Naar cookieinstellingen
Gesneden en gekookte rode bieten op een schaal.

De rode biet: veelzijdiger dan misschien gedacht

De rode biet is een groente die misschien niet meteen bij iedereen als 1e naar boven komt. Maar het is een heel veelzijdige groente en ook nog van Nederlandse bodem. Om de biet extra op de kaart te zetten, is er een campagne opgezet genaamd Biet it.

Jaarrond in de schappen

Rode biet is het hele jaar door te verkrijgen. Het wordt op eigen bodem geteeld, in een zomer- en wintervariant. Van juli tot en met oktober wordt de groente geoogst. Een deel gaat meteen de verkoop in, maar het overgrote deel wordt bewaard om de rest van het jaar te kunnen eten. Het is familie van de suiker- en voederbiet.

Een rode biet, net uit de grond.

Een rode, natuurlijke, kleur

De bieten worden in het westen van het land ook wel kroten genoemd. Het zijn donkerrode knollen met een groen blad en rode nerf. In de winter komen ze zonder blad. De rode kleur van de biet komt van de natuurlijke kleurstof betanine. Al bestaan er nu ook andere varianten, die langwerpig zijn en geel en wit vruchtvlees hebben.

Bieten zijn bloeddrukverlagend

Rode bieten zijn goed om te eten, ze bevatten namelijk veel vitaminen en mineralen, vezels en antioxidanten. Ook is uit onderzoek gebleken dat rode bieten de bloeddruk kunnen verlagen. Dat komt waarschijnlijk doordat er nitraat in de groente zit.

Zowel rauw als bewerkt te eten

De rode biet is zowel rauw als bewerkt te eten. Maar voor de rauwe versie wordt wel geadviseerd om dunne plakjes te eten of het te raspen. De biet smaakt wat aards en zoet. Daarom is het heel goed te combineren met veel verschillende ingrediënten. Het past in een stamppot, door een salade, los met wat geitenkaas als bijgerecht en nog veel meer. Kijk voor inspiratie op onze receptenpagina. Rode biet kan ook als verborgen groente in brownies toegevoegd worden.

Rode biet verwerkt in een brownie.

Kooktijd van rode bieten

Naast de rauwe bieten, zijn ook steeds vaker voorgekookte bieten verkrijgbaar. Dat scheelt een hoop tijd, want winterbieten moeten ongeveer 2 uur gekookt worden voor ze gaar zijn. Zomerbieten gaan een stuk sneller, in 20 tot 25 minuten. Als ze daarna gesneden worden, kunnen uw handen rood kleuren. Maar dit is te voorkomen, zoals we in een eerder artikel beschrijven.

Het geeft kleur aan gerechten

Door de mooie rode kleur, worden de bieten (of alleen het sap) regelmatig gebruikt om kleur aan gerechten te geven. Zo krijgen pannenkoeken een mooie donkerrode kleur, net zoals deze rode bietenrisotto of geeft het een cake een mooie afwerking, zoals bij deze courgettecake met rode bieten ganache.

Let op met rode bietensap

Het Voedingscentrum adviseert trouwens om niet te veel rode bietensap te drinken. Omdat in sap veel suiker en dus calorieën zitten. In 1 glas rode bietensap zit ongeveer 16 gram suiker. Dat komt neer op ongeveer 4 suikerklontjes. Het is dus beter om deze groente te eten, dan te drinken.

(Bron: Verse oogst, Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Delicious Magazine. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Knoetje says:

    Waarom zit er zoveel suiker in het sap .
    Kunnen we ook zelf maken door de sapcentrifuge endearing wat zoetstof erdoor .
    Is ook nog eens veel goedkoper en dat is mooi mee genomen.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.