middel tegen de vrieskou die de temperatuur van ons lichaam doet verhogen.

Daarnaast is stamppot zo’n 100 jaar geleden het enige dat er is in de winter.  Er heerst veel schaarste, dus eten mensen veel ‘bewaargroentes’. Denk aan boerenkool, aardappels, wortels en pastinaak. Inmiddels hebben deze gerechten voor velen dan ook iets nostalgisch en vertrouwds.

Ook associaties spelen een belangrijke rol

Naast de werking van het lichaam en het historische perspectief spelen volgens Bram Cramwinckel, oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek, ook associaties die we ergens bij hebben een belangrijke rol. Als u bij bepaald voedsel een goed gevoel heeft, bijvoorbeeld vanwege het achterliggende verhaal of de positieve omstandigheden waaronder u het eet, dan is de kans groter dat u het eten lekker vindt.

Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke lekkernijen als watermeloen, witbier, lichtgroene muntthee of een frisse salade. Deze kleuren doen ons denken aan de zomer. Aangezien veel mensen de zomer associëren met leuke omstandigheden, bijvoorbeeld picknicken in het park of met vrienden gezellig naar de ijssalon, heeft dit een positieve associatie.

De invloed van temperatuur op onze smaak

Maar koelt uw lichaam dan ook af van ijs, zoals u opwarmt van een goede gevulde stamppot? Niet per definitie. Door de temperatuur van het ijs in uw buik, koelt u maar heel eventjes af. Even, want het meeste ijs zit vol met suikers en/of vetten en eiwitten. Die stoffen moeten door uw lichaam allemaal worden verwerkt. De spijsvertering komt op gang, waardoor er toch weer warmte vrijkomt.

Wilt u afkoelen? Dan kunt u het beste thee drinken. Doordat u iets drinkt met een hoge temperatuur, krijgen de hersenen een seintje dat het lichaam afgekoeld moet worden. Met als resultaat dat de lichaamstemperatuur juist weer zakt.

Inspiratie voor elk seizoen

Mocht u naar aanleiding van dit artikel trek hebben gekregen of zoekt u voor deze week nog een lekker gerecht, kijk dan eens bij onze recepten voor inspiratie passend bij ieder seizoen.

(Bron: Centrum voor Smaakonderzoek, Wageningen Onderzoek, Marianne Bleumink.nl, Nu.nl, RTL Nieuws, EditieNL Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.