Deze producten kunt u beter niet meer eten na de houdbaarheidsdatum
Publicatiedatum: 17 januari 2025
Als een product over de datum is, hoeft u het niet altijd meteen weg te gooien. Het wordt vaak aangeraden om te kijken, ruiken en proeven om te bepalen of eten of drinken nog goed is, ook na de minimale houdbaarheidsdatum. Hoewel dat voor sommige producten een goede methode is, kunt u dit niet blindelings op alle voedingswaren toepassen. Wat kunt u beter weggooien als het over de datum is?
Zo wordt de houdbaarheid vermeld
De houdbaarheidsdatum van een product wordt op verschillende manieren uitgedrukt. Op make-up en haarproducten staat het aantal maanden dat het product na opening goed blijft. Dit staat overigens alleen vermeld als het product minder dan 30 maanden houdbaar is. Als het langer goed blijft, staat er meestal niets over de houdbaarheid op het verzorgingsproduct.
Op eten en drinken staat de houdbaarheid op een andere manier aangegeven. Niet in een aantal maanden, maar met een exacte datum. Dat betekent echter niet per definitie dat u het de dag na deze datum moet weggooien. Het is wel belangrijk om te kijken op welke manier de houdbaarheid staat vermeld. Op sommige voedingsmiddelen staat Tenminste Houdbaar Tot (THT), op anderen Te Gebruiken Tot (TGT).
Wat is het verschil tussen THT en TGT?
Veel producten hebben een THT-datum, oftewel Tenminste Houdbaar Tot. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst, koekjes, frisdrank en melk. Deze producten moeten hoe dan ook goed zijn tot de op de verpakking vermelde datum, maar zijn vaak langer goed. Kijk, ruik en proef om erachter te komen of het nog goed is. Vaak is het niet onveilig om het product nog langer te gebruiken, maar de kwaliteit van het product kan wel afnemen. Zo kunnen de koekjes bijvoorbeeld taai worden.
Er zijn ook voedingsmiddelen waarop geen THT-datum staat, maar een TGT-datum. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vlees, vis en voorgesneden groenten. Deze producten kunt u beter weggooien als de TGT-datum, wat staat voor Te Gebruiken Tot, is verlopen. Zelfs als het er nog goed uitziet en goed ruikt. Er kunnen namelijk bacteriën opkomen die u niet ziet of ruikt, maar waar u wel ziek van kunt worden.

Tips om TGT-producten langer te bewaren
Idealiter maakt u producten met een TGT-datum voor de houdbaarheidsdatum op. Toch kan het wel eens voorkomen dat u het niet op tijd op krijgt, maar weggooien is ook zonde. U kunt het vlees of de vis alvast bereiden en in de koelkast bewaren. Zo kunt u de houdbaarheid met 2 dagen verlengen. Een andere mogelijkheid is om het eten in te vriezen. In de diepvries blijven deze producten zeker nog enkele maanden goed.
(Bron: Quest, Voedingscentrum, Kassa, Gezondleven. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ongemalen specerijen kunnen (mits droog verpakt en donker bewaard)10-tallen jaren bewaard blijven. U zult bij de rode kool alleen merken dat de kracht van de kruidnagel enigzins achteruit gaat. Dus 4 gebruiken i.p.v. 2 stuks. That’s all.
Het lijkt mij dat invriezen niet moet gebeuren als je al op de TGT-datum zit, maar bijvoorbeeld direct na aankoop als het product nog een tijdje goed is. Invriezen is een handig middel maar producten gaan er altijd op achteruit. Zeker met vlees en vis moet je oppassen. Het is in ieder geval niet raadzaam bij het verstrijken van de houdbaarheidstermijn de producten alsnog in te vriezen.
Nou, een artikel naar mijn hart: houdbaarheidsdata !
Ik heb diverse artikelen zelf getest, zoals vanille-vla die ik makkelijk nog ruim een week ná de THT-datum consumeer (uitgaande van een gesloten verpakking, in de koeling en dan na openen in 3 dagen verbruik).
Volle houdbare melk, in een koele kelderkast, THT augustus, verbruikt in februari binnen drie dagen…
Ik heb de nodige potjes Hak groente staan, welke bij mij makkelijk een jaartje over de datum gaan…
Over de blikken weten de ouderen het wel; dat kan vele jaren na de THT-datum nog geconsumeerd worden…
IK eet soepen uit blik die vaak wel méér dan 5 jaar over datum zijn…
Pakken koffie, goed dicht vacuüm kan makkelijk 1-2 jaar later nog gebruikt zijn, smaak kan iets veranderen maar nog prima drinkbaar… niets mis mee…
Maar ja, ik zat in militaire dienst in 1980 en had blikjes ‘dienst-voer’ uit mijn geboortejaar, 1962…
En ik leef nog steeds…
Het is natuurlijk niet de vraag of u nog leeft, maar wanneer het toch een keer misgaat. Voedselvergiftiging is knap beroerd hoor en kan ernstige gevolgen hebben. Het is ernstig dat u hier en publique zo argeloos over verhaalt. Doet me denken aan de verhalen van ouderen die hun hele leven hebben gerookt en er prat op gaan nooit kanker te hebben gekregen, en aldus roken geen gevaar voor de gezondheid vinden.
Ben het volledig eens Ik ben ook niet van het weggooien. Blikken en potten kunnen jarenlang bewaard worden zolang er geen zuurstof bij kan. Gebeurt dat wel gaan blikken bol staan glazen potten krijgen schimmel.
Ik ben van de jaren vijftig. Opgegroeid zonder koelkast of diepvriezer en ik heb er niks van gekregen
Ik braad vlees meteen en vries het in. Ik ben alleenstaand dus weinig keus wat dit betreft.
Er zijn winkels, zoals de Plus, die producten verkopen die al over de datum zijn … soms wel een maand.
Ik laat boodschappen thuisbezorgen en vaker moest ik bellen dat de producten over de datum waren. Ik bestel nu bij een andere supermarkt en daar gaat dit prima.
Ik ben chronisch ziek vandaar dat ik boodschappen laat bezorgen.
Mijn buurman had de hele nacht last gehad van lasogen dat had ik ook ooit gehad en heb mijn buurman de zalf laten gebruiken die ik ook ooit gebruikt had en hij was een uur later alweer aan het werk. Dus baat het niet kun je nog weg gooien en dat is met cosmetica ook zo