Naar cookieinstellingen
Rudo met zijn Schwarzwaldertaart.

De kirsch op de Schwarzwaldertaart van Rudo

Het lukt Rudo helaas niet om de finale van Heel Holland Bakt te halen. Tijdens de halve finale moet hij de bakwedstrijd verlaten. Daarom is hij te gast in Tijd voor MAX. Daar maakt hij een Schwarzwaldertaart. Hiervoor combineert hij 2 klassieke taarten, net zoals tijdens de halve finale. Het is een Schwarzwalder Kirsch met een bodem van een tartelette.

De ervaringen van Rudo in de tent, leest u op Heel Holland Bakt.

Ingrediënten

Chocoladebodem

  • 157,5 gram koude ongezouten roomboter
  • 135 gram poedersuiker
  • 3 gram zout
  • 75 gram ei
  • 45 gram amandelmeel
  • 307,5 gram tarwebloem + extra voor bestuiven
  • 2 gram bakpoeder
  • 10 gram cacaopoeder
  • 12,5 gram zwarte cacaopoeder

Chocolade biscuit

  • 55 gram bloem
  • 20 gram cacao
  • 5 eieren
  • Rasp van 0,5 citroen
  • 120 gram kristalsuiker
  • 35 gram boter

Trempeersiroop

  • 110 gram water
  • 95 gram kristalsuiker
  • 50 gram kirsch
  • 25 gram kersensiroop (van amarena kersen)

Kersencremeux

  • 385 gram gepureerde amarena kersen
  • 80 gram eigeel
  • 80 gram kristalsuiker
  • 30 gram maïzena
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 4 gram gelatinepoeder
  • 20 gram water

Slagroom

  • 250 milliliter koude slagroom
  • 20 gram kristalsuiker
  • 0,5 vanille stokje
  • 1 zakje klopfix

Chocoladetuilles

  • 30 gram eiwit
  • 20 gram zonnebloemolie
  • 5 gram zwarte cacaopoeder
  • 25 gram kristalsuiker
  • 5 gram ongezouten roomboter
  • 12,5 gram tarwebloem
  • 7,5 gram cacaopoeder
  • Eventueel zilverpoeder

Bakbenodigdheden

  • Steelpan 2x
  • Zeef
  • Suikerthermometer
  • Oventhermometer
  • Pannenlikkers
  • Groot keukenmes
  • Staafmixer met foodprocessor
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes
  • Keukenmachine en beslagkom met hulpstukken
  • Kwast
  • Theedoek
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Liniaal
  • Huishoudfolie of plastic folie
  • Digitale keukenweegschaal groot
  • Digitale keukenweegschaal klein

Bereiding Schwarzwaldertaart

Chocoladebodem

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Mix 157,5 gram koude boter, 135 gram poedersuiker en 3 gram zout tot een zachte massa. Voeg 75 gram ei toe en meng kort door. Voeg 45 gram amandelmeel toe en zeef 307,5 gram tarwebloem, 2 gram bakpoeder, 10 gram cacaopoeder en 12,5 gram zwarte cacaopoeder boven de kom en meng alles kort tot een mooi samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot ongeveer 4 millimeter dik.

Vet de tartelette vorm in met boter en leg op de bakplaat. Leg het uitgerolde deeg eroverheen en druk het deeg goed in de vorm en de randen. Druk een deegroller over de vorm heen zodat het resterende deeg van de vorm gaat. Verlaag de oventemperatuur naar 170 graden en bak de vormen af voor 25 minuten.

Smelt als de vormen afgekoeld zijn, deze in met wat gesmolten pure chocola. Dit om te voorkomen dat er vocht in de vormen trekt van de vulling.

Chocolade biscuit

Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden boven- en onderwarmte. Zeef 55 gram bloem met 20 gram cacao. Scheid 5 eieren en weeg 120 gram eiwit af. Klop 120 gram eiwit met 30 gram kristalsuiker luchtig tot stijve pieken.

Klop de 5 eidooiers met 90 gram kristalsuiker en de rasp van een citroen luchtig. Smelt 35 gram boter en maak familie met het dooier mengsel en meng het geheel. Spatel het bloem-cacao mengsel voor het dooier mengsel en tot slot het opgeslagen eiwit.

Smeer het beslag uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak in ongeveer 8 minuten gaar. Haal het biscuit meteen van de bakplaat af, laat afkoelen en steek rondjes uit die passen in de vormen.

Vervolg bereiding Schwarzwaldertaart

Trempeersiroop

Breng 85 gram water aan de kook met 95 gram kristalsuiker tot de suiker is opgelost. Voeg dan 25 gram water, 25 gram van de kersensiroop en 50 gram kirschwasser toe en laat afkoelen.

Kersencremeux

Week 4 gram gelatinepoeder in 20 gram water en zet apart. Pureer 385 gram amarena kersen en verwarm deze.

Maak een papje van 80 gram kristalsuiker, 80 gram eigeel en 30 gram maïzena en maak familie met de verwarmde kersenpuree. Kook de massa door en voeg de gelatine toe. Roer totdat de gelatine goed opgelost is. Laat afkoelen en meng 80 gram ongezouten roomboter door het mengsel heen, als deze afgekoeld is tot ongeveer 40 graden. Koel daarna terug tot verder gebruik.

Slagroom

Meng 20 gram kristalsuiker met het zakje klopfix. Klop 250 ml slagroom stijf met het merg van een half vanillestokje en het suikermengsel. Laat in de koeling staan tot verder gebruik.

Chocolade tuilles

Verwarm de oven voor op 170 graden graden boven- en onderwarmte.

Voeg 30 gram eiwit, 20 gram zonnebloemolie, 5 gram zwarte cacaopoeder, 25 gram kristalsuiker, 5 gram ongezouten roomboter, 12,5 gram tarwebloem en 7,5 gram cacaopoeder bij elkaar en meng dit met een staafmixer of keukenmachine. Spray de vorm in met wat bakspray.

Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden. Spreid het mengsel met een paletmes dun uit over de vorm en bak deze af voor 12 tot 14 minuten. Haal de tuilles na het bakken direct uit de vorm en laat drogen.

Opmaken taart

Leg een laagje biscuit in de tartelettevormen en bestrijk deze met de kersen trempeersiroop. Bedek de biscuit met een laagje kersencremeux en smeer eventueel strak af. Haal de slagroom uit de koeling en voeg toe aan een spuitzak met saint honoré spuitmondje. Spuit strakke rechte lijnen op de taart.

Voeg wat kersencremeux toe aan een spuitzak met klein rond spuitmondje en spuit wat cremeux tussen de slagroomlagen op verschillende plekken op de taart. Decoreer de taart met wat chocolade tuilles welke eventueel ingepoederd zijn met wat zilverpoeder.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Rudo. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.