Naar cookieinstellingen
dips

Dippers en dips van Ramon Brugman

Ramon Brugman, bekend als kok van het programma Binnenste Buiten, is dol op dippers. Ze zijn over het algemeen eenvoudig te maken en staan erg gezellig op tafel. Over dippers en dips heeft hij een boek geschreven waarin hij dips uit 21 landen heeft opgenomen.

Ingrediënten Fava:

  • 300 gram gele spliterwten
  • 2 uiten
  • 1 laurierblad
  • 1 citroen
  • 1 rode uit of bosui
  • water
  • olie
  • zouten en peper

Bereidingswijze:

Spoel de gele spliterwten goed met water. Snijd de uiten en doe samen met de spliterwten in een pan. Zet het geheel in een vingerkootje water. Voeg wat zout, peper en het laurierblaadje toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 40 minuten met het deksel op de pan koken. Roer af en toe door en zorg dat de inhoud niet doorkookt. Voeg anders nog wat water toe.

Als het gaat is, laat dan even 10 minuten staan zodat het meeste vocht door de spliterwten wordt opgenomen. Verwijder het laurierblad en knijp het citroensap erover uit. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.

Doe een dunne laag fava in een schaaltje. Snipper de rode uit of bousui fijn. Besprenkel de fava met een beetje olijfolie en strooi de ui erover.  Heerlijk met brood.

Ingrediënten Gadogadodip:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram (geroosterde) pinda’s
  • 1/2 rode peper
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 blikje kokosmelk à 400 milliliter
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 centimeter gember
  • zout
  • verschillende groenten
  • 2 gekookte eieren

Bereidingswijze:

Snipper de ui en knoflook en bak kort aan in een scheutje olie. Doe de pinda’s in een keukenmachine en hak fijn. Snijd de rode peper fijn. Voeg de uit, knoflook, peper, het limoensap, de suiker, kokosmelk en ketjap toe. Rasp de gember erbij en maal tot een gladde saus. Breng op smaak met wat zout.

Voor de gadogado kunt u veel verschillende groente gebruiken. Bijvoorbeeld: witte kool, boontjes, taugé, wortel en peultjes. Snijd de groenten fijn en kook de groenten beetjaar. Spoel ze daarna af met koud water.

Giet de saus over de groenten. Snijd de eieren fijn en leg op de saus. Heerlijk met kroepoek.

(Bron: Dips van Ramon Brugman)

Geef een reactie

Reacties (3)

    gerardhes says:

    Ik kook graag zelf en deze recepten zijn hiertoe een fantastische aanvulling.

    Tjiep says:

    Ik zou graag in aanmerking willen komen voor het Dip-boek van Ramon. Ik ben af van grote porties eten en dus afgevallen. Met wat groenten en een lekkere dip kan ik die lijn voortzetten zonder een opgeblazen buik en overgewicht. Al moet je er natuurlijk weer niet teveel van eten!

    Pusycat says:

    Ik zou heel graag in aanmerking komen voor het boek DIP van Ramon Brugman. Het is precies dat, waar ik al tijden naar op zoek ben. Makkelijke dipjes zonder dubbeldip!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.