Naar cookieinstellingen
Fruit schil

De schil van deze groente- en fruitsoorten kunt u gewoon eten

Veel mensen schillen hun fruit en groente eerst voordat zij het eten. Dit is lang niet altijd écht nodig, want de meeste zijn eetbaar en zelfs reuze gezond. Welke groenten- en fruitschillen u kunt eten, leggen we uit.

Appel

Velen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. Het bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine. Dat is een krachtige, ontstekingsremmend antioxidant. Let er wel op dat u appels goed wast voordat u ze eet, want deze vruchten worden vaak bespoten met bestrijdingsmiddelen die niet per se goed zijn voor de gezondheid.

Kiwi

Het harige jasje van de kiwi ziet er misschien niet per se eetbaar uit, maar dat is het zeker wel. Sterker nog: de schil is zeer gezond. Er zitten veel vezels in en goede antioxidanten. Daarnaast bevat het ook veel goede vetten. Let wel op dat u de kiwi goed afspoelt voordat u deze met huid en haar opeet. De schil kan resten van bestrijdingsmiddelen bevatten.

Wortelen

Wie wortels kookt, schrapt deze meestal eerst. In principe hoeft dit niet, want de schil van wortel zit vol het antioxidant caroteen en vitamine A. Het is wel belangrijk dat u de wortelen eerst wast voordat u ze kookt, want het zand dat er vaak op zit is natuurlijk niet zo lekker.

Pompoen

Pompoen is een groente die in principe in zijn geheel gegeten worden. Het ligt wel aan de soort pompoen of de schil ook lekker is. Die van de flespompoen of winterpompoen zijn bijvoorbeeld goed eetbaar en zitten vol vezels.

Banaan

Banaan kan in principe gegeten worden met schil en al. Niet iedereen zal dit lekker vinden, maar het is dus wel mogelijk en bovendien gezond. Er zitten onder meer vitamine B6, B12, magnesium en kalium in. Ook voor de banaan geldt hetzelfde als de kiwi, maak hem goed schoon alvorens u de schil eet zodat alle resten van bestrijdingsmiddelen zijn verwijderd.

Veel citrusvruchten

De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Was ook hier de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.

Aardappelen

In principe kunnen aardappelen, mits u ze in de oven doet, gewoon gegeten worden met schil. Als u ze kookt, is het wel beter om de schil eraf te halen.

Wat moet u absoluut wel ontdoen van de schil?

Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie. Aardappelen moet u ook echt niet rauw eten terwijl het jasje er nog omheen zit. Hier zitten giftige stoffen in.

(Bron: RTL Nieuws, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    SuZ-Anne says:

    Tenzij je deze vruchten biologisch eet, zou ik zeker niet de schil eten! Enkel wassen of afspoelen ontdoet het fruit helaas niet van de pesticiden…

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.