Gesneden en gekookte rode bieten op een schaal.

De rode biet: veelzijdiger dan misschien gedacht

De rode biet is een groente die misschien niet meteen bij iedereen als 1e naar boven komt. Maar het is een heel veelzijdige groente en ook nog van Nederlandse bodem. Om de biet extra op de kaart te zetten, is er een campagne opgezet genaamd Biet it.

Jaarrond in de schappen

Rode biet is het hele jaar door te verkrijgen. Het wordt op eigen bodem geteeld, in een zomer- en wintervariant. Van juli tot en met oktober wordt de groente geoogst. Een deel gaat meteen de verkoop in, maar het overgrote deel wordt bewaard om de rest van het jaar te kunnen eten. Het is familie van de suiker- en voederbiet.

Een rode biet, net uit de grond.

Een rode, natuurlijke, kleur

De bieten worden in het westen van het land ook wel kroten genoemd. Het zijn donkerrode knollen met een groen blad en rode nerf. In de winter komen ze zonder blad. De rode kleur van de biet komt van de natuurlijke kleurstof betanine. Al bestaan er nu ook andere varianten, die langwerpig zijn en geel en wit vruchtvlees hebben.

Bieten zijn bloeddrukverlagend

Rode bieten zijn goed om te eten, ze bevatten namelijk veel vitaminen en mineralen, vezels en antioxidanten. Ook is uit onderzoek gebleken dat rode bieten de bloeddruk kunnen verlagen. Dat komt waarschijnlijk doordat er nitraat in de groente zit.

Zowel rauw als bewerkt te eten

De rode biet is zowel rauw als bewerkt te eten. Maar voor de rauwe versie wordt wel geadviseerd om dunne plakjes te eten of het te raspen. De biet smaakt wat aards en zoet. Daarom is het heel goed te combineren met veel verschillende ingrediënten. Het past in een stamppot, door een salade, los met wat geitenkaas als bijgerecht en nog veel meer. Kijk voor inspiratie op onze receptenpagina. Rode biet kan ook als verborgen groente in brownies toegevoegd worden.

Rode biet verwerkt in een brownie.

Kooktijd van rode bieten

Naast de rauwe bieten, zijn ook steeds vaker voorgekookte bieten verkrijgbaar. Dat scheelt een hoop tijd, want winterbieten moeten ongeveer 2 uur gekookt worden voor ze gaar zijn. Zomerbieten gaan een stuk sneller, in 20 tot 25 minuten. Als ze daarna gesneden worden, kunnen uw handen rood kleuren. Maar dit is te voorkomen, zoals we in een eerder artikel beschrijven.

Het geeft kleur aan gerechten

Door de mooie rode kleur, worden de bieten (of alleen het sap) regelmatig gebruikt om kleur aan gerechten te geven. Zo krijgen pannenkoeken een mooie donkerrode kleur, net zoals deze rode bietenrisotto of geeft het een cake een mooie afwerking, zoals bij deze courgettecake met rode bieten ganache.

Let op met rode bietensap

Het Voedingscentrum adviseert trouwens om niet te veel rode bietensap te drinken. Omdat in sap veel suiker en dus calorieën zitten. In 1 glas rode bietensap zit ongeveer 16 gram suiker. Dat komt neer op ongeveer 4 suikerklontjes. Het is dus beter om deze groente te eten, dan te drinken.

(Bron: Verse oogst, Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Delicious Magazine. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Knoetje says:

    Waarom zit er zoveel suiker in het sap .
    Kunnen we ook zelf maken door de sapcentrifuge endearing wat zoetstof erdoor .
    Is ook nog eens veel goedkoper en dat is mooi mee genomen.