Diabetesfonds start suiker terugroepactie
Publicatiedatum: 9 april 2018
In Nederland krijgen we per dag 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen, veel meer dan we zelf denken. Met alle gezondheidsrisico’s tot gevolg. Het Diabetesfonds start daarom een Suiker Terugroepactie, waarbij de voedingsindustrie opgeroepen wordt om minder suiker in hun producten te stoppen. Daarvoor vraagt het fonds ook uw hulp.
95 procent van de Nederlanders schat suikerinname te laag in
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert per dag maximaal 12,5 klontjes suiker voor vrouwen en 15 voor mannen. Dat lijkt misschien al vrij veel, maar in de praktijk krijgen de meeste mensen nog veel meer suiker binnen. Gemiddeld zitten Nederlanders op zo’n 20 klontjes per dag. Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds: “Het is niet gek dat consumenten denken dat ze 3 keer minder suiker binnen krijgen, want er zitten onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten. Zoals in ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes.” Maar liefst 95 procent van de Nederlanders schat de eigen suikerinname daardoor aanzienlijk te laag in.
Suiker Terugroepactie
Een te hoge suikerinname kan lijden tot overgewicht en een groter risico op diabetes type 2, maar als u op uw suikerinname wilt letten, dan zult u merken dat het bijna overal in zit. Het Diabetesfonds start daarom de Suiker Terugroepactie. Hierbij roepen ze consumenten op producten te controleren op het suikergehalte en die producten ’terug te roepen’ als het niet aan de verwachtingen voldoet. Op de website zijn zo al vele producten te vinden waarvan consumenten vinden dat het suikergehalte onwenselijk hoog is. Zoals de 20 kruiden oplosthee van Zonnatura, de satésaus van Inproba en de biologische vanilleyoghurt van Arla.
Tips om uw suikerinname te verlagen
Op de website van het Diabetesfonds worden ook tips gegeven om uw suikerinname te verminderen, zolang de voedingsindustrie de hoeveelheid suiker in producten niet vermindert. Zo kunt u etiketten met elkaar vergelijken en het product met de minste suiker kiezen, uzelf langzaam aan een minder zoete smaak laten wennen en eens zelf een saus of maaltijd te bereiden die u normaal kant-en-klaar koopt. Ook wordt er aangegeven onder welke schuilnamen ingrediënten voor suiker op etiketten staan, zoals caramel en glucose.
Lees ook: volgt Nederland na de Britten met een suikertaks en resultaten leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om veelbelovend.
(Bron: Diabetesfonds, ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik vind die foto vreselijk. Ik snap het principe, maar in fruit zit ABSOLUUT GEEN WITTE, BEWERKTE, SUIKER! Suikers, ja, die zitten erin, maar dat zijn fruitsuikers en toch heel anders van samenstelling en gevolgen voor het lichaam, dan bewerkte, witte suiker. Daar is alles nl uitgehaald, wat nog enigszins gezond zou kunnen zijn, suiker komt immers uit de suikerbiet.
Maar in fruit zitten ook vitaminen, vezels en vocht, wat allemaal heel goed is voor je. Daarom stuit die foto me tegen de borst.
Wel goede actie overigens. Het lijkt of de voedingsindustrie samenwerkt met de farmaceutische industrie, door mensen ziek te maken, door oa al die bewerkte suiker toe te voegen in bijna al hun producten.
Beste Jedidja, bedankt voor uw reactie. Met de foto wilden we aantonen dat we veel meer suiker binnen krijgen dan dat we denken, omdat het ook in producten zit waarvan we dat niet verwachten. In fruit zit van nature inderdaad vruchtensuiker (fructose), maar dat het suiker uit fruit komt, maakt niet uit. Het lichaam ziet suiker als suiker, of het nu suiker is dat is toegevoegd aan bijvoorbeeld frisdrank of afkomstig is van een stuk fruit.
Wel bijzonder dat er naast dit artikel een link staat naar de “Gevulde bonussen van Robert van Beckhoven” ……
De bonussen moeten natuurlijk de bolussen zijn.