De tijd is rijp voor geitenvlees in de supermarkt
Publicatiedatum: 20 februari 2018
Geitenvlees moet populair worden, zodat de leefomstandigheden van geiten verbeteren. Het klinkt krom, maar als geitenvlees een beter imago krijgt, kan dat er wel degelijk voor zorgen dat de bokjes, die nu vaak een miserabel leven leiden, erop vooruit gaan.
Geitenkaas
Momenteel is het nog zo dat geiten voor de melk gehouden worden. Geitenkaas is namelijk een populair product in Nederland. Om melk te blijven produceren moeten de vrouwtjes regelmatig lammetjes krijgen. Ongeveer de helft van die lammetjes zijn bokjes, maar die zijn eigenlijk waardeloos voor boeren. Ze geven immers geen melk en hun vlees levert niets op, omdat er geen markt voor is. Dus belanden ze vaak meteen na de geboorte al op de slacht of worden ze afgevoerd naar mesterijen. Veel bokjes sterven voortijdig door de vaak slechte omstandigheden waarin zij leven.
Weerstand
De laatste jaren is er steeds meer weerstand gekomen tegen de misstanden met bokjes. Er zijn verschillende initiatieven ondernomen om wat aan het probleem te doen. Een aantal boeren verkoopt aan huis en aan restaurants. Daarnaast is LTO Nederland een project begonnen met 9 geitenboeren die hun geitenbokken zelf tot 4 maanden vetmesten en het vlees verkopen aan restaurants. Ook sommige koks zijn heel actief in het promoten van het vlees.
Coöperatie Bio Goat Meat
En in een nieuw, groot project hebben ruim 30 biologische geitenboeren de handen ineen geslagen. Zij willen via hun coöperatie Bio Goat Meat geitenvlees beter op de kaart krijgen in Nederland. Nu is er nog geen geitenvlees te koop bij de supermarkt en bij de meeste slagers ook niet. Slechts 10 procent van de bokjes komt momenteel op de Nederlandse markt terecht. De coöperatie van geitenboeren zet sterk in op de promotie van geitenvlees en neemt de logistiek, slacht, verwerking, distributie en afzet op zich. Leden krijgen ook advies over huisvesting en voeding van de dieren, want bokjes zijn lastig te houden.
De tijd is rijp
Volgens woordvoerder Marieke Louwes gaat het lukken om Nederland aan het geitenvlees te krijgen. “De tijd is er rijp voor. Mensen zijn steeds meer bezig met duurzaam en lokaal eten. De bokjes worden niet gefokt voor het vlees maar zijn een soort van bijproduct bij de melkproductie. Dus dat past daar heel goed bij.” Bio Goat Meat biedt 2 soorten vlees aan, Capretto en Chevon. Capretto heeft een zachte, volle smaak en is afkomstig van een lam van 8 tot 12 kilo. Chevon komt van bokjes van ongeveer 35 kilo die vanaf het voorjaar in de wei lopen.
Zou u overwegen om geitenvlees kopen als het in de supermarkt en bij de slager te koop is?
(Bron: NOS, evmi.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
ik zoek een adres waar ik geitenvlees kan kopen, als het bij Lidl of zo verkocht zou worden zou ik het zeker kopen.
schijnt ook heelgoed te zijn voor mensen en honden/katten die huidproblemen hebben