Naar cookieinstellingen
pasta

De lekkerste pasta maakt u gewoon zelf

De laatste weken ziet Emina Zorlak steeds meer foto’s voorbijkomen van vrienden die in Italië op vakantie zijn en de thuisblijvers jaloers maken met de meest zinnenprikkelende pastagerechten. Maar volgens haar hoeft u voor de lekkerste pasta niet naar Italië, die maakt u gewoon zelf!

Pasta

Pasta is Italiaans voor deeg en ze hebben daar wel 500 woorden om de verschillende soorten te beschrijven; van cannelloni en spaghetti tot penne en rigatone. En hoewel we bij pasta meteen denken aan Italië, zijn de historici het niet helemaal eens over waar deze gekookte deegwaren exact vandaan komen. De een zegt dat Marco Polo het recept mee heeft genomen uit China, omdat zij daar al eeuwen noedels eten. Anderen zeggen weer dat de Arabieren het mee hebben genomen naar Europa en dat het vooral in Italië erg populair werd.

Ook wordt beweerd dat de Romeinen het mengsel van ei en bloem ontdekt hebben en het toen al “een geschenk van de goden” noemden of dat de Grieken al zoiets hadden als lasagne, dus dat het sowieso in Europa is ontstaan. Tegenwoordig ziet u in heel veel landen variaties op de pasta zoals we het kennen. Zo hebben ze in Polen Pierogi, in Tsjechië de knedlik en in Duitsland de spätzle; allemaal voorbeelden van variaties op bloem en ei. Die twee ingrediënten zijn natuurlijk ook al eeuwenoud, dus logisch dat er op verschillende plekken op de wereld soortgelijke gerechten ontstaan.

Ravioli

Waar u mij toch het meest blij mee maakt zijn die gevulde cadeautjes: ravioli. Deegkussentjes met de lekkerste vullingen die u ook nog kunt aanpassen per seizoen. In de herfst met pompoen en champignons, in de winter met boerenkool, in de lente met daslook en nu in de zomer met spinazie of snijbiet.

Uit geschriften uit de 14e eeuw blijkt dat ravioli toen al werd gegeten en over de betekenis van het woord bestaan meerdere theorieën. Het woord ravioli zou kunnen komen van het woord avvolgere, wat ‘verpakken’ betekent; bij ravioli wordt de vulling natuurlijk als het ware ingepakt door het deeg. Het zou ook kunnen komen van het woord rabiolo wat ‘restjes’ betekent, omdat de vulling oorspronkelijk van restjes zou zijn gemaakt. Tenslotte wordt ook gedacht dat het is vernoemd naar de kok die deze pasta heeft bedacht, meneer Ravioli.

Zelf maken

Waar de pasta dan ook vandaan komt en hoe de naam ravioli is gegeven aan de culinaire cadeautjes, maakt uiteindelijk niet zoveel uit. Wat belangrijk is, is hoe u uzelf ermee kunt verwennen, zonder ervoor naar Italië te hoeven. Thuis en zelfgemaakt. Vandaag dus ravioli, met snijbiet, ook wel warmoes genoemd en de smaak zit tussen spinazie en rode biet in. De stelen, beter bekend als ribben, lijken op rabarberstengels. Uiteindelijk pakt u die dus in en is elke hap niet alleen een verwennerij voor uw tong, maar ook voor uw oog. Een hele fijne reis (in uw eigen keuken) gewenst!

Ingrediënten snijbietravioli met gepofte tomaatjes en pecorino (2 personen):

  • 2 eieren
  • scheutje olijfolie
  • peper, zout
  • 150-200 gram bloem
  • 250 gram romaatjes (kleine trostomaatjes)
  • 100 gram ricotta
  • 50 gram pecorino
  • 400 gram snijbiet
  • 25 gram boter

Bereidingswijze:

Kluts de eieren in een kom. Voeg een scheutje olijfolie toe en een flinke snuf zout. Roer goed door en voeg circa 150 gram bloem toe. Meng goed en voeg, indien het deeg nog te nat is, nog wat extra bloem toe. Kneed vervolgens het deeg op het werkblad circa 10 minuten. Pak het deeg in in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de trotstomaatjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de tomaatjes circa 30 minuten in de oven.

Snijd het blad en de stelen van de snijbiet in reepjes. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en roerbak de snijbiet circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Doe de snijbiet in een hoge maatbeker. Voeg de ricotta en een scheutje olie toe en pureer het geheel met een staafmixer. Rasp de helft van de pecorino, voeg toe en roer goed door.

Pak het deeg uit de koelkast. Bestrooi het werkblad met flink wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 2 millimeter dikte. Pak een deksel met scherpe rand (van een pot bijvoorbeeld) ter grootte van de gewenste ravioli en druk een even aantal cirkels uit het deeg. Leg op de helft van de cirkels een dot van de vulling en dek af met een andere cirkel. Druk de randen goed aan met een vork. Breng een pan met flink veel water en zout aan de kook. Kook de ravioli in circa 4 minuten gaar. Smelt ondertussen de boter in een ander pannetje.

Haal de ravioli met een schuimspaan uit de pan.

Verdeel de snijbietravioli over de borden. Lepel hierover de gesmolten boter en verdeel de geroosterde tomaatjes. Rasp er de rest van de pecorino over.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.