Naar cookieinstellingen
Een snelkookpan op een kookplaat.

De voor- en nadelen van een snelkookpan

Er zijn een hoop verschillende manieren om te koken. U kunt gewoon pannen met eten opzetten, de airfryer of een slowcooker gebruiken. Maar een snelkookpan kan ook een handige optie zijn. We zetten de voor- en nadelen van zo’n pan op een rij.

Wat is een snelkookpan?

De naam zegt het eigenlijk al wel: het is een pan die de inhoud een stuk sneller aan de kook brengt. Het wordt ook wel een hogedrukpan genoemd. Of wie weleens Engelstalige kookprogramma’s kijkt kent het onder de naam pressure cooker. De pan wordt op een speciale manier afgesloten, waardoor het luchtdicht is en er druk ontstaat.

Alle gerechten in de pan worden gegaard in vocht, water of bouillon. Daardoor ontstaat er stoom. Water kookt dan ook bij een hogere temperatuur. In plaats van 100 graden, is het gemiddeld 118 graden. Het kookproces wordt hiermee versneld, waardoor een gerecht nog maar twee derde van zijn originele bereidingstijd nodig heeft.

Welke gerechten kunt u maken in snelkookpan?

Er kunnen veel gerechten in de pan gemaakt worden. Denk aan stoofgerechten of vlees wat normaal gesproken lang moet garen. Een soep die normaal wel een paar uur moet trekken. Maar ook aardappels kunt u hierin koken. Waar die over het algemeen 18 tot 20 minuten gekookt moeten worden, is het in de snelkookpan in 6 minuten klaar. Ideaal voor een stamppot boerenkool bijvoorbeeld.

Datzelfde geldt voor bonen en peulvruchten. Eenpansgerechten die tegelijk moeten garen passen ook goed in de pan. Eigenlijk elk gerecht wat in water of bouillon gegaard wordt, kan in deze pan.

Een elektrische snelkookpan

Naast de pan die op de kookplaat gaat, is er ook nog een elektrische variant. Die gaat dus met een stekker in het stopcontact. Het apparaat regelt zelf de temperatuur. Dat kan vooral handig zijn voor wie nog op gas kookt bijvoorbeeld. Vaak worden deze pannen ook wel multicookers genoemd, omdat er meerdere soorten bereidingen in gemaakt kunnen worden.

Een elektrische snelkookpan, ook wel multicooker genoemd.

De voordelen van een snelkookpan

Het grootste voordeel van een snelkookpan is de tijd waarin uw gerecht gaart. Doordat de pan luchtdicht is, blijven alle aroma’s en voedingsstoffen ook in de pan zitten. De smaak van het gerecht zal dus krachtiger en lekkerder zijn én vitamines blijven bewaard.

Kookt u nog op gas? Dan staat deze pan dus ook minder lang op het vuur. Dat scheelt weer geld. Wie op inductie of elektrisch kookt, is ook minder kwijt aan elektra.

Energie besparen met koken op gas
Lees ook: Kookt u op gas? Bespaar energie en geld met deze tips

De nadelen van een snelkookpan

Er zijn ook een paar nadelen aan zo’n pan. Zo moet u wel thuis zijn, zolang de pan aanstaat. Omdat alles in water wordt gekookt, kan het eten niet knapperig gebakken worden. Wilt u zachte groenten bereiden in de pan? Dat is ook niet zo handig, want dat kookt snel tot snot.

Daarnaast kan het een grote pan zijn. Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar, maar allemaal nemen ze best een behoorlijke ruimte in beslag. Wie klein woont, heeft er dus wellicht geen ruimte voor. Vooral een elektrische versie is groot. Deze is in de aanschaf ook wel wat duurder dan een pan voor op de kookplaat.

Conclusie

Wie graag gerechten kookt die langere tijd nodig hebben, kan een snelkookpan dus een uitkomst zijn. Of wie alledaagse gerechten in een korte tijd gaar wil hebben. Door de afgesloten deksel blijven voedingsstoffen en vitamines bewaard. Maar de pan neemt wel wat ruimte in en niet alles kan erin klaargemaakt worden. Ook krijgt het geen knapperig korstje.

Verschil met een slowcooker

Naast de snelkookpan zijn er bijvoorbeeld ook slowcookers. Die doet eigenlijk het tegenovergestelde: die gaart de inhoud juist langere tijd op een lage temperatuur. Die zet u bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg aan en rond etenstijd kunt u het meteen opscheppen. Bij een snelkookpan moet u er wel bij blijven, om het proces in de gaten te houden. De druk in de pan kan nog weleens veranderen en dan is het goed om dat te zien. De pan kan bijvoorbeeld te heet worden en dus moet de temperatuur verlaagd worden. Meer over de slowcooker kunt u in een ander artikel lezen.

(Bron: Miljuschka, Kookpunt, Delicious Magazine, CoolBlue, Oldenhof. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Er zijn matige vaak goedkope met 1 druk en betere met instelbare lage en hogere druk.
    Ik koos voor Tefal met 3 standen en beter als oude Daalderop, is weggedaan…

    JChristina says:

    Ik gebruik mijn snelkookpan al 50 jaar. Ja ,nog steeds dezelfde. De negatieve punten herken ik totaal niet. Je moet ook geen witlof en aardappelen tegelijk koken. Dan weet je dat het snot wordt.
    Ik zie alleen voordelen. Sinds kort verplicht van het gas af. Omdat de pan niet op inductie kan, een elektrische kookplaat gekocht voor € 20 ,00 . Werkt perfect. Bij normaal gevulde pan is deze na 9-10 minuten op stoom. Dan zet ik de stroom uit en door de hitte van de kookplaat blijft hij de hele kooktijd op stoom. Is niet duurder dan op inductie Doe je vertrouwde snelkookpan dus niet weg, maar gebruik hem op deze manier.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.