De vrijheidssoep van 2024.

Robèrt van Beckhoven maakt de Vrijheidssoep van 2024

Elk jaar maakt een andere chef-kok de Vrijheidssoep. In 2024 komt het recept van Nick Toet. Hij is bekend van zijn video’s op YouTube en Instagram. Daarnaast heeft hij 2 kookboeken op z’n naam staan. Hij maakt nu een tomatensoep met miso en bosui. Robèrt van Beckhoven maakt het recept tijdens de uitzending van Tijd voor MAX en geeft er nog een eigen draai aan. Wat dat is, kunt u in de uitzending zien. Hieronder het originele recept van Nick Toet.

Ingrediënten, voor ongeveer 2 liter soep ​

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 preien, gewassen en in halve ringen
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 0,75 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of 0,5 eetlepel chilivlokken
  • 0,5 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels misopasta
  • 800 gram tomaten uit blik
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 gram kapucijners
  • 100 gram doperwten uit de vriezer
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 bosuien, in fijne dunne ringen
  • 2 eieren, geklutst (optioneel)

Keukenspullen

  • Soeppan
  • Bakpan/koekenpan
  • Staafmixer

Bereiding Vrijheidssoep

Besprenkel de soeppan met een beetje zonnebloemolie en gooi je gesnipperde uien erbij, bak je uien glazig. Doe nu je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.

Voeg de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso toe en bak een halve minuut mee. Stop hierna de tomaten uit blik erbij, samen met je kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met je spatel.

Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan.

Haal je pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Eitje erbij? Zet dan een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een mooi omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor je garnituur.

Doe de kapucijners en doperwten bij je soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. SOEP KLAAR! Gooi wat in een bakkie en doe er wat olijfolie op met je gesneden bosuien en omelet reepjes.

Bezoek een Vrijheidsmaaltijd

Wilt u gratis genieten van de Vrijheidssoep bij u in de buurt? Op 5 mei 2024 zijn er Vrijheidsmaaltijden. Op de website van Nationaal Comité 4 en 5 mei kunt u zien waar u aan kunt schuiven.

Benieuwd naar de Vrijheidssoep van 2023 van London Loy? Die vindt u hier.

(Bron en foto: Comité 4 en 5 mei)

Geef een reactie