Naar cookieinstellingen
Duur 03:17
Gepubliceerd op 30 januari 2021

De perfecte croissant: “hoe meer kruimels, hoe beter”

In Frankrijk is de croissant geliefd bij een kop koffie als ontbijt. Maar ook in Nederland is hij niet meer weg te denken en eten we hem graag in het weekend als we de tijd nemen voor een (uitgebreid) ontbijt. Maar wat is er nodig voor de perfecte croissant? Onze verslaggever ging langs bij bakker Sébastien Roturier van bakkerij Le Fournil die zijn broden en croissants nog bakt volgens ambachtelijk Frans recept. 

Niet Frans, maar Oostenrijks

Het broodje mag dan een Franse klank hebben en ook als symbool voor het Franse ontbijt staan, oorspronkelijk komt het daar niet vandaan. Volgens de overlevering is het bedacht in Oostenrijk, in Wenen, en ontstaan uit de kipferl. Dat is een Weens broodje in de vorm van een croissant en ook van een soort bladerdeeg. Grote bekendheid krijgt het broodje als de Oostenrijker August Zang in Parijs een Weense bakkerij opent waar hij kipferl verkoopt. De Parijzenaren sluiten het broodje al snel in hun hart en geven het de naam croissant. Als snel gaat het broodje de hele wereld en inmiddels heeft het een eigen dag. Op 30 januari is het jaarlijks Dag van de Croissant.

Een ware ambacht

Het maken van een croissant kost tijd en geduld. Het is een ware ambacht om het bladerdeeg te toeren en het deeg moet de tijd krijgen om te ontwikkelen. En dat is volgens Roturier precies waar de Fransen goed in zijn: ambachten. En daar hoort het maken van brood en gebak natuurlijk bij. “Vooral de patisserie en boulangerie zijn altijd een sterk punt geweest. Voor Franse bakkers is het heel belangrijk om de perfecte croissant te kunnen maken.” Toch maken slechts 30 procent van alle bakkers in dit Europese land de croissants helemaal zelf. In Nederland is dat overigens maar 1 procent.

Voorwaarden perfecte croissant

Voor het maken van zo’n (perfecte) croissant zijn natuurlijk de juiste ingrediënten nodig, maar ook de omstandigheden moeten kloppen. Want alle producten hebben een ander fermentatieproces en dat is lastig om thuis na te bootsen. “Goede croissants hebben een lichtbruine, bijna gouden kleur. De voetjes moeten krokant zijn en de romp smeuïg. De binnenkant moet naar boter smaken, maar niet vet zijn. En heel belangrijk, hoe meer kruimels, hoe beter!”, aldus Roturier.

In de video boven dit artikel een rondleiding door de bakkerij en Sébastien Roturier legt uit hoe hij de croissant maakt.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.