Naar cookieinstellingen
ei-pocheren

De verschillende manieren om een ei te pocheren

Lekker bij het ontbijt of de lunch: een gepocheerd eitje. Maar hoe kunt u dat nou het beste maken? Er zijn een hoop manieren en trucjes. Maar wat werkt het beste? De redactie van MAX Vandaag test het uit.

Met of zonder draaikolk in de pan, wel of geen azijn toevoegen, in een zakje de pan in of toch gewoon boven het water breken? Zoveel opties en mogelijkheden. Het belangrijkste is om verse eieren te gebruiken. Hierbij zit het eiwit namelijk nog stevig om het eigeel heen. Dat maakt het pocheren een stuk makkelijker. Van alle mogelijkheden, hebben we 3 varianten uitgeprobeerd. De traditionele manier van de draaikolk, in een badje van azijn en in de magnetron.

De draaikolk

Voor de zogenoemde traditionele manier van een ei pocheren volgen we de regels van 24Kitchen. Hiervoor brengen we water in een grote pan aan de kook, maar laten we het niet te hard bubbelen. Met een lepel maken we een draaikolk en hierboven breken we het ei.

Na 3 minuten (de kooktijd voor een zachte dooier, 5 minuten voor een harder ei) halen we het gepocheerde ei uit de pan en leggen het op een keukenpapiertje. Zo kan het overtollige water weg. Daarna snijden we het ei open en komt een mooie, zachte vloeistof eruit. In de pan zitten nog wat losse slierten ei. Deze zijn niet meegekomen met het uit de pan halen.

Deze manier van een ei pocheren werkt dus! Al blijven er wel wat slierten ei over in het water, maar het overgrote deel vormt 1 geheel.

Een badje van azijn

In de net genoemde manier wordt vaak ook aangeraden om een scheutje azijn toe te voegen. Azijn zorgt er namelijk voor dat het ei niet uit elkaar valt en sneller bindt. Dan zullen er minder losse slierten in de pan moeten komen. Een draaikolk maken is dan niet per se nodig. De culinaire website Culy heeft nog een manier met azijn.

Deze manier is ook handig voor wie meer dan 1 gepocheerd ei per keer wil maken. Doe in een kom gelijke delen water en azijn. Breek hierin het ei of de eieren en laat ze liggen tot er een wit randje om het ei ontstaat. Dit gebeurt na ongeveer 10 minuten. Zet een pan met kokend water op het vuur en breng 1 voor 1 de eieren met een soeplepel over in de pan. Ook hier moet het water zachtjes borrelen en niet te hard koken. Het is niet erg als wat van het azijnwater mee de pan in gaat. Na 2 tot 3 minuten is het eitje perfect gaar.

Ook deze manier van een ei pocheren werkt goed. Het is zelfs minder rommelig dan de eerder genoemde manier. Door het azijnbadje blijft het ei 1 geheel. De smaak van azijn wordt trouwens niet overgenomen. Heerlijk op een broodje!

gepocheerd-ei

In de magnetron

Klinkt het toch allemaal te ingewikkeld met de pan op het (spreekwoordelijke) vuur? Dan is er ook een optie om het ei te pocheren in de magnetron. Verschillende websites schrijven hierover, waaronder Eieiei en Culy. We volgen de instructies van de eerstgenoemde.

We vullen een mok voor de helft met water, voegen een halve eetlepel azijn toe en breken een ei hierin. Met een schoteltje erop zetten we het 1 minuut in de magnetron. Volgens de website moet het op 80 procent vermogen van de magnetron. In ons geval is dat 600 watt.

Als we de mok uit de magnetron halen, is er nog vrij weinig ei gestold. We besluiten het nog 1 minuut op dezelfde warmte te zetten. Dan nog ziet het ei er niet goed genoeg uit. Na nog 30 seconden extra is het eiwit nog steeds wat vloeibaar. Maar het eigeel is volledig gestold. Eigenlijk het tegenovergestelde van hoe een gepocheerd ei hoort te zijn. Volgens Culy hoort de magnetron wel op de hoogste stand te staan. Dat zal volgens ons wel verschil uit kunnen maken, maar is niet meer getest.

Andere manieren om een ei te pocheren

Dan zijn er nog talloze andere manieren om een ei te pocheren. Denk aan het ei in plastic te breken en goed dicht te knopen en dan in de pan met kokend water te stoppen. Zo blijft het ei in vorm, maar het nadeel is wel dat de afdruk van het plastic in het ei komt te staan. Wat ook nog als suggestie wordt gegeven, is het ei boven een theezeef te breken. Het overtollige vocht van een ei loopt zo al weg en de juiste consistentie blijft dan over om in de pan over te gieten.

Ook is er nog een optie om een ei te pocheren in een airfyer. Dit werkt bijna hetzelfde als in de magnetron. Het ei gaat in een potje met water in het apparaat. Na zo’n 5 tot 6 minuten moet het ei dan goed gaar zijn. Dit heeft de redactie van MAX Vandaag niet getest.

Er is ook nog een nieuwe trend. En dat is om het gepocheerde eitje daarna nog even in de pan te bakken: froached egg. Het is eigenlijk een combinatie van een gepocheerd en gebakken ei.

(Bron: 24Kitchen, Culy, eieiei.nl, Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Op internet gezien dat iemand cupcakevormen gebruikte in een koekenpan met water.
    Het ei breken en in de vormen doen. Niet geprobeerd, maar ik ben wel benieuwd of dat een optie is.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.