Naar cookieinstellingen
Desemstarter

Desemstarter van Eline Ex

Eline Ex heeft een kleine bakkerij in Amsterdam-Noord. Al haar broden zijn desembroden. En hoewel het een werkje is, kunt u een desemstarter, en daarmee ook het brood, eenvoudig zelf maken. Het kost vooral geduld en tijd.

Ingrediënten:

  • 2 weckpotten
  • een weegschaal
  • een thermometer
  • een spatel of pollepel
  • 1 kilo tarwemeel

Bereidingswijze:

Kies een vast moment van de dag om de desemstarter te voeden. Bijvoorbeeld ‘s ochtends na het ontbijt.

Dag 1: mix in een weckpot mix 100 gram meel met 100 gram lauw water. Het liefst moet de temperatuur van het mengsel rond de 26 graden zijn. Zet het op een warme plek in de keuken.

Dag 2: neem 50 gram van het mengsel en meng dit in de 2e weckpot met 100 gram meel en 100 gram lauw water. De rest van het mengsel kunt u in deze fase helaas niet gebruiken en kunt u bij het gft-afval doen.

Dag 3 t/m 7: herhaal het proces van dag 2 elke dag op hetzelfde tijdstip. Dus meng 50 gram van het mengsel van de vorige dag met 100 gram meel en 100 gram water. Zorg dat het lekker warm blijft.

U zult zien dat de starter steeds actiever wordt. Hij zal steeds meer gedurende de dag zal rijzen en dalen. De geur is behalve zuur ook een beetje zoet.

Na ongeveer een week (of 2) ontwikkelt de starter een dagelijks patroon. Het rijzen en dalen vindt plaats volgens een vast ritme. Dat is het moment dat u de starter kunt gebruiken om brood te maken.

Zorg dat u altijd een beetje achterhoudt om weer te voeden voor de volgende keer!

(Bron: Eline Ex)

Geef een reactie

Reacties (8)

    Susanne says:

    Heerlijk ga k doen, maar ik heb een man met coeliakie. Kun je me boekweitmeel ook zuurdesem maken op deze manier?

      Hobbybakker says:

      Ik hoop dat de redactie ook serieus naar reacties kijkt en reageert want het is erg onduidelijk wat gebeurt met het eerder gemaakt papje.
      Ook onduidelijk hoeveel zuurdesem Eline gebruikt per brood, een recept van haar zou handig zijn.

      MAX Vandaag says:

      Beste Hobbybakker en anderen, bedankt voor uw reacties. We hebben het nagevraagd bij de redactie van Tijd voor MAX en als wij er antwoord op hebben, zullen wij dat hier vermelden.

      MAX Vandaag says:

      We hebben inmiddels het antwoord en verdere uitleg van Eline ontvangen en de bovenstaande tekst erop aangepast. U houdt inderdaad elke dag wat starter over en kunt dit bijvoorbeeld op de de composthoop gooien.

      MAX Vandaag says:

      Beste Susanne, bedankt voor uw vraag. Wij hebben het nagevraagd en u kunt de procedure inderdaad ook met boekweitmeel volgen.

    MaritAnne says:

    Fijne uitleg van het desem brood. Mijn vraag is, als er steeds 50 gram uit eerder gemaakt papje gehaald wordt, wat gebeurt er dan met de rest. Weggooien?

      ladybug848 says:

      Of gebruiken om brood mee te bakken (denk ik).

    Sentelli says:

    Klopt dit recept wel? Moet ik iedere dag 50 gram van wat over is weggooien? Zoals ik het recept lees, is na 7 dagen het gewicht nog steeds 100 gram. Klopt dit?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.